2021 január 16., szombat
Gyurcsány egyik legendás anti-bonmot-ja: Nem bontottam ki az igazság minden részletét
Gyurcsány egyik legendás anti-bonmot-ja: Nem bontottam ki az igazság minden részletét. MTI fotó

Csobai Vera: Egyharmad, kétharmad, senki többet – gong

Share

Életkép a Tisztelt Házból: az új Országgyűlés megalakulásakor – többek között – felolvasták a Parlamentben a megválasztott képviselők neveit, frakciók szerint, szépen sorban. Hallhattuk, hogy a legtöbb név előtt ott billeg az a két kis betű – “dr”. Az a két aprócska betű, mely feltételezi, hogy tulajdonosa képes a gondolkodásra, s még valamiféle szakmai végzettséggel is rendelkezik. Minden esetre az biztos, hogy valamikor – talán az általános iskolában – egy kicsinyke számtan-oktatásban is részesült. Lehet, hogy ez már igen régen volt, lehet, hogy mára a valószínűségszámítás kiverte fejéből az alapműveletek értelmezéseit, de valaminek történnie kellett nála. Mintha egyik ellenzéki képviselőnek sem tűnt volna fel, hogy a kétharmad pontosan kétszer annyi, mint az egyharmad. Ráadásul itt még osztani is kellett volna, ugyanis a kétharmadot egyetlen pártszövetség érte el, az egyharmad pedig több párt voksaiból tevődött össze.

Egy gondolkodó ember azt is bizton tudja, hogy egy országot csak egyféle program és elképzelés alapján lehet egy időben kormányozni. Hiába hajtogatják szünet nélkül egyesek, hogy ők vannak többen. Mióta több az egy a kettőnél? Ha kéthavi bérként egy havi összeget kapnának kézhez, mindjárt másképpen értelmeznék a matematikát. Teccettek volna azt a szerteágazó, több testből álló egyharmadot egy tető alá hozni, megegyezni egy országvezetési elképzelésben, a személyes ambíciókat félretenni, a közösség érdekében gondolkodni – akkor lehetne vitatkozni dolgokon. De a kétharmad még akkor is a duplája lenne az egyharmadnak. A matematika és a valós élet minden ágában egyaránt így van ez. Mindenütt a világon.

Ja, és persze még az is egy igen régi (elavult??) matematikai tézis, hogy a három harmad egyenlő egy egésszel.  A mi ellenzékünknél ez nem ilyen egyértelmű,  hiszen egyik dicső tagjuk száját az a legújabb kori matematikai megállapítás hagyta el, hogy ők nem is három harmadot akarnak elérni, hanem egy egészet.

Azonban a valóságban nem is erről van szó, szembesülhettünk vele a parlament alakuló ülésén is. Az esküjüket kedves ellenzéki képviselőink nagy nehezen letették, de utána már többnek hűlt helyét lehetett csak látni a padsorok között. Persze ahhoz, hogy a javadalmaztatásukat felvehessék, az esküre volt szükség. Dolgozni? Azt már csak a saját szájízük szerint fognak. Ha fognak egyáltalán. Rendet bontani, széthúzni, a hasznos munkát megakadályozni – erre lehet náluk számítani.

A frakciók vezetőinek ismertetése közben azonban egy olyan dolog történt, amely mindenkit megdöbbentett, jobb és baloldalon egyaránt. Ilyen még soha nem fordult elő a Tisztelt Házban. Az udvariasság ki nem mondott szabálya szerint, a megválasztott nevek felolvasás után a képviselők tapssal köszöntötték új tisztségviselőiket. Kivéve egyetlen egyet.  Igen, az egész procedúra alatt egyetlen egyszer fordult elő, hogy valakit nem fogadott az új országgyűlés olyan tisztelettel, mint az megillet egy parlamenti képviselőt. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és frakcióvezetője neve után síri csend uralkodott a Házban. Mindkét oldalon. És ez nagyon sok mindent elárul. Ez nem a véletlen műve, ez nem egy előre megszervezett tett volt, hanem egy valódi, élő “közvélemény” megnyilvánulás. Ezek után pedig már semmin sem lehet csodálkozni.  Az új Országgyűlés megalakulása  alatt zajló „ellenzéki” tüntetésen sem.

A reményt nem szabad feladni, a jóban és igazságban vetett hitet meg kell őrizni minden szívben. Sok sikert kíván minden józan ember az új Országgyűlésnek. Isten, áldd meg a magyart!

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

Egy hozzászólás van

  1. Kedves Vera ! Ma ez volt az első “örömhír” ! Fletót nem tapsolta meg senki ?!
    ÉS: Nem süllyedt el a székével együtt ? — Jellemző !
    Az viszont , hogy kivonultak , mindent megmagyaráz . Aki értelmes , az ezt “értékeli”!
    CSAK AZ VOLT A FONTOS SZÁMUKRA , HOGY BEKERÜLJENEK A PARLAMENTBE !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.