2018 október 23., kedd
A jelenleg is működő magyar Szent Kereszt templom Detroit egykori magyar negyedében (Michigan) - Forrás: etnofolk.eu

A detroiti magyar katolikus templomban “misecsődületet” rendeztek

Share

A detroiti magyar katolikus templomban vasárnap úgynevezett mass mobot, – a flash mob, a villámcsődület mintájára “misecsődületet” – rendeztek.

Az esemény egy különleges templomlátogatási program, amelyet már öt éve szerveznek meg minden évben Detroitban, részben azért, hogy szélesebb közönség is megismerkedjen az adott templom liturgikus hagyományaival, részben pedig pénzgyűjtő akció is a templom és közössége javára.

A metsző szél és a jégeső ellenére is rengetegen vettek részt a misén és a hozzá kapcsolódó rendezvényen, amelyen jelen volt Donald F. Hanchon, Detroit segédpüspöke. Magyarországot Bencsik Zita chicagói főkonzul képviselte.

Hanchon püspök, aki mandolint is vitt a szertartásra és azzal kísérte énekét, az MTI-nek telefonon azt mondta: “különösen szívmelengető”, hogy milyen sok önkéntes segítette az eseményt, ez hozzájárul a hit és a közösségek összetartozásának erősítéséhez.

Kincsként őrzött emlék, hogy 1974-ben Mindszenty József prímás is meglátogatta a templomot, a látogatásról készült fényképeket szinte ereklyeként őrzik – hívta fel a figyelmet a püspök.

Kiss Barnabás ferences atya arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 400-500 család jár rendszeresen ebbe a templomba, de a támogatók köre még ennél is nagyobb. “Még azok is támogatnak bennünket, akik pedig már elköltöztek Detroitból, illetve Michigan államból” – tette hozzá. Elmondta, hogy vasárnaponként két misét mutatnak be: az egyiket angolul és magyarul, a másikat pedig csak magyarul. Hangsúlyozta: a lényeg nem a létszám, hanem az, hogy 1905 óta folyamatos Detroitban és környékén a magyar jelenlét és az egyházi szolgálat.

A Szent Kereszt magyar egyházközséget 1905-ben hozták létre az akkor még önálló – vagyis Detroithoz csak később kapcsolt – Delrayben, ahol a 19. század végétől négy hullámban telepedtek le magyarok. A kéttornyú, majdnem bazilika nagyságú Szent Kereszt Magyar Katolikus Templom alapkövét 1925-ben szentelték fel. Az épület ma műemléki védelem alatt áll. A pasztorációt Magyarországról Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök irányítja.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Résztvevők vonulnak a Székelyek nagy menetelésén Kovászna megyében, Réty és Szentivánlaborfalva között 2013. október 27-én. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére két háromszéki falu, a Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggő menetoszloppal tiltakoznak Románia tervezett közigazgatási átalakítása ellen, és egyúttal Székelyföld területi autonómiáját is követelik. MTI Fotó: Beliczay László

Centenáriumi székely nagygyűlés készül

Centenáriumi székely nagygyűlésre hívja november 18-án 13 órára Sepsiszentgyörgy főterére a székelyeket és a velük …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Ezt a hírt nagyon jó olvasni. Hála azoknak a magyaroknak, akik ezt napirenden tartják és tartják vallási hovatartozásukat. Segítse meg Isten őket ebben!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.