2020 augusztus 4., kedd
Gubík László és Lomnici Zoltán csalódtak az Európai Parlamentben, de folytatják a harcot a felvidéki magyarok jogaiért

Botrány: az európai baloldal fütyül az európai kisebbségek jogaira

Share

Gubík László és Lomnici Zoltán csalódtak az Európai Parlamentben, de folytatják a harcot a felvidéki magyarok jogaiértLesújtónak, politikai erőfitogtatásnak tartja az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke az Európai Parlament (EP) petíciós bizottságának döntését, hogy a testület csütörtökön lezárta, vagyis levette napirendjéről a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos beadványát. Gubík László, a beadvány társszerzője bízik benne, hogy a döntés nem befolyásolja majd a szlovák alkotmánybíróságnak az állampolgársági törvénnyel kapcsolatos döntését.

A beadvány készítője, Lomnici Zoltán szerint a bizottság a döntéssel azt üzente az állampolgársági törvényt vizsgáló szlovák alkotmánybíróságnak, hogy Európát nem érdeklik az egyes tagállamokban a kisebbségek ellen elkövetett atrocitások. “A döntés nemcsak a felvidéki magyarokat, hanem az egész magyar nemzetet is sérti” – mondta az MTI-nek az EMT-elnök, aki szerint a döntés annak is bizonyítéka, hogy a szlovák fél minden áron szeretné eltussolni a felvidéki magyarokat ért jogsértéseket.

Gubík László – a petíciós beadvány társszerzője, akit korábban éppen a szlovák állampolgársági törvény rendelkezéseire hivatkozva fosztottak meg szlovák állampolgárságától – a bizottság csütörtöki döntésért indokolatlannak és megmagyarázhatatlannak minősítette, tekintettel arra, hogy a testület májusban úgy döntött: a beadványt addig napirenden tartja, amíg a szlovák jogszabályt vizsgáló alkotmánybíróság azt nem véleményezi. “Nem értem, miért volt szükség arra, hogy a bizottság néhány hónap elteltével felülbírálja saját döntését” – mondta Gubík László. Hozzátette: bízik benne, hogy mindez nem befolyásolja majd a szlovák alkotmánybíróság döntését.

Az Európai Parlament petíciós bizottsága csütörtöki döntésével lezárta, vagyis levette napirendjéről azt a beadványt, amelyet a szlovák állampolgársági törvény kapcsán Lomnici Zoltán és Gubík László nyújtottak be a testületnek a módosított szlovák állampolgársági törvény kapcsán. A petíciós bizottság korábban, májusban arról hozott döntést, hogy a szlovák alkotmánybíróság az üggyel kapcsolatos döntésének megszületéséig nem veti el a beadványt. Ezt mégis megtette, holott a kassai székhelyű szlovák alkotmánybíróság a beadványról mind a mai napig nem hozott döntést.

A szlovák alkotmánybíróság tavaly ősz óta vizsgálja a Robert Fico előző kabinetje által kidolgozott szlovák állampolgársági törvényt, amely alapján annak hatályba lépése óta 641-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 42 felvidéki magyar is.

A szlovák állampolgársági törvény értelmében elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként felvesz egy másik állampolgárságot. A petíciós bizottság májusban tárgyalta először a petíciót, és akkor még úgy döntött, hogy mindaddig nem határoz a beadványról, amíg a szlovák alkotmánybíróság állást nem foglal az ügyben. Ennek ellenére a bizottság napirendjéről határozó, a döntéseket előkészítő koordinátorok úgy döntöttek, hogy lezárják az ügyet.

Bagó Zoltán EP-képviselő szerint a koordinátorok nem írhatják felül a képviselők döntésétBagó Zoltán fideszes EP-képviselő a bizottság ülésen szóvá tette, hogy korábban más döntés született. Szerinte a koordinátorok eljárási hibát vétettek, amikor a bizottság korábbi döntését “megerőszakolván” az ügy lezárásáról döntöttek, holott néppárti és szociáldemokrata képviselők is jelezték, ellenzik a petíció levételét a napirendről. “Nem hiszem, hogy az eljárási szabályzat lehetővé teszi, hogy a koordinátorok felülírhassák a képviselők, a bizottság döntését” – fogalmazott Bagó, aki hozzátette, hogy szerinte lejáratja a bizottság tekintélyét, ha a kisebbség a többségi akaratot felülírja. “Szégyenletesnek és gyalázatosnak tartom ezt a sumákolást” – közölte a fideszes politikus, aki azt is kijelentette, hogy emiatt az eljárás miatt Martin Schulzhoz, az EP elnökéhez és a parlament főtitkárságához fog fordulni.

Erminia Mazzoni, a petíciós bizottság elnöke, aki szintén az Európai Néppárt képviselője, ismertette a frakciókat képviselő koordinátorok döntését, miszerint a napirenden tartást a néppárti koordinátor támogatta, az Egyesült Európai Baloldal képviselője tartózkodott, a többiek pedig a lezárás mellett foglaltak állást, így megvolt a többség a koordinátori döntéshez, miszerint leveszik a petíciót a napirendről. Az elnök Bagó Zoltánnak válaszolva közölte, hogy a koordinátorok megvizsgálták, hogy megalapozottak-e azok az érvek, amelyek a beadvány napirenden tartása mellett szóltak, és a többség úgy ítélte meg, hogy a lezárás mellett felhozott érvek erősebbek.

A szlovákiai Magyar Közösség pártjából Bauer Edit szintén értetlenségének adott hangot, hogy hogyan hozhatnak a koordinátorok ilyen döntést, és azt is közölte, hogy ha ezt a petíciót most le is zárja a bizottság, újat fognak készíteni, az állampolgárságtól való megfosztás ugyanis szerinte teljesen bizonytalan helyzetbe hozza az érintetteket. Bauer párttársa, Mészáros Alajos szerint szintén eljárási hiba történt; először, amikor májusban zárt ülésen tárgyalták az ügyet, másodszor pedig most. “Erről szól az EU? Ez a mi integrációs politikánk? Hát akkor szégyellhetjük magunkat!” – szögezte le Mészáros.

Erminia Mazzoni válaszában tudatta: a bizottság plénuma mandátumot adott a koordinátoroknak arra, hogy meghozzák a végső döntést ebben az ügyben, vagyis a koordinátoroknak teljes mértékben jogukban állt a petíció lezárásáról dönteni, ezért senki nem beszélhet eljárási szabálytalanságról.

MTI/Felvidék.ma 
     

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.