2019 május 25., szombat
zeged, 2017. június 15. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai kísérik Czeglédy Csaba ügyvédet, a baloldal szombathelyi városi képviselőjét (k) a Szegedi Járásbíróságon 2017. június 15-én. A bíróság elrendelte egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó, többmilliárd forintos adócsalással gyanúsított bűnszervezet kilenc tagja, köztük Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Bugány János

Czeglédy szabadulása a joggal való visszaélés

Share

Képviselőjelöltként jogerősen nyilvántartásba vették Czeglédy Csabát, ezért az ügyészség döntött a nyomozás felfüggesztésesről, megszüntette a gyanúsított legutóbb március 15-ig meghosszabbított előzetes letartóztatást csütörtökön. Czeglédy Csaba ügyvéd ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt kezdődött büntetőeljárás.

Pénteken független jelöltként nyilvántartásba vette a több mint hatmilliárd forintos költségvetési csalás gyanújával előzetes letartóztatásban lévő, az országgyűlési választáson indulni kívánó Czeglédy Csabát a Vas megye 1-es számú, szombathelyi székhelyű választókerületének választási bizottsága. Czeglédyre a szükséges ötszáznál több ajánlás érkezett, ezekből 563-at számoltak össze, 529 volt elfogadható, miután pedig elegendő volt az ajánlás, a többit már nem vizsgálták.

A jogerősen nyilvántartásba vett jelölteteket, így Czeglédy Csabát is a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg azzal az eltéréssel, hogy a mentelmi jog felfüggesztéséről a Nemzeti Választási Bizottság határoz.

Felfüggesztették a nyomozást is

Az ügyészség mentelmi joga miatt megszüntette a több mint 6 milliárdos, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t. Szanka Ferenc közölte, Czeglédy Csabát képviselőjelöltként jogerősen nyilvántartásba vették, ezért az ügyészség döntött a nyomozás felfüggesztésesről, megszüntette a gyanúsított legutóbb március 15-ig meghosszabbított előzetes letartóztatást.

Az 5-20 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekménnyel gyanúsított bűnszervezeti vezetőt – az Országgyűlésről szóló jogszabály rendelkezései szerint – mint képviselőjelöltet a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg. A büntetőeljárási törvény előírásai alapján a mentelmi joggal rendelkező személlyel szemben a mentelmi jog fennállásának ideje alatt a büntetőeljárás nem folytatható, vele szemben kényszerintézkedés nem foganatosítható függetlenül attól, hogy vele szemben a nyomozás már megindult, gyanúsítottként hallgatták ki és előzetes letartóztatását rendelték el.

A hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az eljárás mindaddig nem folytatható a képviselőjelöltként nyilvántartásba vett terhelttel szemben, ameddig a mentelmi joga fennáll. A mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottságnál. A Csongrád Megyei Főügyészség előterjesztést tett a Legfőbb Ügyészségnél Czeglédy Csaba képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztésének indítványozására – tudatta a csoportvezető ügyész.

A gyanú: több mint hatmilliárdos kár az állami költségvetésben

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt kezdődött büntetőeljárás. A gyanú szerint a vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, és a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

Fidesz: Czeglédy szabadulása a joggal való visszaélés

A Fidesz szerint felháborító, hogy Czeglédy Csaba ma kiszabadult az előzetes letartóztatásból. Budai Gyula úgy véli: Czeglédy Csaba egy durva adócsaló, aki Gyurcsány Ferenc ügyvédje. Úgy vélik, „a képviselőjelöltséggel történő szabadulás nem más, mint a joggal való visszaélés”.

MTI / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 29.: Üdítő pillanatok egy (majd) 400 éves korcsmában (Fenékpuszta)

Van abban valami abszurd, hogy Fenékpusztán egy lepusztult kastély és egy római romváros mellett a …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    TELJES MÉRTÉKBEN ÉRTHETETLEN !
    Czeglédire más törvények vonatkoznak , mint bárki másra ? A bűnelkövető —ha ügyvéd— nem lesz büntethető , ha összegyűjt 500 aláírást ? Ha ez megtörténhet , akkor nincs szükség tovább a rengeteg pénzen fenntartott bíróságokra .
    Ha egy bűnelkövetőt megválasztanak képviselőnek , mit fog elkövetni a lakosság érdekében ?
    A IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS ÉLŐ HALOTT ?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.