2019 szeptember 18., szerda
Prázsmár

Dél-Erdélyi utakon 7.: Erős vár a mi Istenünk…

Share

Ein’ feste Burg ist unser Gott…” – vajon tudta-e Luther doktor, mikor leírta e szavakat, hogy sehol máshol nem lesz olyan élő ez a vers, mint Erdély földjén?

A határokon innen barokk-kedélyesek a templomaink, aranyozott képek, könnyed falak, hatalmas üvegablakok, amiken a mennyország felé cselhetünk egy pillantást… Erdély földjén azonban a templomok gyakorta várak is, ahová a vész idején bemenekülhetett a nép. A nép, az Isten adta nép csendben viselte a komor falak között Isten adta sorsát, s kétségbeesett reménnyel suttogta az imát: „Erős vár a mi Istenünk…”.

Mert a vészből Erdély földjén bőven termett. Mi, itt a nagyobbik hazában keserűen emlékezünk a tatárjárásra, de vajon számon tartja-e valaki, hogy a török hányszor engedte rá tartárjait Erdély földjére? Talán két tucatszor, de a halálnak nincs száma, csak végzete. Minden véres hullámban porlottak Erdély nemzetei…

Jártam Erdély földjén az erődtemplomokat, s nézegettem ezer arcukat, mert mindegyik építtetőjének arcképét viselte. Volt, amit a város népe emelt, volt, amelyet kevély lovagrend, erős falak, középen Isten háza, mint a végső menedék.

Sokszor már csak az útikönyvek emlékeztetnek azokra a népekre, melyeknek védelmére rendeltettek a falak, talán igaza van Wass Albertnek, hogy csak a kövek maradnak meg.

De vajon lesznek-e boldog építők?

…jönnek majd újra boldog építők
és kiássák a fundamentumot
s az erkölcs ősi, hófehér kövére
emelnek falat, tetőt, templomot.

Lesznek.

És vannak.

Mert ha meg is ritkul az ima a templomokban, nem némul el, s ahogy sorolja a tiszteletes úr, hányszor romboltatott le a temploma, de azt is hozzáteszi: mindig újraépült.

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

MNM Málenkij Robot Emlékhely

#Muzej2019 – MNM Málenkij Robot Emlékhely

Aki a Hungária körúton a Rákóczi hídtól észak felé halad, nem tudja nem észrevenni ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.