2019 február 19., kedd
Forrás: konbini.com

Callidus: Buzit bemondásra

Share

Főúr, egy őszinte buzi migráns rendel! Vagy inkább egy hazug hetero? Pontosan ezt a kérdést kell eldönteni a menedékkérő migránsokkal kapcsolatban, a korábbi ügymenethez képest annyi különbséggel, hogy mostantól a hatóságok nem vehetik igénybe pszichológusok közreműködését az ügyben, legalábbis az Európai Unió Báróságának csütörtöki döntése értelmében. Nem, kedves Olvasó, nem elírás történt az előző mondatban. Tehát, ez a nemes szerv (érts: ezek a f@szok) kisütötték, hogy a szakemberek alkalmazása sértő, nagyon-nagyon sértő, mert a migránsok egyetemes emberi jogaik – bármit is jelentsen ez – egészen belepirulnak az ilyen jellegű inzultusokba.

Az egész ügy kipattanásának oka egy 2015-ben Magyarországra érkezett nigériai esete volt, akinek menedékkérelmét azért utasították el, mert ugyan buzinak vallotta magát, ám megbukott a pszichológiai teszten. Természetesen nyomban ott termett a Helsinki Bizottság, s felkarolta az ügyet, mert hogy is képzelik azt a magyar hatóságok, hogy szegény hazug hetero nigériait hazugságon kapják, ráadásul ehhez még szakember segítségét is igénybe veszik! Hallatlan!

Muszáj idéznem az Index nagyszerű, s egyben könnyfakasztó összefoglalóját az ügy idevágó részét illetően. Miután elolvastuk, garantáltan sírni támad kedvünk az emberi hülyeség azon mélységét látva, amely joggal mondatja ki velünk – a neoliberalizmus törvényszerű velejárója a pusztulás, s képviselői már e pillanatban is tökéletesen megérettek reá.

„A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) érdekvédelmi szervezet, a Háttér Társaság szerint nem pszichológusra van szükség az ilyen ügyekben, hanem jól képzett menekültügyi tisztviselőkre. A kérelmező nagyon kevésszer tudja okirattal igazolni, hogy milyen üldöztetés éri. Ilyen szempontból a szexuális irányultság nem egy sajátos kérdés – mondta az EUrologusnak Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. – Annak eldöntésére nem szoktak pszichológust hívni, hogy valaki tényleg rendelkezik-e egy politikai nézettel vagy egyháznak a tagja-e. Szerinte az ügyintézők tartanak ettől a feladattól, nem akarják traumatizálni a menedékkérőt, ezért kérnek segítséget. Viszont a kérelmek empatikus kezelése szintén minden más menedékkérő esetében is fontos. Ha a hatóság mégis kér szakértői segítséget, a pszichológusoknak nem sok kompetenciájuk van a témában, hiszen ez nem egy betegség, amire diagnózist lehet felállítani, tette hozzá. Az a megoldás, hogy az ügyintézők ismerjék meg az LMBTQI emberek valódi sajátosságait, és ezeket értékeljék a menedékkérő történetében: fiatalkori szégyenérzet, másság érzése, hogyan reagált a másságára a környezete, stb. Ki kell dolgozni azokat a bevezető képzéseket, amik felkészítik őket a feladatra.”

Összefoglalva tehát, az Index nagyon alapos, független és csakis baloldali lehet igazi újságíró munkatársa nem érez egy hajszálnyi ellentmondást sem abban, amit leírt, s amit jómagam bátorkodtam az Olvasóknak kiemelni. Márpedig szerény meglátásom szerint feloldhatatlan ellentmondás feszül abban az állításban, hogy a pszichológusok, a szakemberek nem kompetensek megállapítani egy menedékkérő nemi identitását, szemben az e téren tökéletesen képzetlen hivatalnokokkal. De semmi gond, mert a hivatalnokok mostantól egy gyorstalpalón majd elsajátítják egy-kettőre azt a tudást, amelyet a pszichológusok öt éven át tanulnak az egyetemen és máris jóval kompetensebben lesznek, mint a szakemberek. Logikus nem? Stílszerűen fogalmazva, ha akváriumod van, buzi vagy.

Arról az erős csúsztatásról nem is beszélve, hogy a pszichológusok nem orvosok ugyebár, így orvosi értelemben vett diagnózist sem állítanak fel, ahogy gyógyszert sem írhatnak. Képzésük a pszichológiai karokon történik, nem pedig orvosegyetemeken. Értjük, persze, a diagnózis kifejezés nem túl píszí, betegséget sejtet, és hát Isten őrizz, hogy bárkiben is felmerüljön, valami gond lehet azon delikvensek fejével, akik kitalálták az ötvenakárhány társadalmi nemet.

Egyébként Iránban, Szomáliában, Szudánban, Mauritániában és Szaúd-Arábiában csak a buzikat végzik ki, vagy az LMBTQ betűsor egyéb képviselőit is? Csak azért kérdezem, mert ha a többieket nem, akkor a gyorstalpalón végzett-képzett hivatalnokoknak innentől kezdve nem kell egyebet tenniük, mint felhasználva a kétnapos tanfolyamon elsajátított széleskörű tudásukat, minden magát buzinak valló migránst el kell utasítani azzal a magyarázattal, hogy ők valójában nem is buzik, hanem az LMBTQ közösség egyéb képviselői. S ha a migráns kitart buzisága mellett? Nos, ez jó kérdés. Mert ebben az esetben szembe kerül egymással egy képzett és a témában jártas hivatalnok állítása egy okmányok nélkül érkezett migránséval. S a Helsinki Bizottság azt mondhatja ekkor az Európai Unió Báróságának, talán mégsem annyira képzettek ezek a magyar hivatalnokok, kérjük vissza a pszichológusokat.

The Show Must Go On.

 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Callidus

Politikai, közéleti, olykor irodalmi szövegeim csokorba szedésével kívánom a kedves Olvasót töprengésre késztetni. Vagy dühöngésre. Vagy csak józan gondolataik számbavételére, mely tevékenység némelyeket talán tettekre sarkall, míg másokat bölcs hallgatásra. Meglátjuk.
Share

Esetleg más?

Lullázás 23.: Kőnászágy (Fonyód, Kripta-villa)

Múlt héten írtam a fonyódi Kripta-villáról prózában; most egy ott született verssel folytatom.   Kőleány …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.