2018 június 22., péntek
Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2016. július 23-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Dilemmáit is megosztja Orbán Tusványoson

Share

Orbán Viktor miniszterelnök várhatóan az Európa jövőjével kapcsolatos dilemmáiról is beszél a jövő heti tusványosi szabadegyetemen – mondta Németh Zsolt, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A szabadegyetem alapítója szerint az erdélyi rendezvény arra is jó alkalom, hogy Közép-Európa reagáljon Donald Trump amerikai elnök első, a régiónak szóló üzenetére. Németh Zsolt azt jósolta, Tusványos ismét komoly hullámokat vet majd. Az eseménysorozaton, ahol sok szabadidős program is lesz, Frenreisz Károly és Fa Nándor is bemutatkozik az erdélyi közönségnek.

Négy nap múlva, július 18-án, kedden kezdődik a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Tusványoson. A rendezvény idei jelmondata  „A biztos pont” lesz. A résztvevők, illetve a meghívottak egyebek mellett Kelet-Közép-Európáról, mint biztos pontról fognak előadást tartani és véleményt cserélni a hatnapos, július 23-áig, vasárnapig tartó eseménysorozaton.

A szlogen indoka, hogy az egyre bizonytalanabbá váló európai politikai környezetben nagy szükség van biztos pontokra. Ilyen biztos pontnak számít a már 28 éves hagyománnyal rendelkező Tusványos, de biztos pont Erdély, a Kárpát-medence, akárcsak Kelet-Közép-Európa – magyarázta Sándor Krisztina, a szabadegyetem politikai programfelelőse még a rendezvény korábbi, június végi beharangozóján.

Ismét komoly hullámokat vethet Tusványos

A hagyományoknak megfelelően Orbán Viktor miniszterelnök idén is megtartja szombat délelőtti előadását. Németh Zsolt, a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese, szabadegyetem alapítója pénteki budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, „bízunk abban, hogy az Európa jövőjével kapcsolatos dilemmáit a miniszterelnök a szombati napon meg fogja majd osztani a tábor résztvevőivel”. Hozzátette, az elmúlt években Tusnádfürdőről komolyabb hullámokat vető kezdeményezések indultak el, és ebbe az idei rendezvény is be fog sorolni.

Trumpnak is válaszolhatnak

Németh Zsolt szerint Tusványos kiemelkedően jó alkalom, hogy Közép-Európa reagáljon Donald Trump amerikai elnök első, a régiónak szóló üzenetére. Trump ugyanis varsói látogatásán ugyanis arról beszélt, hogy a Nyugat megújításának értékalapokon kell nyugodnia, nem pusztán fegyvereken vagy gazdasági együttműködésen. Trump az értékalapokat nevesítette is: isten, haza, család, szabadság. Az a fajta szociális konzervativizmus, ami ebben megnyilvánul, az Tusványosnak és a mai magyar kormánykoalíció által képviselt gondolatrendszernek is a sajátja –  mondta a frakcióvezető-helyettes.

Ami változatlan a rendszerváltás óta a politikában

A Fidesz politikusa szerint a magyar nemzetpolitika összefonódik Tusványossal, ahol jelentős gondolatok születtek meg, a két legfontosabb fogalom, ami mára leülepedett, az autonómia és a határokon átnyúló nemzetegyesítés. Ezeknek fontos lépcsőfokait tette meg eddig az ország, mint a magyar igazolvány, a kettős állampolgárság és a szavazati jog megadása.

Hangsúlyozta, a nemzetpolitika a kormány és a Fidesz identitásának meghatározó része.  „Ha valami folytonosságnak tekinthető az elmúlt 28 év politikai életében, akkor ennek a nemzetpolitikának a jelentősége a Fidesz politikájában” – fogalmazott.

Frenreisz Károly és Fa Nándor is ott lesz

A szabadegyetem alaptója arról is beszélt, széleskörű összefogás eredménye az idei rendezvény, összesen 28 sátorban lesznek majd programok. A tusnádfürdői tábor idején számos szabadidős program lesz, esténként pedig koncertekkel várják a vendégeket.

A rendezvényen fellép a Skorpió együttes is, az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Frenreisz Károly vezetésével. Ez lesz a zenekar első erdélyi koncertje. Első alkalommal mutatkozik be Erdélyben Fa Nándor is, aki a Spririt of Hungary nevű saját készítésű hajójával tavaly harmadszor is elindult a világ körüli Vendée Globe versenyen. A legidősebb versenyzőként a 8. helyen ért célba 2017. február 8-án.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke a rendezvényt közéleti inkubátornak nevezte a sajtótájékoztatón.

Jó látni – mondta -, hogy amiről úgy gondolták, csak egy jó buli lesz, már a harmincadik évéhez közeledik, átívelve pártpolitikán, pártokon. Tusnádra csak az nem jön el, aki nem akar eljönni – jelentette ki, közölve: idén is jelen lesznek RMDSZ-es politikusok. Véleménye szerint mára politikai presztízsnek számít a részvétel.

Jelezte: Orbán Viktor mellett ott lesz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Süli János tárca nélküli miniszter, több államtitkár, helyettes államtitkár, és erdélyi magyar politikusok, határon túli magyar vezetők is részt vesznek a programokon.

forrás: hirado.hu, Híradó/M1, MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Önmagukat jelentik fel Németországban a hazatoloncolástól rettegők

Magukat bűnelkövetőnek valló emberek is kérnek menedékjogot Németországban, akik gyakran azért mondják magukat állítólagos vagy …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Jó időt és jó együttlétet kívánok a megjelenőknek. Isten áldja őket és adjon kellemes időtöltést!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.