2018 január 18., csütörtök
"Mindent besöprünk a kényszerített feledés csűrjébe - mondta a református püspök - Fotó: MTI
Bogárdi Szabó István püspök - Fotó: MTI

Bogárdi Szabó István: az ünnep nem feladat, hanem ajándék

Share

Az ünnep nem feladat, amit el kell végezni, hanem ajándék, amit el kell fogadni, részesedés, amit hagyni kell megtörténni – mondta Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az MTI-nek karácsony alkalmából.

A református püspök szerint a “jól szervezett tömegtársadalom” sok mindent átvállal az egyes embertől a hétköznapokban. Központilag szervezett a munka és a munkába járás, “gyermekeink iskolai, óvodai felügyelete” és a “tömegmédia gondoskodik a szabadidőnk valamiféle eltöltéséről” is.

Az ünnep idején azonban “ellép mellőlünk a jól szervezett társadalom”, az ember pedig úgy érzi, hogy magára marad a feladattal, hogy ünnepeljen.

Ráadásul “ünnepeink kereskedelmi megszállása” egyfajta megfelelési kényszert is eredményez: sikerül-e mindent időben beszerezni, sikerül-e mindenkinek a kedvére tenni, sikerül-e – most már ez is kérdés – nagyobb felfordulás nélkül túljutni az ünnepen.

Az ünnep megünneplésével kapcsolatos fokozódó szorongás és az aggodalmak mögött valójában “civilizációs gond van”. A mai ember mintha elvesztette volna érzékenységét a szent iránt, elkoptak a “sejtései arról, hogy mi az elkülönített idő és az elkülönített hely” – mondta.

Bogárdi Szabó István szerint “az a mi drámánk”, hogy “képtelenek vagyunk beleoldódni az ünnepbe”. A gyermekben még ott van az egyszerű és eredendő tudás, hogy maga az ünnep megajándékozza őt, anélkül, hogy ő maga megcsinálná. “Ha ezt el tudnánk fogadni, akkor az összes karácsonyi kellék, ami körülvesz és sokszor frusztrál bennünket”, a helyére kerülne.

A reformáció emlékévét összegezve kiemelte: szép és jó volt, hogy “mi magunk próbálhattuk meg elmondani magunknak” és a többségében nem protestáns magyar társadalomnak, hogy mi a protestantizmus.

“Végre nem régi marxista történelemkönyvekből olvasták fel nekünk, nem Max Weber magyarázta – véleményem szerint tévesen -, hogy mi a lényege a protestantizmusnak, és nem is csupán a reformációnak köszönhető nyelvi, kultúrtörténeti emlékeinket mutogattuk” – fogalmazott a református püspök.

Talán ez volt az ünnepben igazán protestáns, a szó eredeti értelmében: tanúskodtunk a krisztusi igazság mellett.

“Ha jól sikerült, nem is fogjuk abbahagyni”, ez azonban vasárnapról vasárnapra derül majd ki a gyülekezetekben, a szószéken, a közéleti megnyilvánulásokban – tette hozzá Bogárdi Szabó István.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Szerencsés Károly: A „Mindenki-tudja ország” könyvemről – meghívó

Két éve, mióta a jobbik részem más rejtekbe költözött, meg akartam írni egy könyvet. Csak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.