2020 július 9., csütörtök
Fotó: Zana Diána / PolgárPortál

Csordaszellem, avagy védj meg Gábriel!

Share

Hosszú hetek óta szobor-ügytől hangos a magyar média és közbeszéd. Az ominózus emlékmű, Párkányi Raab Péter alkotása lassan úgy néz ki, mint egy szemétlerakó, és habzó szájú csordaszellem uralja a Szabadság teret. No, de kik ezek a habzó szájúak, és miért nincs jobb dolguk, mint köztéri alkotásokat dobálni tojással? Jómagam még a mai napig sem igen értem, hogy mi is a probléma a német megszállás áldozatainak állított emlékművel. A címében is az szerepel, hogy az áldozatok tiszteletére épült, a célja, hogy emlékeztessen a meghurcoltak fájdalmára.

Fotó: Zana Diána / PolgárPortál

A szobor előtt tüntetőket jómagam három csoportra oszthatónak vélem. Az első és – véleményem szerint – a többséget adó csoportot azok az emberek alkotják, akiknek fogalmuk sincs igazából, mi ellen tiltakoznak egészen pontosan. Ők a mindig minden balhéban hőzöngők, akik csak élvezik, hogy fel lehet háborodni, azok, akik előszeretettel gyülekeznek és „Orbánoznak” bárhol, ahol éppen lehetőségük adódik rá, mindegy, csak a kormányon lévőket lehessen szidni. Ők a manipulálható, hergelhető csoport.

Aztán ott a másik – azok, akik az előbbit hergelik. Az ő érdekük a konfliktuskeltés. Balliberális politikusok és véleményformálók, akiknek kapóra jön, hogy van még ez a kis kihaló félben lévő, önálló gondolatokkal alig rendelkező, még mindig becsapható és irányítható, tettlegességre ösztönözhető csorda. Gyenge próbálkozás ez valamiféle erődemonstrációra, vagy csupán önmaguk szórakoztatására. Élükön most éppen Gyurcsány Ferenccel, aki előszeretettel éli ki nárcisztikus hajlamait és szereplésvágyát, ha bármilyen lehetőség adódik arra.

A harmadik – és talán az egyetlen említésre méltó – csoportot azon kevesek alkotják, akik valóban sérelemként élik meg az emlékmű létét. Áldozatok és áldozatok leszármazottai. Az ő problémájuk állítólag az, hogy a szobor a magyarokról elhárítja és a német megszállókra helyezi a teljes felelősséget. Ami – mondjuk ki – igencsak szőrszálhasogatásnak tűnik. Jómagam egy – nem mellékesen megvalósításában lenyűgöző és kifejező – emlékművet látok a náci Németországot jelképező birodalmi sas és a magyarság patrónusának, Gábriel arkangyalnak alakjával. A szimbolikus jelentés egyértelmű, valóban a német megszállást mintázza. Azt a német megszállást ami, ha nem következett volna be 1944. március 19-én, Magyarországon nem lett volna zsidóüldözés, deportálás. A szobor ezt a tényt hivatott közvetíteni, azt, hogy volt egy, az egész magyar nemzet számára beláthatatlan következményekkel járó német invázió. Egy egész nemzetet érintő tragédia, amely a náci németek bevonulásával vette kezdetét. Ez az emlékmű nem valaminek az eltussolása okán épült, hanem azért, hogy minderre emlékeztessen. Ezért én továbbra sem értem, mire föl ez a nagy felháborodás. Egy logikus magyarázatom van rá, mégpedig, hogy bármit is tesz a kormány, az nem lesz jó, valami kivetnivalót mindig keresni kell. Ez köti össze a három csoportot. De legalább kevesen vannak. Mi pedig örvendjünk, hogy egy újabb csodálatos, méltó és tartalmas köztéri alkotás gyarapítja az újjászületett belvárost.

A margó szélére: Gyurcsány Ferenc minden lehetséges fórumot igénybe vesz szoborellenes kampányához. Facebook oldalán a következőket írja: „A választóvonal az élet parancsa, a tisztesség, és a halállal, a gyilkosságokkal való cinkosság között húzódik. {…} Az emlékmű átkozott és átkozott marad, miként az a világszemlélet is, amelyet Orbán Viktor és rendszere a nemzet tragédiájára rendületlenül képvisel. A szabadságszerető magyaroknak okuk van, hogy ne tűrjék a gyalázatot. Civil, politikai ellenállással kell kirekeszteni az Orbán-i hazugságot és annak emlékművét a történelmi emlékezetből, és már a jelenből is.”

Tisztelettel kérdem Elnök Úr, a kommunista diktatúra magyar felelőseinek elszámoltatása – ahogy Ön fogalmaz, a gyilkosságokkal való cinkosság –  mellett miért nem kampányol ilyen hevesen?

Zana Diána

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Múzeum a város felett: Kiscelli Múzeum

Utunk következő állomása a Kiscelli Múzeum volt. Különös ez a múzeum, különös történettel, különös múlttal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.