2019 december 5., csütörtök
Fülöp Attila az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára / fotó: Mészáros Péter - PolgárPortál

„A civil szervezetek működésének egyszerűsítését éppen az MSZP vétózta meg a Parlamentben” Civil pályázatok – interjú Fülöp Attila helyettes államtitkárral

Share

A kormány egyre nagyobb figyelmet fordít a civil szférára. Korábban Soltész Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárát kérdeztük arról, hogyan csökkentették a civil szervezetekre háruló adminisztrációs terheket, valamint az egyesületek, alapítványok bejegyzési, illetve változásbejegyzési eljárását. Ezúttal Fülöp Attila helyettes államtitkárt kérdeztük a Nemzeti Együttműködési Alap által civil szervezetek számára kiírt idei pályázatokról.

 

PolgárPortál: A Nemzeti Együttműködési Alap összesen 4 milliárd forint keretösszegre írt ki pályázatot. Mik a pályázat beadásának feltételei? Milyen szervezetek pályázhatnak?

Fülöp Attila: A Nemzeti Együttműködési Alap alapvetően a kisebb civil szervezetek számára írta ki ezt a pályázatot, amelyre a klasszikus civil szervezetek, tehát egyesületek, alapítványok és szövetségek jelentkezhetnek. A feltétel egyrészt, hogy 50 millió forintnál nem lehet nagyobb az éves árbevétel, másrészt, hogy legalább egy lezárt üzleti évvel kell rendelkezni.

Fotó: Mészáros Péter – PolgárPortál

PolgárPortál: Konkrétan mire pályázhatnak a szervezetek?

Fülöp Attila: Két lépcsőben került kiírásra a pályázat. Első ütemben a működésre vonatkozó kiírást december közepén tettük meg, erre 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre és tipikusan a működésre, tehát személyi költségre, rezsiköltségre, irodabérletre lehet költeni. A második ütemre december végén került sor 1,4 milliárd forint keretösszeggel programok finanszírozása. Ebben konkrét megvalósítandó programokra pályázhatnak a szervezetek, legyen az egy családi nap, vagy például egy településfejlesztéssel foglalkozó egyesület bármilyen programja.

PolgárPortál: Kik és mi alapján bírálják el a pályázatokat? Az egyes szervezetek milyen összegre pályázhatnak?

Fülöp Attila: A pályázati rendszerben öt kollégium van, amely tevékenységi terület szerint osztja szét a civil szervezeteket. Az első a Közösségi környezet kollégiuma, amely közösségfejlesztéssel, informatikával, kommunikációval foglalkozó szervezetek jelentkezését várja. A Mobilitás és alkalmazkodás kollégium jellemzően a szabadidős, hobbi- és sporttevékenységben érdekelt. A Nemzeti összetartozás, mint harmadik kollégium – ahogy a neve is mutatja – a Kárpát-medencei együttműködésben gondolkozó szervezeteket szólítja meg. A negyedik a Társadalmi felelősségvállalás kollégiuma elsősorban a szociális szervezeteket fogja össze, de ide tartoznak a polgári védelemmel kapcsolatos tevékenységeket folytatók is. Végül a gyermek- és ifjúsági érdekképviseleteket tömörítő Új nemzedékek jövőjéért kollégium.

Az elbírálást a kollégiumok tagjai végzik, akiket egyrészről a civil szervezetek, másrészről a kormány delegál. A pályázható összegek kollégiumonként változnak, de a legkisebb 100 ezer, a legmagasabb pedig 3 millió forint.

Azoknak a feladatvállalását, illetve célkitűzését külön szeretnénk segíteni, akik határon túli szervezetekkel közösen pályáznak. Erre vonatkozik az a korábbi rendeleti változás, miszerint az a hazai szervezet, amely határontúliakkal pályázik közösen, ezentúl pályázhat egyénileg is. Közösen programok megvalósítására lehet pályázatot benyújtani a Nemzeti összetartozás kollégiumához, illetve Mobilitás és alkalmazkodás kollégiumához.

Fotó: Mészáros Péter – PolgárPortál

PolgárPortál: Milyen módon történik a pályázat benyújtása?

Fülöp Attila: A benyújtáshoz minden szükséges információ a kormany.hu weboldalon megtalálható. Két elektronikus felület áll a rendelkezésre, amely közül választhatnak a pályázók. A működési pályázatok benyújtási határideje január közepére, a szakmaiaké pedig február első hetére esik.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a civil szféra állami támogatása a most kiírt pályázati összegnél jóval magasabb. Az utolsó lezárt évben, 2015-ben ez az összeg 202 milliárd forint, míg 2010-ben 144 milliárd forint volt, tehát az elmúlt öt évben majdnem 60 milliárd forinttal nőtt az állami támogatás mértéke.

A pénzügyi támogatás mellet pedig természetesen van egy jogszabályi környezet, amelyben a szervezeteknek működniük kell. Ennek leegyszerűsítése történt meg decemberben, miután a Parlament elfogadta a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról szóló 2011. évi CLXXXI. törvény módosítására vonatkozó jogszabályt. Ezáltal jelentősen csökkentek a civil szervezetekre háruló adminisztrációs terhek és egyszerűbb lett az egyesületek, alapítványok bejegyzési, illetve változásbejegyzési eljárása is.

PolgárPortál: Mindennek tükrében, hogyan értékeli az ellenzéki támadást, miszerint a kormány nemhogy segítené, de ellehetetleníti a civil szervezetek működését?

Fülöp Attila: Ahogy az előzőekben láttuk, a kormányzat számára fontos a civil szféra megerősödése, ezt bizonyítja, hogy a pénzbeli támogatás nőtt, az adminisztrációs teher pedig csökkent. Aki azt állítja, hogy a kormány akadályozza a civilek működését, azt nem tudjuk komolyan venni, hiszen állítása a tényszerű információk teljes mértékű hiányára utal.

60 ezer szervezet működik Magyarországon, amelynek a zöme valóban közösségépítő tevékenységet folytat. Az ő munkájukat segítjük azzal, hogy a működésük feltételrendszerét leegyszerűsítettük, az anyagi támogatásuk mértékét pedig megnöveltük. Egy ilyen szám mellett azt gondolom, komolytalan, ha egy szervezet úgy jelenik meg, mint maga a civil szféra.

A civil szervezetek működésének leegyszerűsítésére vonatkozó jogszabály módosításra a parlamenti szavazáson egyébként éppen az MSZP és a független képviselők szavaztak nemmel.

 

Zana Diána – PolgárPortál 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Zana Diána

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végeztem Kommunikáció és Médiatudomány szakon először Közéleti és Egyházi kommunikáció, majd Multimédia szakirányon. Intézményi sajtósként dolgozom, emellett a PolgárPortál szerkesztő-újságírójaként tevékenykedem.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.