2020 június 6., szombat
Kép forrása: zakarpattya.net.ua

Brutális gyilkosság kellett ahhoz, hogy az Európa Tanács Kárpátaljára figyeljen

Share

Az Európa Tanács (ET) elítélte egy hétfői nyilatkozatban a nyugat-ukrajnai Lembergben elkövetett szombat éjjeli pogromot, amelyben egy fiatal kárpátaljai magyar cigány férfi életét vesztette, négyen megsebesültek, köztük egy anya és tízéves kisfia, akit nem tudott megvédeni.

Szombat éjfélkor maszkot viselő ismeretlenek késekkel és baseball ütőkkel rátámadtak a kárpátaljai  magyar romák átmeneti táborára Lemberg (Lviv) külvárosában. Lerombolták a sátrakat, pusztítottak, és késsel támadtak a lakókra. A hatóságok hét támadót őrizetbe vettek, köztük a vezetőjüket, a pogrom szervezőjét. Az elkövetőket azzal gyanúsítják, hogy egy ifjúsági neonáci szervezet tagjai. Az idén már több hasonló incidens volt Ukrajnában.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a Facebook-üzenetében hangsúlyozta: „nem hagyhatjuk büntetlenül a gyűlöletből fakadó bűncselekmények eluralkodását”. Élesen elítélte a kárpátaljai magyar romák elleni pogromot az Egyesült Államok és Kanada. Mindkét ország kijevi nagykövetségén keresztül tett közzé állásfoglalást, hangsúlyozva, hogy – mint  fogalmaztak – a rasszista erőszaknak nincs helye Európában.

Kárpátaljai cigányok tüntettek Ungváron 

Kárpátaljai romák tüntettek a lembergi (Lviv) pogrom és romagyilkosság ellen tiltakozva hétfőn Ungváron, a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal épülete előtt – jelentették kárpátaljai hírportálok. A több tucat tiltakozó lapokat tartott maga előtt, amelyeken ukrán, magyar és orosz nyelven a „Nemet a rasszizmusra!” felirat volt olvasható. A tüntetésen felszólalók ukrán, magyar és orosz nyelven ítélték el a szombat éjjel pogromot. A tüntetőkhöz csatlakozott Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója, aki vasárnap nyilatkozatban ítélte el a kárpátaljai romák ellen elkövetett támadást, aggasztó jelnek nevezve az Ukrajnában rendszeressé vált romaellenes pogromokat, amelyek szerinte az ország „szélsőségességbe és idegengyűlöletbe süllyedését” mutatják.

Nincs, aki megvédje a kárpátaljai romákat

A tiltakozó megmozdulást szervező és levezető Miroszlav Horvat ungvári városi önkormányzati képviselő, újságíró és roma jogvédő hangsúlyozta: „Nagyon aggasztó jelenség, hogy Ukrajnában megöltek egy embert csak azért, mert roma származású”. Idén ukrán nacionalisták kétszer támadták meg és égették fel romák ideiglenes táborhelyeit Kijevben, és hasonló pogromokat hajtottak végre Ternopilban, valamint korábban Lembergben is kárpátaljai cigányok ellen. Ezeket a támadásokat az állami támogatásban is részesülő C14 neonáci szervezet és az év elején hatósági közreműködéssel alakult Nemzeti Osztagok félkatonai formáció vállalta magára.

A jogvédő a szombati lembergi (Lviv) romagyilkosság kapcsán a mukachevo.net munkácsi hírportálnak hétfőn nyilatkozva elmondta, hogy felkereste a Munkácshoz közeli Barkaszón a nyugat-ukrajnai nagyvárosban meggyilkolt 23 éves Pap Dávid családját. Szavai szerint a fiú az iskola befejezése után Ukrajna nagyvárosaiba járt pénzt keresni, Lembergben fémhulladék gyűjtésével foglalkozott. A gyilkosság körülményeiről szólva elmondta, hogy támadói felvágták Dávid hasát, és kiontották a beleit. Megjegyezte, hogy Papék rendes család, helyben mezőgazdasági munkát végeznek napszámban, de gyakran járnak külföldre is dolgozni.

Miroszlav Horvat hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai romák nagyon nehéz időket élnek át. “Még soha nem rettegtünk ennyire, mert nincs, aki megvédjen bennünket. Tegnap csak kergettek, vertek, ma pedig már késelnek és gyilkolnak bennünket” – tette hozzá.

A hírportál beszámolója szerint a támadás egyik sérültjét, a 19 éves szernyei Pap Richárdot egy lembergi kórházban szúrt sebekkel ápolják, kezelőorvosa szerint nincs életveszélyben. A fiút a mellkasán, felkarján és a hátán három helyen érték a szúrások.

A kárpátaljai magyar cigányok Lemberg külvárosában létesített átmeneti táborát szombat éjjel támadták meg késekkel és baseball ütőkkel felszerelt álarcos elkövetők. A támadásban egy férfi életét vesztette, három személy, közte egy anya és 10 éves fia szúrt sérüléseket szenvedett. A lembergi rendőrség közlése szerint a romatábor őrizetbe vett hét támadója a Józan és Dühös Ifjúság nevű neonáci szervezet tagja. A zaxid.net lembergi hírportál hétfői híre szerint a kárpátaljai romák elleni támadást 16-17 éves középiskolások követték el egy 20 éves fiatal vezetésével. Az ügy kapcsán időközben további 11 személyt vettek őrizetbe Lembergben – számolt be a híroldal.

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója vasárnap nyilatkozatban ítélte el a kárpátaljai romák ellen elkövetett támadást, aggasztó jelnek nevezve az Ukrajnában rendszeressé vált romaellenes pogromokat, amelyek szerinte az ország “extrémizmusba és idegengyűlöletbe süllyedését” mutatják. A megye első embere bírálta a rendvédelmi szerveket a tétlenségükért, és megjegyezte, hogy az ukrán társadalom egy része hallgatólagos beleegyezéssel veszi tudomásul a romák elleni atrocitásokat. Jelezte, Ukrajna roma lakosságának fele Kárpátalján él.

Ukrán szakértői vélemények szerint csak idő kérdése volt, mikor torkollnak gyilkosságba az utóbbi hónapokban rendszeressé vált romaellenes pogromok, mert a hatóságok senkit nem vontak felelősségre a korábbi támadások elkövetői közül.

Idén ukrán nacionalisták már kétszer támadták meg és égették fel romák ideiglenes táborhelyeit Kijevben, és hasonló pogromokat hajtottak végre Ternopilban, valamint korábban Lembergben is kárpátaljai cigányok ellen. Ezeket a támadásokat az állami támogatásban is részesülő C14 neonáci szervezet és az év elején hatósági közreműködéssel alakult Nemzeti Osztagok félkatonai formáció vállalta magára.

MTI / Polgárportál

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Román EP-képviselő: Hargita és Kovászna megye már nem román terület, csak papíron az

Megnyitotta sepsiszentgyörgyi irodáját Catalin Ivan, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott, de a pártból …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.