2021 március 5., péntek
Csíksomlyói búcsú - fotó:mti
mti

A csíksomlyói Mária kegyhely házfőnöke az UNESCO döntéséről – interjú

Share

Interjú Böjte Mihály ferences atyával, a csíksomlyói Mária kegyhely házfőnökével a december 3-i Unesco döntésről, mely elutasította a csíksomlyói búcsúnak a védett szellemi kulturális örökségek listájára való felvételét.

Az UNESCO december 3-i, Etiópiában tartott ülésén nem vette fel a védett szellemi kulturális örökségek listájára a csíksomlyói búcsút, ellenben a moldovai népi szőnyegszövés felkerült a szellemi kulturális örökségi listára. Hogyan fogadta a hírt a csíksomlyói ferences közösség?

Bevallom, hogy meglepetésként ért bennünket ez a válasz, de igazában részben várható is volt. Tulajdonképpen 2012-ben kezdődött el az ügy, amikor megkerestek bennünket, hogy társak lennénk-e abban, hogy előterjesszék Csíksomlyót arra, hogy felvegyék az UNESCO listájára. Mi akkor igent mondtunk erre a kérésre, abban a reményben, hogy ezzel növelni tudjuk Csíksomlyónak a hírnevét, hogy egy többletvédettséget szerezhetünk. Attól kezdődően figyeltük és nyomon követtük ezt a folyamatot, amely hol belelendült, hol lelohadt, vagy éppen ellankadt. Közben érkeztek olyan hírek, hogy ez nem is lesz talán egy sikertörténet, ami most beigazolódott, hogy sajnos valóban visszautasította az UNESCO bizottsága ezt a felvételt. Igaz, most nem tudjuk, hogy ez pont vagy kettőspont, mert azért egy kis reményt meghagytak, hogy talán majd újra előterjesztik, csak néhány kiegészítésre lenne szükség. Azonban ott van egy kissé hátul az is, hogy ezt már néhányszor eljátszották, mert párszor már kértek ilyen kiegészítést és most íme újra kiderült, hogy még mindig nem teljes az iratcsomó.

Hát így tekintünk mi most erre a szomorú kifejletre, de igazából azért keresztény reménnyel, mert a mindennapi életünkre, nem mondanám azt, hogy nagy hatással van, inkább egy ilyen távlati dologról lenne szó.

 

A teljes interjú ITT olvasható!

 

Forrás: Vatikáni Rádió

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Kedves Csíksomlyói zarándokok, s ott élő emberek. Csíksomlyó olyan kincs, ami nem a földön kincs, hanem bennünk zarándokokban és fent a Mennyországban. Ne keseredjetek el emiatt, s gyertek továbbra is Csíksomlyóra. A Csíksomlyói búcsú egy nagyon szép ünnep, s mi tudjuk, hogy miért járunk oda. Nem attól lesz híres, hogy az UNESCO felkarolja, vagy nem. Lehet, hogy ez az elutasítás még több embert késztet arra, hogy eljöjjön Pünkösdkor Csíksomlyóra. A Szűzanya várt bennünket akkor is, amikor tilos volt, s most is, amikor az emberek nem emelik fel egy magaslatra. Ott otthon vagyunk, s a magyarok imái feljutank a Babba Máriához, s rajta keresztűl Szentfiához, s az Atyához. Pünkösdkor eljön hozzánk a Szentlélek és egy újabb évre ad erőt az életünkhöz. HAJRÁ CSÍKSOMLYÓ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.