2021 szeptember 28., kedd
A nyugati világ magyar iskoláinak a felét a szövetség tartja fenn
A kép illusztráció

A cserkészet fontos magyarságmegtartó erő az Egyesült Államokban

Share

A New Yorktól mindössze negyven percnyi távolságra fekvő, Jersey állambéli New Brunswickban az 1950-es évek óta működik magyar cserkészcsapat. Az 5-ös számú Bornemissza Gergely és a 41-es számú Lorántffy Zsuzsanna csapatnak a helyi cserkészház ad otthont. Napjainkban a fiúk 60-an vannak, míg a lányok 50 fős egyesületet tudhatnak magukénak.

Télen betlehemeznek, ősszel és tavasszal portyáznak, télen síkirándulásokat szerveznek – most pedig éppen a tavaszi akadályversenyre, azt követően a nyári táborra készülnek a magyar cserkészek New Brunswickban.

Az M1 aktuális csatorna vasárnapi riportjában beszámoltak a helyi cserkészház udvarán zajló kiscserkész-avatásról. Ilyenkor az apróságoknak közösen kell elmondaniuk az esküt, majd a nagyok kézfogással és cserkészköszöntéssel cserkésztestvérükké fogadják őket. Ezek a gyermekek, bár a Kárpát-medencétől messze születtek, mindannyian gyönyörűen beszélnek magyarul.

A köztelevíziónak elmondták: szeretnek cserkészkedni, mert nagyon sokat játszanak és sokat tanulnak Magyarországról is.

Lendvai Lintner Imre, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ) vezetője szerint a New Brunswick-i cserkészcsapat nagyon aktív életet él, hamarosan például a várostól ötszáz km-re található Sík Sándor cserkészparkban lesz programjuk. A KMCSSZ vezetője hozzátette, hogy manapság az Egyesült Államokban is fontos magyarságmegtartó erő a cserkészet.

Alapvetően a cserkészmódszert használjuk arra, hogy a magyarságunkat megtartsuk – mondta el az M1-nek. Hozzátette, van olyan magyar, aki már ötven-hatvan éve él a szülőhazájától távol, és ezért leszármazottaiknak „meg kell hogy legyen a közösségi élmény, hogy megtartsák a magyar önérzetet, a magyar nyelvtudást”. Ebben négy fontos tényező segít az egész világon a magyarságnak: az egyház, a társadalmi szervezetek, a hétvégi magyar iskola és a cserkészet – sorolta a KMCSSZ vezetője.

A brunswick-i cserkészeket most is segíti a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett Körösi Csoma Sándor Program ösztöndíja, a New York-i magyar főkonzulátus pedig kiemelt kapcsolatot ápol a New York és New Jersey államban élő magyarsággal.

A New Brunswick-i cserkészházban hetente többször vannak programok. A kiscserkész-foglalkozások után rendszerint a nagyok veszik át a stafétát, akik a hagyományos cserkészkedés mellett néptánctanulással töltik az estéiket.

forrás: M1 / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Román EP-képviselő: Hargita és Kovászna megye már nem román terület, csak papíron az

Megnyitotta sepsiszentgyörgyi irodáját Catalin Ivan, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott, de a pártból …

2 hozzászólás

  1. PÉLDÁT MUTATNAK azoknak a magyaroknak is , akik sajnos elárulják a magyar hazát !
    Nagy baj , hogy a világon mindenütt élnek olyanok , akik Magyarország ellen tevékenykednek .
    A legnagyobb baj természetesen az , hogy a hazánkban élnek magyarellenes magyarok !
    Ezért is fontos , hogy a hazai cserkészeket támogassa a kormány , hogy minél több fiatal részesüljön olyan nevelésben , amely megerősíti a keresztény –hazaszeretetet . Tudatosítsa a kötelesség ,és jog arányos gyakorlását . Előtérbe helyezve az erkölcsös életvitelt ! Nem elhanyagolható : A testi—lelki megerősítés !

  2. Dávid Szaniszla

    Teljesen egyetértek azzal, hogy a cserkészet magyarság megtartó erő, s hogy ezeket a szervezeteket meg kell tartani és támogatni kell őket, ha azt akarjuk, hogy a kinti magyarok megtartsák identitásukat!. HAJRÁ KINT ÉLŐ MAGYAROK! NE FELEJTSÉTEK EL, HHOGY HOL VANNAK A GYÖKEREITEK!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.