2019 szeptember 18., szerda
Komáromi bencés rendház - Fotó: Somogyi Tibor

Döntött a Vatikán: Orosché a komáromi bencés rendház

Share

Megszüntette a Szent Benedek Rend komáromi székhelyű rendházát a Szentszék. A döntést a Megszentelt Élet és Apostoli Társaság Kongregációja hozta meg, még november 15-én. A döntés végleges – tudta meg az ujszo.com.

 

Komáromi bencés rendház - Fotó: Somogyi Tibor

 

A Megszentelt Élet Kongregációja illetékes döntéseket hozni a szerzetesrendek ügyében. A bizottság azt követően hozta meg állásfoglalását, hogy a Nagyszombati Érsekség és a Bencés Rend képviselőinek álláspontját is meghallgatta.

 

A kongregáció szerint nem teljesültek a Ján Sokol korábbi érsek által 1990. szeptember 12-én kiadott dekrétumban foglaltak. Ahelyett, hogy a bencés jelenlét megerősödött volna, és pasztorációs tevékenységet folytattak volna, a széthúzást erősítette a helyi egyházközségben – állítják.

 

A kongregáció arról is döntött, a rend minden ingó és ingatlan vagyona, amely Szlovákia területén található, a Szlovákia területén levő egyházi egységeket illeti.

 

A Nagyszombati Érsekség üdvözölte a döntést. Nyilatkozatukban azt állítják, az egyházmegye kapui minden szerzetesrend előtt nyitva állnak, amely itt akar letelepedni, a bencések előtt is. A nyitottság azonban a megyéspüspök jóváhagyását, és a Szentszén által hozott, egyértelmű rendelkezések betartását jelenti.

 

Az érsekséghez átkerült vagyont nem lehet elidegeníteni. „Elméletileg, ha a bencések újra megtelepednének itt, a Szlovákiai Bencés Konföderáció keretében, akkor ezt a vagyont a kezelésükbe kaphatnák, hogy segítse tevékenységüket, és biztosítsa megélhetésüket” – áll a nyilatkozatban.

 

Forrás: ujszo.com

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.