2019 szeptember 23., hétfő

Döntés előtt állunk

Share

Életünk során számtalanszor kerülünk döntési helyzetbe. Vannak könnyebb és nehezebb döntések. Előfordulnak olyanok is, amelyekről tudjuk, hogy meghozatalukkal annak az útnak a köveit rakjuk le, amelyen életünk során majd járni szeretnénk. Csakis rajtunk áll, hogy milyen alapanyagot használunk fel életünk útjának kikövezéséhez.

Ahány ember, annyifelé ágazó út létezik, azonban az ősi erkölcsi mérce alapján mind besorolható csupán két – a jó és a rossz – kategóriába.  Minden egyes döntésünket e két erkölcsi fogalom mentén hozzuk meg, még akkor is, ha ezt nem tudatosan tesszük. Az azonos döntést hozó emberek közösségeket alkotnak, az azonosan gondolkodó közösségek pedig létrehoznak egy-egy nemzetkaraktert.

Egy nemzetet azonban sok különböző csoport alkot, s mégis – ahogy a kezdetek óta fennálló világrend, úgy ezek is – minden sallangtól megszabadítva, lecsupaszítva beilleszthetőek a fent említett két fogalomkörbe. A jóság, szépség, igazság, szentség áll szemben a bűnökkel, vétkekkel, a profán világ kísértéseivel. Az élet választás elé állít, és minden embernek döntenie kell. Erre a döntésre szólít fel a január 22-én – a Magyar Kultúra Napján – nyílt nagyszabású kiállítás a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban.

A koncepció látszólag egyszerű, ahogy a választás jó és rossz között is annak tűnik. A sötét végeláthatatlan térben meghúzódó fenevad 66 álarca (Párkányi Raab Péter fotografikái) testesíti meg a csalások, a hazugságok, a bűnök világát, minden lehetséges módon szembehelyezkedve a középen fényben ragyogó kápolnával, melynek hófehér falain katonás rendben sorakoznak a magyar történelem dicső hősei (Somogyi Győző 100 festménye: a Magyar Hősök Arcképcsarnoka), mintegy erkölcsi iránytűként szolgálva a halogatások, kifogások és magyarázkodások középen elhelyezkedő útján haladó döntéshozónak.

A jó út végül elvezet a kápolna bejáratáig, melybe belépve a látogató eljut az áhított világba, ahol minden ember, közösség, s ezáltal minden nemzet vágya – mégpedig,  hogy összekösse az eget és a földet, a természetet és a teremtőt – teljesül, s megpillantja az Árpád-ház szentjeit és Jézust (Somogyi Győző, Árpád-ház szentjei – 27 kép; Jézus adja a koronát).

Az innovatív tárlat éles határt húz e két erkölcsi fogalom, a jó és a rossz közé, ezzel is hangsúlyozva, hogy megalkuvásnak nincs helye. A világunkat fenyegető gonosz képe ocsmány, szaga borzalmas, s a sötétségből figyel bennünket. Ezzel szemben a jó oldal fényárban úszik, tömjén illatot áraszt és a magyar történelem kiemelkedő alakjai állnak őrt a feléje vezető úton, mintegy kikövezve azt, egészen a tiszta jóság megtestesítőjéig, Jézus Krisztusig.

A döntés több mint egy hagyományos értelemben vett kiállítás, de nem csupán azért, mert minden érzékszervre hat. Túllép a szokványos kereteken, hiszen nagyon erős erkölcsi mondanivalója van, mitöbb morális útmutatást vállal magára, ami miatt sikere nem lesz feltétlenül maradéktalan. Azonban a tény, hogy már a megnyitón mintegy ötszáz ember volt kíváncsi rá, mindenképpen a jövőben is egy nagyfokú érdeklődést feltételez. Nem csoda, hiszen manapság a kortárs kiállítások nagy része igyekszik a csúfat szépnek beállítani, a hétköznapit, a semmilyent, az aljasat művészi rangra emelni. Ez az analógia pedig felállítható az élet bármely más területére egyaránt.

Kimondatlanul is tudjuk, a ma uralkodó, s az élet legtöbb területét átszövő felfogás nem feltétlenül kedvez a jó döntés meghozatalának. Világunk elérkezett arra a pontra, ahol kérdésessé válik az európai kultúra megmaradása, a keresztény gyökerek létjogosultsága. A kiállítás évezredes nemzeti válaszokból építkezve késztet döntésre, sarkall megoldáskeresésre, s teszi le voksát kimondatlanul a jövőt építők mellet, az azt lerombolók ellenében.

(A döntés című tárlat megtekinthető 2017. április 30-ig a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban.)

Zana Diána 

képek: Székesfehérvár.hu

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Zana Diána

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végeztem Kommunikáció és Médiatudomány szakon először Közéleti és Egyházi kommunikáció, majd Multimédia szakirányon. Intézményi sajtósként dolgozom, emellett a PolgárPortál szerkesztő-újságírójaként tevékenykedem.
Share

Esetleg más?

MNM Málenkij Robot Emlékhely

#Muzej2019 – MNM Málenkij Robot Emlékhely

Aki a Hungária körúton a Rákóczi hídtól észak felé halad, nem tudja nem észrevenni ezt …

3 hozzászólás

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    Végre megszólitott az igazi, értékes magyar művészet. Istennek hála ezért is! Isten szereti a magyart, mert mindig adott és ad értékeset! Példa erre értékes anyanyelvünk is. Sokkal kifejezöbb pl. az angol, vagy a francia nyelvnél, vagyis nem kén a szomszédba méni semmiért koldulni!

  2. Dávid Szaniszla

    Kedves Tibor! Egyetértek a véleményével. Örülök, hoghy Somogyi Győző kiállítása megvalósult. A művésznek további sok sikert és a mostanihoz hasonló szép magyaros munkásságot kívánok nagy szeretettel! Nekünk erre van most szükségünk! HAJRÁ MAGYAROK!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.