2018 június 22., péntek
Henri Boulad - hirado.hu

Boulad: a tegnap Európája el fog süllyedni

Share

Ki kell találni az új Európát, a megoldáshoz mindenkinek keresnie kell a válaszokat – jelentette ki Henri Boulad jezsuita szerzetes Az egyház és Európa mai helyzete és jövője címmel tartott előadásában a Váci Piarista Gimnázium dísztermében pénteken. A francia egyházi személy szerint Európa és az egyház is válságban van, és úgy gondolja, hogy a politikai korrektség megakadályozza azt is, hogy beszéljenek a problémákról.

Európa és az egyház is válságban van – kezdte előadását Henri Boulad, és úgy folytatta: átmeneti korban élünk, s ennek az instabilitásnak és bizonytalanságnak a helyzetében kell gondolkodni arról, hogy milyen egyház és milyen Európa vár ránk. Hozzátette: eddig szavakkal védekezhettünk, de a politikai korrektség megakadályozza azt is, hogy beszéljünk.

“Itt van az ideje, hogy merjük kimondani az igazságot, és hogy igazat cselekedjünk, hogy saját lelkiismeretünk szerint cselekedjünk” – hangoztatta a szerzetes. Hozzáfűzte: ezt tette Orbán Viktor miniszterelnök is, amikor olyan álláspontot képviselt a migrációt, Európát illetően, amellyel magára zúdította a megvásárolt médiumok agresszív kampányát.

Henri Boulad felidézte, hogy az Európai Unió létrejöttét nagy örömmel fogadta, idővel azonban rá kellett ébrednie, hogy Brüsszel nem az európaiak érdekeit szolgálja. “Végül megértettem – fogalmazott -, hogy könnyebb egy fejet manipulálni, mint sok nemzetet.”

Európa szerinte beleesett ebbe a csapdába, s az európaiak csak most kezdenek ennek tudatára ébredni. Sokan nem értik meg az iszlamizáció problémáját, és annak az erőteljes migrációnak a problémáját, ami ma Európában zajlik – hangoztatta.

Az egyház és Európa nem akarja ezeket a problémákat látni, de Magyarország igen, és ebben a harcban Magyarország Dávid, s Európa és a globalizáció Góliát – mondta a szerzetes.

Henri Boulad előadásában úgy fogalmazott, hogy Európát két veszély fenyegeti: az iszlám és a balliberális politika, amely feloldja az európai identitást. Megjegyezte: Európa olyan társadalmat épít, ahol eltűnnek az értékek, s az új generációk nem tanulják meg, mi a hamis és mi az igaz. Úgy vélte, hogy Európát újra ki kell találni, mert a tegnap Európája el fog süllyedni, a megoldáshoz pedig mindenkinek keresnie kell a válaszokat.

“Nem lehetünk nézői az új világ kialakulásának, cselekvőnek kell lennünk”, meg kell változtatni a világot – zárta szavait.

Orbán Viktor miatt lett magyar állampolgár

A jezsuita szerzetes a közmédiának arra a kérdésre, hogy miért kérte a magyar állampolgárságot, elmondta: nagyra értékelte a magyar miniszterelnök szembeszállását a nemzeti identitást gyengítő médiumokkal, és azt a bátor döntését, hogy csak azoknak nyitja ki a határokat, akik valóban integrálódni akarnak a társadalomba, mert álláspontja szerint a kapuk kinyitása a mérhetetlen számú migráns előtt átgondolatlan lépés.

“A magyar állampolgárság számomra lehetőséget nyújt arra, hogy Orbán Viktorral is együttműködve keressük azokat az utakat, ahol azt a globalizációt próbáljuk megfékezni, amelyik a nemzeti önazonosságot igyekszik lerombolni” – szögezte le.

Szólt arról is, hogy Európa önazonosságát a kereszténység jelenti, s amikor Magyarország saját identitását védi, akkor egyben saját kereszténységét is védi. Boulad úgy vélte: a migrációnak két célja van, Európa iszlamizációja és az európai kereszténység tönkretétele, mindezek mögött pedig egy olyan liberális, baloldali politika áll, amely mindezt támogatja.

P. Henri Boulad S.J. egyiptomi jezsuita szerzetes, aki maga kérte, hogy felvehesse a magyar állampolgárságot, csütörtökön tett esküt az Országházban.

Szíriai származás, egyiptomi születés, európai szív

Henri Boulad Alexandriában született 1931-ben, szíriai családból származik, édesapja szír, édesanyja olasz származású, a család francia anyanyelvű katolikus. A jezsuita rendbe 1950-ben lépett be, majd 1963-ban szentelték pappá Bejrútban. Három doktorátust szerzett és – visszatérve Egyiptomba – az ifjúság nevelése és a szociális munka területén dolgozott, valamint lelkigyakorlatok vezetője lett.

Kalkuttai Szent Teréz anyával egyetértésben szervezte meg az egyiptomi Caritast. Menekülttáborokat szervezett, küzdött a szudáni népirtás megfékezéséért, a rabszolgák kiváltásáért.Évente előadókörutakat tartott Európában, beszédeit gyakran a rádiók is közvetítették. 2004-ben lett a jezsuiták kairói kollégiumának vezetője.

Rendszeresen jár Magyarországra előadásokat tartani, jelenleg március 24-ig tartózkodik itt, ezalatt több lelkigyakorlatot is tart, amelyek szinte pillanatokkal a meghirdetés után beteltek.

MTI / Hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Gulyás: Az elsődleges cél az ország védelme

Magyarország biztonságát garantálni kell, és a Stop Soros törvénycsomag és a hetedik alaptörvény-módosítás ehhez nagymértékben …

3 hozzászólás

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    Istennek hála Orbánnal jó úton jár a magyar! Adja Isten, hogy így is maradjon! Magyar vigyázz! Feltétlenül menj el szavazni és jól szavazz ’18-ban! Amen.

  2. Dékány Ilona

    Megrendített , de meg is örvendeztetett a jezsuita atya nyilatkozata. Amikor egy jeles egyházi személyiség figyelmeztet a migráció veszélyére , az nagy hatással van rám. Az pedig ,hogy kérte —és meg is kapta —-a magyar állampolgárságot intő jel –is–lehet. Valahol már nyilatkoztam ,de megismétlem : AZ EGYHÁZAKNAK ÖSSZE KELL FOGNIUK és EGYSÉGESEN FEL KELL KÉPNIÜK a migráció továbbterjedése kapcsán!!!

  3. Dávid Szaniszla

    Tisztelt Henry Boulard Atya! Köszönjük az interjút, köszönjük, hogy Orbán Viktor tevékenysége arra késztette, hogy felvegye a magyar állampolgárdásgot. Szeretettel köszöntjük itt Magyarországon. Mindenkit így fogadunk, aki a magyar identitást fontosabbnak tartja, mint az általános liberál-bolsevik véleményt. Köszönjük, hogy letette az esküt a mi szép Magyarországunkra. Kérjük imádkozzék ezért a kedves országért és a benne élő igazi magyarokért!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.