2019 március 23., szombat
György László, a Neumann János Egyetem docense / Forrás: pestisracok.hu

A Bloomberg szerint az Egyesült Államokban is működne a magyar modell

Share

Magyarországgal foglalkozó jelentést tett közzé a Bloomberg hírügynökség, az elmúlt évek gazdasági intézkedéseit vették sorra. Az elemzésben arról is írnak, hogy a magyar modell több eszköze az Egyesült Államokban is működőképes lenne.

György László, a Neumann János Egyetem docense az M1 aktuális csatornán elmondta: az elmúlt negyven évben úgy néz ki a világgazdaság fejlődése, hogy az Egyesült Államokban megduplázódott a GDP, de az alsó ötven százalék jövedelme semmit nem javult.

Ezek azok az elégedetlen tömegek, akik megválasztották Trump elnököt az Egyesült Államokban – tette hozzá a Századvég vezető közgazdásza.

Az elmúlt pár évtized nyertesei a kínai és az indiai dolgozó középosztály, a legnagyobb nyertesei pedig a leggazdagabbak, a tőketulajdonosok. A Világbank volt vezető közgazdászának elemzése szerint Közép-Kelet-Európa viszont a legnagyobb vesztese a globalizációs átalakulásnak – hívta fel a figyelmet György László.

Ez abban mutatkozik meg Magyarországon a leginkább, hogy a nettó bérhányad, vagyis az, amit a munkavállaló a hó végén megkap abból, amit előállít, az 53 százalékról 22 százalékra csökkent 1970 és 2010 között.

A Matolcsy György fémjelezte gazdaságpolitika célja, hogy egyensúlyt vigyen ebbe a rendszerbe, és a munkavállalók méltányosan részesüljenek abból, amit megtermelnek – közölte. „Erről szólt az elmúlt 7 év gazdaságpolitikája” – jelentette ki.

hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 26.: A magyar meteóra, avagy a tihanyi barátlakások (Tihany)

Világszerte ismertek a görög meteórák, a sziklák között élő, ortodox szerzetesi közösség. Egy külön kis …

Egy hozzászólás van

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    Végre megjött az esze a választók többségének. Orbán Isten ajándéka sokat szenvedett népünknek.Áldja Őt és szeretteit, valamint a tisztességes magyart és szeretett székely magyar testvéreinket midenütt a világon, valamint édes szülőhazánk Nagymagyarországot és népeit mindörökké.Amen. Áldassék Isten és ajándéka Jézus mindörökké.Amen. Imádkozzunk ezért Istenhez mindörökké.Amen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.