2021 szeptember 28., kedd
Forrás: felvidek.ma

Botrány! A parlamentben szlovákul szólalt fel a szlovákok szószólója

Share

A hír igaz. Paulik Antal valóban szlovákul szólalt fel a magyar parlamentben. Az egyetlen csúsztatás a felháborítóan hatásvadász címben mindössze az, hogy szó sincs botrányról. Csak tapsról. És akkor most tessék ugyanezt elképzelni fordított esetben, a pozsonyi törvényhozásban…

Próbáljuk, az ember feje akár egy padlizsán, olyan az erőlködéstől – de nem megy. Már a gondolat is szégyellnivaló természetesen, hiszen mi szükség volna egy ilyen nyilvánvaló provokációra a pozsonyi parlamentben? Ha egy többségében magyarok által lakott városka vasútállomásán nem kapsz jegyet magyarul (csak kioktatást), akkor mégis mi a bánatot akarsz te az ősi szlovák koronázóváros törvényhozásában? No meg: míg a magyarországi szlovákoknak legalább van egy Paulik Antonjuk, aki büszkén szólal fel anyanyelvén, addig a felvidéki magyaroknak egyelőre csak olyan képviselők adattak, akik valami egészen mással vannak elfoglalva.

Akárhogy is: egy modern, európai jogállamban elképzelhetetlen ez a szörnyűség, ilyesmire csak a hetes cikkely árnyékában burjánzó diktatúrák vetemednek…

Mentségére legyen mondva: a szlovák jogrend nem is ismer olyan jogintézményt, hogy parlamenti szószóló. Magyarországon törvény biztosítja valamennyi nemzetiség számára, hogy – választási eredményektől függetlenül, tehát alanyi jogon – egy-egy ún. nemzetiségi szószólót küldjenek a parlamentbe. A szavazást leszámítva őket számos jog illeti meg, köztük az is, hogy az Országgyűlésben az adott nemzetiség nyelvén mondják el mondanivalójukat, mindenféle korlátozás nélkül. Paulik Antal mindössze élt e jogával, s örömét fejezte ki, hogy a magyar parlamentben ismét elhangozhat szlovák szó. Még akkor sem öntöttek forró szurkot a nyakába, amikor arról kezdett beszélni, hogy hazánk területén a kereszténység terjedése nem Szent István királyunk megkeresztelésével kezdődött, hanem korábban, amikor Cirill és Metód a „Nagymorva Birodalom” területére érkezett 863 körül.

Aztán lehet ám, hogy jövőre csattanós választ ad Szlovákia erre a magyar szószólósdira. Ha elég sokan elég sokat isznak szívás után, de még el tudnak jutni valahogy a szavazóurnákig, akkor akár még magyar eredetű elnöke is lehet a Köztársaságnak, az (ön)jelölt már meg is van hozzá…

felvidek.ma

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

6 hozzászólás

 1. Cirill és Metód a „Nagymorva Birodalom” területére érkezett 863 körül.
  Az messze kívül esett a Magyarok területén. De sebaj,hisz azóta is cirill betűkkel írnak arrafelé. Ja? Nem.

  • Még valamit.
   A cseh,vagy a szlovák parlamentben hangzott-e már el MORVA nyelven felszólalás?
   Csak úgy a jogfolytonosság jegyében érdeklődök….. 🙂

 2. Dávid Szaniszla

  Kedves Paulik Antal! Köszönjük, hogy élt a jogával és szlovákul mondta el a mondani valóját. Ebben semmi szörnyűség nincs, ehhez önnek joga van, s élt ezzel a jogával. Isten tartsa meg egészségben. Nekem semmi kifogásom nincs, hogy gyakorolja a demokrásia által biztosított jogait, de jó lenne, ha Szlovákiában is lenne példa erre, fordított formában. Még megérhetjük ezt is!

 3. Ebül szerzett jószág, ebül vész el

  Ha emlékeznek a fehér ló mondájára, amely szerint a honfoglaló Árpádék „Kusidot a fejedelemhez visszaküldték, és Szvatopluk fejedelemnek egy nagy fehér arabs paripát arábiai arannyal aranyozott nyereggel, aranyos fékkel a földért elküldöttek.
  Árpád és vitézei neked azt mondják, hogy azon a földön, amelyet tőled megvettek tovább semmiképpen se maradj!” A magyar a mondavilágában büszkén meséli ezt a történetet, hogy hogyan vette meg bagóért a Kárpát-medencét. Sajnos, 1100 év múlva, ugyanígy néhány ezerfős „hordák” elegendőek voltak Szvatopluk utódainak, az ország visszavételére. A nemzeti bölcsesség ma is megengedhetőnek tartja, a haza földjének eladását, felejtve, hogy ők voltak az elsők, akik az eladót elzavarták. Úgy gondolják, hogy ez nem történhet meg, ami törvényszerű, hiszen az ő alkotmányuk is szavatolja a magántulajdon védelmét. Tehát az adás-vétel útján tulajdonossá vált vevő jogává válik a tulajdonos elűzése, különösen akkor, ha az Európai Unió tagjaként országának amúgy sincs határa. A büszke honszerző magyar újra jobbággyá lehet. Esetleg „bozgor bangini,”=(hazátlan bitang) ami az erdélyi magyarnak kijár, az üres bolt előtti sorbaállás, vagy a legkisebb utcai nézeteltérés során, „az új ország bitorlóktól”.
  Másrészt a modern jogban is előírt értékaránytalan, vagy félrevezetésen alapuló szerződés semmis! De mi büszkén vállaljuk eleink, „ügyességét” és siratjuk a minket ért „igazságtalanságot” Mai ország vezetőink, politikusaink, épp ilyen „bölcsek” észre kéne venni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.