2020 augusztus 4., kedd
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Callidus: Kocka, kockák, kockázat

Share

Kocka. Egy geometriai alakzat, amely a négyzet térbeli megfelelője, de ez most mellékes. Egyszerű szócska, egyszerű jelentéssel, eredetét tekintve szláv, egészen pontosan cseh – kostka (‘dobókocka’) az ősszláv koszt (‘csont’) kicsinyített alakja, s arra utal, hogy a szerencsejátékhoz használt kockát csontból faragták. De a dobókockán kívül más is eszünkbe jut a szóról, itt van mindjárt a Rubik-kocka, a gránátos kocka, a párizsi kocka, az építőkocka, a kockaburkolat, a kockacukor, a kockaház, a kockasajt, a kockavetés, a kockarács, a kockatészta, esetleg a kockakő, vagy a kockahas. Mostanában pedig a fényes tekintetű Nyugaton egyre többen emlegetik a Merkel-kockákat is, azokat a betontömböket, amelyek ugyan mértani értelemben nem kockák, de ez senkit sem izgat, ha felcicomázott díszben hivatottak óvni a fejlett demokráciák polgárainak életét karácsony idején. Vagyis a téli ünnepek alatt, na. Ezek az objektumok a kancellár asszony ajándékai a migránsok mellé; egyfajta tetszetős árukapcsolás.

Mondjuk, ha egy integrált muzulmán újabb terrorcselekményt kíván végrehajtani, kétlem, hogy ne találná meg a végrehajtás módját, a csillogó díszbe öltöztetett védművek ugyanis csupán egyetlen cselekménytípus megelőzésére alkalmasak vagy épp arra sem , de nem védenek a robbantás, a késelés és egyéb inzultusok ellen. Tulajdonképpen még valós támadásra sincs szükség, elég, ha egy hithű muszlim Allah Akbart rikkant a tömegben, s máris oda a hangulat. Néhányan csak a forralt bort löttyentik majd ki, de a többség fejvesztett menekülésbe kezd. Vajon a Merkel-kockák mennyiben fogják hátráltatni a magabiztos tömeg nyugodt, kiegyensúlyozott, amolyan németesen precíz, de leginkább félelem nélküli távozását, ha komoly baj történne? És vajon valóban képesek megakadályozni egy több tonnás teherautó sofőrjét abban, hogy emberek közé hajtson, ha épp rózsás kedve úgy hozza? Olyan ez, mint amikor a dús legelők jóllakott birkanyáját egy masszív karámba terelik, ám oda mégiscsak beszabadul néhány farkas, s a barik nem szaladhatnak a szélrózsa minden irányába biztonságuk illúziójának köszönhetően.

Variációk képekben:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

És egy videó annak teszteléséről, mi történik, ha egy hét tonna önsúlyú kisteherautó, rakomány nélküli találkozót eszközöl a kancellár asszony kockáival:

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Callidus

Politikai, közéleti, olykor irodalmi szövegeim csokorba szedésével kívánom a kedves Olvasót töprengésre késztetni. Vagy dühöngésre. Vagy csak józan gondolataik számbavételére, mely tevékenység némelyeket talán tettekre sarkall, míg másokat bölcs hallgatásra. Meglátjuk.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Múzeum a város felett: Kiscelli Múzeum

Utunk következő állomása a Kiscelli Múzeum volt. Különös ez a múzeum, különös történettel, különös múlttal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.