2018 június 22., péntek
Résztvevők vonulnak az Oktatási szabadságot csoport Most a CEU, de ki a következő? - Tüntetés a szabad oktatásért címmel tartott demonstrációján Budapesten, a Vámház körúton 2017. április 2-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A CEU mellett tüntetnek Budapesten

Share

A Közép-európai Egyetem (CEU) melletti tüntetés kezdődött vasárnap délután Budapesten. Az Oktatási szabadságot csoport szervezésében tartott demonstráción a Fővám téren Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora azt mondta: a jelenlegi helyzet nem elfogadható, mert gyermekeink jövőjét teszi kockára “a politikai önkény”.

Deák Dániel azt hangoztatta: “Vegyük vissza az egyetemet, az egyetem a miénk, az egyetem szabaddá tesz”. A demonstráció elején a szervezők a CEU-t is érintő felsőoktatási törvénytervezet visszavonását kérték, és arra hívták fel a figyelmet, hogy Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos is “kiállt” a CEU mellett.

A demonstrálók a Budapesti Corvinus Egyetem épülete előtt gyülekeztek a Fővám téren, onnan indultak egy “Oktatási szabadságot, Freedom for education” feliratú molinó mögött  a CEU Nádor utcai épülete felé. A menet a Kossuth térre, a Parlament elé érkezik. A tömegben magyar és európai uniós zászlókat, valamint olyan táblákat lehetett látni, mint “A szabad magyar felsőoktatásért”, “Nem akarunk CEU-tanáziát” és “Budapest az otthonunk”.

Az esemény meghívójában a szervező Oktatási szabadságot csoport azt írta: a tüntetés célja, hogy kiálljanak az oktatási autonómia mellett. A tüntetést a kedden benyújtott kormányzati törvénytervezet miatt tartják, amely a szervezők szerint “ellehetetlenítené az ország egyik legjobb egyeteme”, a CEU működését. Úgy fogalmaztak: ez a törvénymódosítás “támadás a magyarországi tanszabadság és az egyetemi autonómia ellen”, aminek az egész társadalomra ható, hosszú távú következményei lesznek, és a CEU “eltávolítása” csak a kezdet.

Palkovics László oktatási államtitkár szerdai bejelentése alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A CEU diszkriminatívnak tartja a benyújtott törvénymódosítást; az intézmény rektora közölte: nem zárják be az egyetemet.

 

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Gulyás: Az elsődleges cél az ország védelme

Magyarország biztonságát garantálni kell, és a Stop Soros törvénycsomag és a hetedik alaptörvény-módosítás ehhez nagymértékben …

2 hozzászólás

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    Mikor veszik már azt észre, hogy Soros nagyon veszélyes, az egyetemén a hazaáruló, Sorost kiszolgáló embereket képzik! Ne az utcára menjenek, hanem olvassák el a ganyé zsidó Sorost leleplező most magyarul megjelent német sikerkönyvet. Magyar használd az eszed, Isten ezért adá! Amen.

  2. Dékány Ilona

    Az hogy ilyen sok diákot félre tudtak vezetni , az oktatás–nevelés fogyatékosságának tartom! Az utóbbi időben sok szó esett a soros–aknamunkáról , mégis hogy lehet az ,hogy nincs fogalma ennyi fiatalnak az országunkat fenyegető veszélyről ? Mindenkit lefizettek? Akkor hol van a nyomozó hatóság ? Szinte lehetetlen , hogy a diákönkormányzatoknak nincs rálátásuk az aknamunkára !Vagy őket is le tudták fizetni?HIHETETLEN!! és SZOMORÚ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.