2019 szeptember 19., csütörtök
Fotó: mapy.cz

A csehek visszaadják a magyar származású Serényi család kastélyát és birtokait

Share

Visszakapja barokk kastélyát, földjeit és erdeit a dél-morvaországi Luhacovice fürdővárostól a magyarországi származású arisztokrata Serényi család – írja a Právo című cseh napilap.

A kárpótlási törvény alapján már meg is kezdődtek a tárgyalásokat a második világháború után államosított vagyon visszaadásáról a Serényi család képviselőivel. Valószínű, hogy az egész kárpótlási ügy lezárása hosszú ideig, talán évekig is eltart – közölte Marie Semelová, Luhacovice polgármestere újságírókkal.

A luhacovicei Serényi-vagyont a család Bécsben élő örökösei, az utolsó tulajdonos Alois Serényi legfiatalabb lánya, Isabella Thienen-Adlerflycht kérte vissza a rendszerváltás utáni kárpótlási törvény alapján.

“Alois Serényi, az utolsó tulajdonos, a második világháború idején német nemzetiségűnek vallotta magát, és felvette a német állampolgárságot. A háború után megpróbálta ugyan visszaszerezni csehszlovák állampolgárságát, de ez különböző okok miatt nem sikerült” – mutatott rá Semelová.     A polgármesterasszony elmondta: Alois Serényi lánya 2009-ben újra a cseh hatóságokhoz fordult azzal a kéréssel, ismerjék el apja csehszlovák állampolgárságát. Az ügyben 2016-ban született végleges bírósági döntés, amely alapján Serényi csehszlovák állampolgárságát a hatóságok elismerték, így lehetővé vált az államosított vagyon visszaszolgáltatása.

A grófi Serényi család, amely már korábban letelepedett és birtokokat szerzett Morvaországban, a luhacovicei birtokot a 17. század közepén szerezte meg, és a múltban jelentősen hozzájárult a helyi gyógyfürdő fejlesztéséhez is.

A luhacovicei gyógyfürdő létrejötte részben a magyar nemesi származású Serényi családnak köszönhető. A XVIII. század végén Vince gróf építtette fel az első szálláshelyet és gyógyintézetet. A XIX. század elején Serényi János bővíttette a gyógyfürdőt, családja tagjainak keresztnevével nevezve el az akkor ismert gyógyforrásokat – olvasható a fürdő honlapján.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.