2020 október 29., csütörtök
A Békemenet résztvevői vonulnak az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján 2013. október 23-án. MTI Fotó: Soós Lajos
MTI fotó

Csobai Vera: A Márciusi ifjak és a Békemenet

Share

Ha a hazaszeretet közös, az közössé teszi a gondolatot is. A közös gondolat pedig tettekre sarkall és megmozgatja azokat, akik tenni akarnak valamit hazájukért. A hazaszeretet közös gondolatában és a tenni akarásban rejlett 1848-ban a márciusi ifjak ereje, ebben mutatkozott meg a Békemenet ereje is 2012-ben, és nem lesz ez másként most, 2018-ban sem.

“A Márciusi ifjak kisebb baráti csoportok összetalálkozásából szerveződött történelmi hatású tábor volt. Az egyik góc a Tizek Társasága, melyhez még Petőfi néhány közeli barátját sorolhatjuk, – egy másik góc Erdélyben alakult ki, még a Tizek Társasága előtt, Szentiváni Mihály és Kriza János körül; fiatal költőkből, irodalmárokból… 1848 a forradalmak éve volt Európában. Társadalmi és nemzeti felszabadító célkitűzésekért folyt a harc a haladás és a reakció erői között. Budapesten 1848 március 15-én tört ki a forradalom, amikor a „márciusi ifjak”, Petőfi, Jókai, Vasvári Pál és társaik vezetésével diákok és polgárok sokasága kihirdette a 12 pontot, a forradalom programját.”

A Békemeneteket az ország jelentős többségének akaratát kifejező csoportok alkották. Ezeken a meneteken több százezer ember nyilvánította ki jelenlétével véleményét hazánk jelene és jövője iránt, és tett hitet a kormány politikája mellett.

Egyetlen különbség van a két megmozdulás között, még pedig az, hogy míg a márciusi ifjak a fennálló rendszer ellen tiltakoztak, addig a Békemenet a jelenlegi rendszer mellett tette le voksát. De mindkét eseménynek egyazon a létrehozó- és mozgató rugója, mindkét eseménynek a tiszta hazaszeretet, a haza féltése, a magyar emberek szabadsága, élete, biztonsága a célja. Ebben egyeznek meg az 1848-as ifjak és a ma Békemenetnek nevezett megmozdulások résztvevői.

Most ismét Békemenetre készül az ország.

“A látszólagos nyugalom mellett újra veszély van! A külföldről pénzelt multinacionális erők, politikai faktumok demokratikus szervezeteknek álcázva, belső, magyarországi árulókkal felvértezve, egy valóságos ötödik hadoszloppal – Soros szervezetekkel – meg akarják akadályozni, meg akarják zavarni, hogy az április 8-ai országgyűlési választás rendben megtörténjen. Hazug vádakkal, fenyegetésekkel, zavarkeltéssel – például „Nincs demokrácia!”, „Diktatúra van!”, „Az oroszok már itt vannak!” – próbálják az emberek döntését befolyásolni.” – írja az “Öreg” elmélkedésében.

Igen, újra veszélyben az ország, veszélyben a szabadságunk, kultúránk, veszélyben mindaz, amit az elmúlt években megteremtettünk, elértünk. Ezt a veszélyt most egyes külföldről megvásárolt “honfitársaink” segítségével akarják ránk zúdítani azok, akiknek érdekükben áll a jelenlegi helyzet felforgatása. Ezért minden eszközt bevetnek, hogy elmozdíthassák helyükről azt a kormányt, amelyik megváltoztatta életünket, jobbá, biztonságosabbá tette nemzetállamunkat.

A 2018. március 15-i Békemenet elsődleges célja, hogy kiálljon a kormány politikája mellett, amely megvédi országunkat a tömeges beözönlés ellen, megvédi az ország függetlenségét, polgárainak biztonságát. Azon politika mellett állunk most ki, mely az ország jövőjét hivatott megteremteni, gyermekeinknek, unokáinknak megbízható, szabad jövőt biztosítani.

1848 szellemében készülnek most a Békemenet résztvevői. Ez is egyfajta szabadságharc. Szabadságharc annak érdekében, hogy ne lehessen megsemmisíteni az eddig elért eredményeket, ne lehessen minket kényszeríteni önállóságunk, függetlenségünk, keresztény kultúránk feladására. Ne lehessen minket idegen hatalmak érdekei alá vonni.

Március 15. nemzeti ünnep. Olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország, vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. De 2018. március 15-nek egyéb üzenete is van minden magyar számára, minden hazáját féltő és szerető magyar ember számára. Azt üzeni, hogy a nemzeti összetartozást erősíteni, szabadságunkat megvédeni kötelességünk. Ne engedjünk a hazánkat leigázni szándékozók terveinek, ne hallgassunk azokra az emberekre, akiket pénzzel, előnyös ígéretekkel megvásároltak, hogy hazájuk ellen dolgozzanak hamis, idegen érdekek szolgálatában. Álljunk ki a béke, a szabadság, a szuverenitás, vagyis a magyar jövő mellett. Mutassuk meg a világnak, hogy voltunk, vagyunk, élünk és hiszünk a jövőnkben!

Vörösmarty Mihály: Szózat

“…. Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán…”

 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Múzeum a város felett: Kiscelli Múzeum

Utunk következő állomása a Kiscelli Múzeum volt. Különös ez a múzeum, különös történettel, különös múlttal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.