2021 január 16., szombat
Fotó: Lukasz Stefanski / Shutterstock

Csobai Vera: A gyűlölet hétköznapjai hozzászólásokban elbeszélve

Share

Némelyeknek teljesen mindegy, mihez szólnak hozzá, milyen témában fejtik ki “véleményüket”, a lényeg, hogy kifejthessék, hogy megmutathassák saját kútfejük “bölcsességeit”. A gondolkodás hiánya, a magamutogatás, a plágium, azaz mások véleményének ellopása és sajátként történő terjesztése korunk népbetegsége. Ez jellemzi ma az ellenzék “híveinek” viselkedését. Manapság bármi kimondható, leírható – megcáfolva ezzel saját magukat, saját kinyilatkoztatásaikat, azt, hogy “Magyarországon nincsen szólásszabadság, a sajtószabadságnak is annyi, hiszen betiltják az ellenzék hangját”. Nos kérem, tessék elsétálni egy újságos standhoz és megnézni az arányt. Száz ellenséges érzelmű médiára nagyjából huszonöt kormánypárti jut.

De ki tehet arról, hogy az a kevés kormánypárti média is jobban “fut”, mint az ellenzék sajtója? Hogy mi fut jobban, azt az olvasók, a választópolgárok, az “emberek” döntik el. Mindenütt a világon. Semmi csodálkozni való ezen nem lehet.

Most éppen a Simicska-birodalom indult el a szétesés lejtős útján. Veszteséges újságok, veszteséges TV-k, veszteséges rádiók. Persze erre már azonnal reagált a világháló is – azért veszteségesek ezek a médiák, mert a hirdetéseket a kormánypárti média elhappolja. Nahát…

Ez érdekes. Eddig mindannyian úgy tudtuk, hogy a piac nem a politikát, hanem a nyereséget preferálja. Nyereség pedig ott keletkezik, ahol többen látják, hallják, olvassák a hirdetéseket. Esetünkben pedig ez most a kormánypárti média. Ezt olvassák, hallgatják a polgárok, mert ezek a médiák még nem csapták be őket. Ilyen egyszerű az egész, ne csodálkozzunk rajta!

Azonban más oka is van ennek. Ne csak az ellenzéki médiákban megjelent cikkeket vegyük figyelembe, melyeknek kifacsart címei alapján kifacsart ismeretekhez is jut a szerencsétlen olvasó, hanem minden esetben nézzük meg a hozzájuk fűzött hozzászólásokat is. Az első három szó után pontosan tudható, milyen szavak következnek majd, vagyis milyen politikai beállítottságú a hozzászóló, mi a véleménye magva. Mert egyetlen ellenséges érzelem sem hazudtolja meg magát. Elcsépelt szlogenek, rágalmak, sértések, összemosások tárházai ezek a jeles kommentek.

Nos hát kérem, ugye elképzelhető, hogy ilyesmik miatt sem veszik kezükbe sokan ezeket a sajtótermékeket, vagy kattintanak rájuk az online médiában. Ha pedig bármely média fő profiljává a hamis hírek közlése (fake news), illetve az ordenáré kommentek begyűjtése válik, oda nem szívesen tesznek be hirdetéseket a piac résztvevői. Pedig az üzlet itt kezdődik, még a laptulajdonosoknál is.

Az alábbiakban Vágó István – most épp “politikus”, régebben “kvízprofesszor” – oldaláról ragadtam ki néhány “bölcs és ízléses” gyöngyszemet. Az oldal nyilvános, bárki számára hozzáférhető, a termés pedig bőséges, ugyanis a hülyeség és az aljasság határtalan. Azt hiszem, az alábbiakat olvasva senki számára sem marad kétséges az, hogy ezek milyen mértékben gyűlölik a magyarokat! Az viszont, hogy ezt nyíltan vállalva mégis képviselni kívánják őket, ezek szellemi állapotáról ad szomorú bizonyítékot.

Forrás: Vágó István Facebook oldala
Forrás: Vágó István Facebook oldala
Forrás: Vágó István Facebook oldala
Forrás: Vágó István Facebook oldala

Így fest ma, 2018-ban az, amit nálunk az ellenzéki tábor képvisel. De mit is lehet várni ezektől az emberektől, amikor a baloldal vezetői sugallják, gyakran ki is mondják az ordas hazugságokat? Azoktól hangos az éter, akik külföldre rohangálnak támogatást kunyerálni, mert itthon egyre fogy a táboruk. A médiafölényük sem a régi, megjelent a széthúzás, a szakadás, a tehetetlenség.

Ha az újságírás eredeti szelleme ismét dominál majd, s az etika újra számít valamicskét, akkor beszélhetünk a vélemények különbözőségéről, a jóindulat alapvetőségéről, egymás megbecsüléséről és tiszteletéről.

És főleg arról, ami az újságírás alapja – csak az igazságot írd, tiszta gondolatokkal és erkölcsös szavakkal!

Majd. Akkor. Talán.

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

2 hozzászólás

  1. Az természetes , hogy az újságíró rákattint a ” kvízkirály ” oldalára . Engem nem érdekel ! Akkor is próbálok nyugodtan kommentelni , amikor a facebookon közénk keveredik egy kampányoló , aki nem képes leállni . DE: Ezek mint a darazsak rácsapnak a véleményemre , és otrombán , egymást túllicitálva , trágárkodva —kapásból tegezve !— ördögi módon írják a butaságokat . Miközben engem tartanak egy buta , korlátolt , elfogult …..a mocskolódást nem közlöm ….. fideszesnek .

  2. A zsidókat nagyon kézenfekvően lehet besorolni a legkellemetlenebb faj kategóriájába. Mint közismert, hiányoznak belőlük a civilizált emberre jellemző tulajdonságok: a bátorság, a méltóság, a nem megvesztegethetőség, a könnyedség, a megbízhatóság. Hiúak büszkeség nélkül, kéjsóvárak ízlés nélkül, tanulnak anélkül, hogy bölcsek lennének tőle. Állhatatosságukat, amennyi van nekik, gyerekes célokra vesztegetik, jótetteik merő magamutogatás. Mencken Am. Író XX.sz
    “Az antiszemitizmus alapos tanulmányozása és a vádak tanulmányozása nagy értékű lehet sok zsidó számára, akik nem veszik eléggé, észre hogy hogyan ingerlik környezetüket.(Levél 1933 november 13-án). “Wellsnek az volt a szokása, hogy Marx Károlyt magánlevelezésében ‘sekély harmadrangú zsidónak’ vagy ‘tetves zsidónak’ hívja. (Norman MacKenzie, H. G. Wells)
    “A törvényeknek érvényt kell szerezni, hogy az általános jólét ne kerüljön veszélybe. A kormány nem nézhet közömbösen félre, amikor egy megvetendő nemzet ráteszi a kezét Franciaország minden megyéjére. A zsidók a modernkor mesteri rablói. Ők az emberiség dögkeselyűi. “Őket a politikai igazságszolgáltatás hatáskörébe kell tenni, nem a polgárié alá. Ők biztosan nem valódi állampolgárok.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.