2018 július 16., hétfő
A Szatmár megyei törvényszék jogerős ítélete szerint nem nevezhető szélsőségesnek az a személy, aki Románia valamely régiójának az önrendelkezését népszerűsíti. / Forrás: friss.hu
Forrás: friss.hu

Bírósági döntés: Biztosítani kell a magyar nyelvű felvételizést az újvidéki jogi karon

Share

Diszkriminatív volt a magyar felvételizőkre nézve, hogy az újvidéki egyetem jogi kara megszüntette a magyar nyelvű felvételizés lehetőségét – az erről szóló bírósági ítéletet Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke ismertette hétfőn. A bírósági döntés alapján a jövőben biztosítani kell a magyar felvételi lehetőségét.

Gulyás Tibor rámutatott: szervezetük tiszteletbeli tagja, a Vajdasági Magyar Diákszövetség győzelemre vitte az újvidéki magyar felvételizők ügyét. Mint kifejtette: a hatályos vajdasági tartományi szabályok szerint a magyar közösség számára lehetőséget kell biztosítani a magyar nyelvű felvételizésre, azonban ezt a gyakorlatot az újvidéki jogi kar megszüntette. A VAMADISZ az első pillanattól kezdve mindent megtett annak érdekében, hogy ezt a jogsértő gyakorlatot megszüntesse, majd a szervezet képviselői 2015-ben bíróságra vitték az ügyet – idézte fel a hallgatói vezető. Hozzátette: a perben vesztes helyzetből fordított az ifjúsági szervezet, hiszen 2016-ban a bíróság még elutasította a kérelmet, de végül a fiatalok nyertek.

Az ítélet a felsőoktatási intézményre nézve kimondja: “.a 2015/16, 2016/17, 2017/18 tanévekben, amikor nem szervezte meg a felvételi vizsgákat magyar nyelven is, diszkriminatív módon lépett fel a magyar nemzeti kisebbség tagjai ellen, akiknek olyan szándékuk volt, hogy beiratkozzanak a Jogtudományi Karra vagy felvételi vizsgát szerettek volna tenni a Jogtudományi Karon.”

“Ez az ügy a hallgatókon, a fiatalokon túlmutató, a magyar közösség egészét érintő szimbolikus ügy, amelyet széleskörű összefogással sikerre vittünk”

– mondta Gulyás Tibor a HÖOK vezetője az MTI-nek.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Közösen tüntettek az erdélyi terrorper elítéltjeiért magyar pártok és civilek

Több százan gyűltek össze erdélyi magyar pártok és civil szervezetek hívására csütörtökön Kézdivásárhely főterén, hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.