2018 december 17., hétfő
Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Brüsszel szerint teljes az átláthatóság a magyar közbeszerzéseken

Share

Erősödik a verseny a Közbeszerzési Hatóság szerint: tavaly átlagban 8 cég jelentkezett egy-egy pályázatra, köztük is egyre több a magyar. Az ellenzék gyakran állítja, hogy a pályázatokat csak egy-két cég nyeri, Brüsszel viszont azt mondja: az átláthatóság 100 százalékos.

Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: az ő feladatuk a közbeszerzések ellenőrzése. A megrendelői oldal tavaly 8800 eljárást folytatott le, ugyanakkor itt nem feltétlenül a darabszám a lényeges, hanem az érték. Ugyanis míg 2016-ban 2007 milliárd forintnyi közbeszerzési eljárást folytattak le, addig tavaly már 3457 milliárdnyit.

Azt is elmondta, hogy 2016-ban átlagosan hat ajánlat vett részt egy tenderen, tavaly viszont ez a szám 8-ra emelkedett. Trendszerűen vizsgálva ez a mutató 2014 óta folyamatosan növekszik, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb versenyben lehet elnyerni a közbeszerzési eljárásokat.

Az elnök rávilágított: az Európai Unió minden évben, így 2017 júliusában is közzétette az úgynevezett belső piaci eredménytáblát. Magyarországot az elsők között vizsgálta, és a szinte 100 százalékos eredmény azt jelenti, hogy nincs olyan eltitkolt információ a közbeszerzések világából, ami ne jelenne meg a Közbeszerzési Értesítőben, az Európai Unió hivatalos lapjában vagy az interneten. Még azoknak az eljárásoknak a dokumentumait is közzéteszik, amelyek nem nyilvánosak, tehát a megrendelő zárt körben tárgyal az ajánlattevőkkel. A hatóság dolga pedig ezek ellenőrzése – mondta.

forrás: M1 Ma reggel / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lengyelország megvétóza a Sargentini-hazugságot

Lengyelország vétót emel a Magyarországgal szembeni európai uniós szankciók ellen, ha az ügy a Tanács …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.