2021 március 2., kedd
Fotó: Dr. Balogh István

Cseh Csaba: Mátyás király Innsbruckba látogat

Share

A Mátyás király-emlékév keretében 2018. március 9–10–11-én az innsbrucki magyar gyermekek és felnőttek is megismerhetik közelebbről Hunyadi Mátyás személyét, munkásságát, királlyá választásának és megkoronázásának körülményeit. Sokunk gyermekkori emlékeiben ő a legendás igazságos király, a magyar népmesék egyik legkiválóbb személye, akinek alakja döntései által motiváló volt a hétköznapok kihívásai közepette. Reményt és biztatást adott az egyszerű gyermeki lelkeknek is. Így válik alakja ismét kimagasló és erőt adó, józanságot és kitartást, nemes egyszerűséget tápláló a mai fiatalok számára is.

  • Szerző: Cseh Csaba, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa, Ausztria

A Tiroli Magyar Anyanyelvi Oktatás Alsós Gimnazista Csoportjának tanulói Antalóczy Izabella pedagógus vezetésével hétről hétre a magyar történelem és kultúra világába nyernek kalauzolást. Március 9-én, pénteken közös együttműködés keretében Mátyás király legendás alakját is felidézzük a tanulókkal, és megpróbáljuk felfedni, hogy mely álruhákban járta országjáró körútját a király, kihez lenne hasonlítható ma az ő személye, hogyan ítélné meg az igazságtalanságot, elnyomást, kizsákmányolást elkövető személyeket. Kinek állna a pártjára, és éljeneznénk-e, ha a körünkben élne? A fiataljainknak ugyanúgy fontos-e, hogy legyenek példaképeik, hőseik, vagy egyáltalán mely jelenlegi filmhős és mesebeli karakterhez volna hasonlítható Mátyás? Mindezen kérdések megválaszolása megnyitja fantáziánkat és reményeink szerint izgalmas interaktív beszélgetésre, hős erények megismerésére teremtünk alkalmat a magyaróra keretén belül.

Az innsbrucki 79. sz. Dr. Kozma György SJ Cserkészcsapat immár hetedik alkalommal megrendezendő ifjúsági lelkigyakorlatának központi témája a „Mobbing” (bántalmazás, lelki terror, stressz szándékos okozása) lesz. Az ifjúságot, sőt felnőtteket is gyakran érő pszichés, lélektani nehézségről van szó, melynek feldolgozása, megértése és megértetése minden szempontból szükségszerű. Mátyás király személyét sem kímélték korának körülményei, mégis sikerült kitörnie és elérnie azt, hogy az igazságos és bölcs jelzőkkel illessék. Az innsbrucki Magyar Diákotthon és Kultúrcentrumban március 10-én tartandó lelkigyakorlat keretében egy-egy Mátyás-mese segítségül hívásával járjuk körbe, hogyan is lehet feloldani a kellemetlen helyzetekből fakadó bántásokat, igazságtalanságokat, valamint hogyan és milyen megközelítési módszerek segíthetnek az igazságos és bölcs döntések meghozatalában. Meseterápiának is felfogható, hiszen a részt vevők először meghallgatnak egy mesét, majd azokkal a képekkel dolgoznak, amelyek a fantáziájukban megjelennek. A meseterápia pozitívan hat a gyermekek lelkivilágára, s ugyanúgy a felnőttekére is, a sérelmek, bántások tanulságos történeteken keresztül való feldolgozásában. Olykor elég egy-egy ilyen meseképnek a bevillanása, az egyszerű józan paraszti ész vagy a furfangos észjárás, hogy a sérelmek, megbántások okozóit gondolkodásra, hozzánk való viszonyulásukban a jó útra tereljük. Ezt követően a részt vevők megtanulják Mátyás király meséinek főcímdalát és ezzel köszöntik a hozzájuk érkező Mátyást. A király életéről és utazásairól beszél majd; e tapasztalatok megosztása is segíthet a mai ifjúságnak a problémák és konfliktusok kezelésében. Hiszen tudja a király, hogyan lehet próbák által leszállítani az embert gőgjük magas lováról! Biztosan nagyon tanulságos lesz! A lelkigyakorlat során Schenk Angyalka cserkészparancsnok és fiatal cserkészvezető társai lesznek a közreműködők.

Miután Mátyás megosztja életének főbb eseményeit, jártasságát a népakarat megértésében, a róla készült mese levetítésével és papírszínház-előadással további ismeretek birtokába kerülnek a fiatalok. Végezetül az ausztriai Mátyás király-rajzpályázat meghirdetésének is eleget tesznek és elkészítik rajzaikat, festményeiket, portréikat. Mint ismert, az Ausztriai Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége rajzpályázatának nyertesei értékes könyvjutalomban részesülnek és a négy korosztály-kategória első három helyezettje egynapos visegrádi kiránduláson vehet részt.

Az innsbrucki felnőtteknek 2018. március 11-én, vasárnap a Nagy-György Attila atya által bemutatandó ifjúsági szentmise után lesz alkalmuk megismerni Mátyás 1464. március 29-i királlyá koronázásának körülményeit, valamint szerepét a kereszténység védelmében. Példájából olyan következtetéseket vonhatunk le, amelyek ma is helyes útmutatást közvetíthetnek a döntéshozatali szinteken, a kihívások megoldása tekintetében. Reméljük, hogy mindannyian épülni fogunk a hallottakból és egy igazságosabb, emberségesebb, bölcsebb világot teremthetünk cselekedeteink által a környezetünkben.

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Múzeum a város felett: Kiscelli Múzeum

Utunk következő állomása a Kiscelli Múzeum volt. Különös ez a múzeum, különös történettel, különös múlttal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.