2018 augusztus 19., vasárnap
Schanda Tamás - hirado.hu

Diákok ezrei tanulhatnak jobb körülmények között Tolnában

Share

Gyermekek ezreinek oktatásához és egészségmegőrzéséhez biztosíthatóak jobb feltételek Tolnában abból a mintegy 9,5 milliárd forintból, amelyet a megye intézményei eddig elnyertek az Emberi Erőforrás Fejlesztés Operatív Program (EFOP) pályázatain – mondta az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár szerdán Dombóváron.

Schanda Tamás az egyik nyertes intézményben, a Szent Orsolya Iskolaközpontban e témában tartott sajtótájékoztatón kitért arra: a pénzből 18 köznevelési intézmény újulhat meg. A beruházások lehetővé teszik tantermek, szertárak, tornatermek, sportpályák, étkezők rekonstrukcióját, akadálymentesítését, fűtéskorszerűsítését. A nyertes pályázatoknak köszönhetően jut forrás tanodák működésére, ismeretterjesztő foglakozásokra, szemléletformáló előadások tartására, étkezéshez szükséges eszközök vásárlására, ivókutakra, fűszerkertek létrehozására is – jegyezte meg.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány határozott célja a tudásalapú társadalom megszilárdítása, amelyhez nélkülözhetetlen az oktatásban a fejlett infrastrukturális háttér biztosítása, és az is, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok hatékony segítséget kapjanak tanulási problémáik leküzdéséhez, a bennük lévő tehetség kibontakozásához, képességeik fejlesztéséhez.

Schanda Tamás szólt arról, hogy a közösségépítés jegyében Tolnában 17 szervezetnek a fiatalok, családok, idősek érdekében tett, társadalmi aktivitásukat, közösségi szerepvállalásukat előmozdító együttműködését is segítik. Emellett Tolna városában információs és szolgáltató központ nyitásával támogatják a nők munkaerőpiaci helyzetének erősítését, Szekszárd és Dombóvár egészségügyi intézményeiben pedig a betegbiztonság növelését célzó infrastrukturális fejlesztések, képzések lesznek – mondta.

Az államtitkár azt mondta, Tolna megye további EFOP-forrásokra számíthat a jövőben, a pályázatok egy részéről ugyanis még nem született döntés. Úgy vélte, a már megítélt és várható támogatások jelentősen hozzájárulnak a térség fejlődéséhez, a versenyképesség javításához.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a támogatások nagy segítséget jelentenek az intézmények megfelelő felszerelésének biztosításához, a helyi közösségek megújításához, erősítéséhez. A politikus kiemelte a több Tolna megyei tanoda működéséhez megítélt, intézményenkénti mintegy 20-30 millió forintos támogatást és azokat az összegeket, amelyeknek köszönhetően tovább javíthatók mindennapos testnevelésórák feltételei.

Kerényi Zsolt, a Szent Orsolya Iskolaközpont igazgatója közölte, az általa vezetett intézmény tanodai programja 30 millió forint támogatásban részesült. A pénz felhasználásával arra törekednek, hogy a tanodába járó 30 gyermekben megtalálják azokat az adottságokat, kompetenciákat, amelyekre építve azok sikeres, boldog felnőttekké válhatnak.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós és Gulyás Gergely

Ünnepi beszédében Kásler Miklós kiemelte: augusztus 20-a a magyar nemzet, a magyar állam legfontosabb ünnepe, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.