2020 augusztus 9., vasárnap
AFP PHOTO/ATTA KENARE

Csak az unióban kilencvenmillió első- és másodgenerációs bevándorló él

Share

Az Európai Számvevőszék által végzett kutatás rámutatott, hogy a másodgenerációs migránsokat is figyelembe véve az unió lakosságának körülbelül 18%-a migrációs hátterű. A statisztikák szerint jelenleg több mint 21 millió uniós állampolgárság nélküli személy tartózkodik jogszerűen az Európai Unió területén. Az unió lakosságának körülbelül 4%-a unión kívülről érkezett migráns, és minden évben uniós állampolgárságot szerez egy részük.

A 2013 és 2016 közötti időszakban körülbelül 3,2 millió unión kívülről érkezett bevándorló szerezte meg az unió valamely tagállamának állampolgárságát.

A migránsok beáramlásának hosszú távú hatása attól függ majd, hogy milyen mértékben sikerül beilleszkedésük az európai társadalomba. Integrációjukra vonatkozóan hét, a tagállamok és az unió által kezelendő kihívásra mutattunk rá

– fogalmazott Iliana Ivanova, a tájékoztatóért felelős számvevőszéki tag.

A jelentés megjegyzi, hogy a bevándorlók nagy része családegyesítési program keretében érkezett Európába.

A nyugat-európai államok és az Egyesült Államok közötti nézetkülönbség egyik ikonikus példája, hogy míg Washingtonban a Trump-kormányzat szigorította a családegyesítésre vonatkozó szabályokat, addig a nyugat-európai országok szerint ez az integráció egyik alapvető eszköze.

A számvevőszék jelentése nem tér ki azokra a bevándorlókra, akik engedély nélkül tartózkodnak az unió területén. A jelentés szerint a bevándorlók elsősorban öt uniós országban tömörültek össze:

• Németországban,

• Spanyolországban,

• Franciaországban,

• Nagy-Britanniában

• és Olaszországban.

A tömeges bevándorlást elutasító országok – mint Magyarország és Lengyelország – viszonylag homogének maradtak a jelentés szerint.

888.hu

 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.