2019 október 21., hétfő
A Szatmár megyei törvényszék jogerős ítélete szerint nem nevezhető szélsőségesnek az a személy, aki Románia valamely régiójának az önrendelkezését népszerűsíti. / Forrás: friss.hu
Forrás: friss.hu

Bírósági döntés: Biztosítani kell a magyar nyelvű felvételizést az újvidéki jogi karon

Share

Diszkriminatív volt a magyar felvételizőkre nézve, hogy az újvidéki egyetem jogi kara megszüntette a magyar nyelvű felvételizés lehetőségét – az erről szóló bírósági ítéletet Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke ismertette hétfőn. A bírósági döntés alapján a jövőben biztosítani kell a magyar felvételi lehetőségét.

Gulyás Tibor rámutatott: szervezetük tiszteletbeli tagja, a Vajdasági Magyar Diákszövetség győzelemre vitte az újvidéki magyar felvételizők ügyét. Mint kifejtette: a hatályos vajdasági tartományi szabályok szerint a magyar közösség számára lehetőséget kell biztosítani a magyar nyelvű felvételizésre, azonban ezt a gyakorlatot az újvidéki jogi kar megszüntette. A VAMADISZ az első pillanattól kezdve mindent megtett annak érdekében, hogy ezt a jogsértő gyakorlatot megszüntesse, majd a szervezet képviselői 2015-ben bíróságra vitték az ügyet – idézte fel a hallgatói vezető. Hozzátette: a perben vesztes helyzetből fordított az ifjúsági szervezet, hiszen 2016-ban a bíróság még elutasította a kérelmet, de végül a fiatalok nyertek.

Az ítélet a felsőoktatási intézményre nézve kimondja: “.a 2015/16, 2016/17, 2017/18 tanévekben, amikor nem szervezte meg a felvételi vizsgákat magyar nyelven is, diszkriminatív módon lépett fel a magyar nemzeti kisebbség tagjai ellen, akiknek olyan szándékuk volt, hogy beiratkozzanak a Jogtudományi Karra vagy felvételi vizsgát szerettek volna tenni a Jogtudományi Karon.”

“Ez az ügy a hallgatókon, a fiatalokon túlmutató, a magyar közösség egészét érintő szimbolikus ügy, amelyet széleskörű összefogással sikerre vittünk”

– mondta Gulyás Tibor a HÖOK vezetője az MTI-nek.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Román EP-képviselő: Hargita és Kovászna megye már nem román terület, csak papíron az

Megnyitotta sepsiszentgyörgyi irodáját Catalin Ivan, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott, de a pártból …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.