2019 október 21., hétfő
hinduwebsite.com

HND: Cenz-olló a fejemben

Share

Már majdnem megnyomtam az „entert” a laptopon, mikor belém nyilallt, hogy Úristen! Mit csinálok? Öt évnyi világvégei lakhely sem tudja feledtetni a több mint negyedszázados németországi beidegződést, a tabutémák, tabujelek, tabu-mindenfélék gondolati szűrését. Ahogy berögződött fiatalkorom Magyarországa is. Az, hogy hogyan és miképpen lehet, szabad véleményt mondani, vagy egyáltalán beszélni otthon és nyilvánosság előtt. Csakhogy! A kádári Magyarország egy diktatúra volt, a merkeli Németország meg a demokrácia és tolerancia Eldorádója, vagy mégsem?

A mai nagy hindu ünnepen, amit Ganesha, az elefántfejű isten tiszteletére tartanak, a mostani lakhelyem szokásaihoz híven egy erre az istenre hivatkozó képet akartam a fészbukon kirakni. Ekkor vettem észre a kiválasztott kép dekorációjában alkalmazott szvasztikát (szanszkrit eredetű szó), amely a hindu vallásban  (több ezer éves kultúráról van szó!) és nem csak ott, a szerencse, a bőség, az áldás jele. A kínai, japán és egyéb távol-keleti, de afrikai és még az antik egyiptomi, görög, római mitológiában és építészetben kedvelt motívum a pozitív jelentésű díszítőelem. Építészetben a geometriai tökéletességet szimbolizálva megtalálhatjuk ókori zsinagógák és keresztény templomok dekorációjában is. Sőt, még az egykor harcos vikingek is ismerték ezt az ábrázolási formát napkorong néven. A legrégebbi eddig ismert maradványokat a mai Ukrajna területén találták, mamutcsontba faragva, amelyek tízezer évesek.

Ahol élek, lépten-nyomon találkozunk a jellel, amelyhez nem is kell a templomokat felkeresni, hiszen a mélyen vallásos hinduk szeretik ezzel az áldást hozó szimbólummal dekorálni házuk falát.

Eközben én, ebben a csodálatosan sokszínű, mélységesen, a szó igazi értelmében toleráns és egyúttal rendkívül konzervatív világban már beindítom a fejemben a cenz-ollót, mert meggyőződésem, hogy valami sasszemű retardált, szellemileg alultáplált egyén, a Ganeshát ábrázoló kép miatt feljelenthet, akár magyar, akár német anyanyelvű az illető. Azért, mert egy rettenetes, a német történelem tizenkét legsötétebb évére emlékeztető jelképet „népszerűsítek” az oldalamon. Kódolva! Oh, mon Dieu! Pedig Németország már 2005-ben követelte az Európai Parlamentben a szvasztika, azaz a nácik által lenyúlt és horogkeresztnek használt jel betiltását, ami ellen Londonban rögtön hetvenezer hindu vallású tüntetett. A mai német szélsőjobboldalinak regisztrált bűncselekmények döntő hányadát is elsősorban a tiltott jel alkalmazása teszi ki.

Azt, hogy a kőkorszaktól kezdve a legjelentősebb emberi kultúrákig valamiért ezt a jelet alkalmazták, akár díszként, dekorációnak, vagy vallási jelleggel, ma már csak nagyon kevesen tudják. A történelem és az emberi kultúrák oktatása háttérbe szorult a sok-sok „kompetencia” mellett. Megjegyzem, az érv, hogy manapság bármit meg lehet találni az interneten és ezért nem kell azt a „bármit” iskolákban tanítani, ott sántít, hogy a világhálón való kereséshez lényeges azért tudni, mire is akarunk választ találni? Aki nem tudja mit keres, az az életben nem fogja megtalálni. Az agyonpropagált multikultiból leginkább a „kulti” hiányzik, de az nagyon.

Az a fajta, aki engem esetleg egy rosszul választott Ganesha, Shiva, vagy Divali Day (a karácsonyhoz hasonlítható legnagyobb hindu ünnep) kép miatt feljelenthetne, az nagy-bátran képes egy pár száz éves szobrot is eltángálni. Jellemző az is, hogy  minél távolabb kerül időben az a bizonyos sötét tizenkét év, annál vehemensebben harcolnak ellene a magukat arra hivatottnak érző megélhetési jóemberek.

Mindenesetre egy másik képet választottam ki a „Ganesh Chaturthi” napra.

Jobb a békesség.

Megjegyzés: kiváló ismertetőt találtam a Wikipédián a székely származású nyelvzseni és világutazó Kőrösi Csoma Sándorról, érdemes elolvasni!

Szerzö: HeroesNeverDie

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Bunkermúzeum

Vannak témák, amikhez szinte lehetetlenség hozzányúlni, nevezhetjük ezeket akár darázsfészeknek is. A magyar történelem egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.