2018 június 22., péntek
Diktátorok

Dr. Zsebők Csaba: Vörös diktatúrák a Kárpátok alatt – 1. rész

Share

Az oroszországi bolsevik hatalomátvétel 100. évfordulójához közeledve górcső alá vesszük, milyen hatást gyakorolt a kommunizmus az őshonos magyar nemzetrészekre. Itt, a PolgárPortálon hétről hétre megjelentetünk a témában egy tudományos igénnyel megírt történelmi esszét.

Amikor végre jobban bejárhattam Várvidék – vagy Burgenland – még részben magyarlakta településeit, rádöbbentem: talán ilyen lehetne a legtöbb falu, városka a Kárpát-medencében, ha területének túlnyomó részén nem pusztított volna a kommunizmus.

Felsőőr, Őrisziget, Alsóőr, vagy éppen Közép- és Felsőpulya szépséges, rendezett, tiszta, fejlett… A településeken megannyi régi ház is megmaradt, s természetesen szinte mind felújítva – vagy ízlésesen kiegészítve – érte meg a 21. század elejét. Egyszerűen látszik az osztrák munkakultúra hatása, s az is, hogy ezen a vidéken teljesen más volt a politikai és társadalmi berendezkedés a 20. század második felében.

Nem úgy, mint Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, Partiumban, Moldvában, Délvidék vajdasági és horvátországi részén, Muravidéken, s persze Magyarországon. Igaz, Muravidék és Kárpátalja között is döbbenetes a különbség, ha a fejlettséget nézzük, s ez nem csupán manapság ragadható meg, hanem mindez így volt már 1990 tájékán is. Hiszen a titoista Jugoszlávia rendkívül sok feszültséget és bűnt hordozott, mégis merőben más lehetőséget teremtett állampolgárai számára, mint a Szovjetunió. Így Vajdaságtól a szlovéniai Muravidékig viszonylagos jólétet élhettek meg a magyarok, Kárpátalja viszont „szovjet provinciaként” sínylődött. Jugoszláviai nemzettársaink kulturális élete is virágzott, még ha sajátos kényszerek között is, s az megint egy másik kérdés, hogy Milosevics hatalomra jutása után, a ’80-as évek derekától milyen folyamatok indultak be.

Csehszlovákia – bár kevésbé színes kínálat mutatkozott a boltokban, mint ideát – Magyarországhoz nagyjából hasonló fejlettséget és életszínvonalat produkált, ami viszont a felvidéki magyaroknak csak részleges könnyebbséget jelentett, mondjuk, a kárpátaljaiakhoz képest, hiszen egyéni és közösségi jogaikat ugyancsak brutálisan korlátozták.

Romániában – kissé leegyszerűsítvén írva – pont ellentétes folyamatok zajlottak, mint Magyarországon. Míg a kádári Magyarországon a diktatúra valóban egyre puhult, jóllehet a rendszer diktatórikus jellege mindvégig megmaradt, addig Romániában a hatvanas évek végétől egyre romlott helyzet. Igaz, Ceausescu rezsimje a román nemzetiségű emberek túlnyomó részét is lehetetlen helyzetbe hozta, ám a magyarok kettős elnyomatással szembesülhettek.

Arról nem is beszélve, hogy akár Felvidéken, akár Erdélyben a többségi nemzethez tatozó kommunista politikusoknak jellemző célja lett a magyar többségű régiók etnikai jellegű fellazítása. E céljukat – az elszlovákosítást vagy az elrománosítást – sok helyen sajnos siker koronázta, miután változatos eszközöket vetettek be.

Magyarországon pedig… Általánosságban elmondható, hogy Kádár alatt kevésbé kellett rettegni, mint Rákosi idején. Csakhogy az ügynökvilág, vagy így, vagy úgy, lelkileg megnyomorította az országlakosok jelentős részét. Arról pedig nem szabad megfeledkezni, hogy a hatvanas évek elején is folytak még a megtorlások 56 miatt. S noha a társadalmi mobilitás kétségtelenül tetten érhető volt, ez is csak relatív sikernek állítható be, különösen Nyugat-Európához képest.

Csak a burgenlandi-várvidéki magyarok úszták meg a bolsevizmust. Ám valójában ők sem teljesen. Ugyanis odaát a közhangulat alapvetően olyannak bizonyult, hogy a „kommunista anyaországot” egy idő után egyre többen szégyellték, ami elősegítette az asszimilációt…

Kívánkozik tehát egy körkép, amely megmutatja, hogy az 1940-es évek második fele és az 1980-a évek vége között milyen hatással járt a kommunista berendezkedés, jelesül Közép-Európában, s leginkább a Kárpátok alatt…

Dr. Zsebők Csaba PhD (kelet-európai történelem szakterület)
A szerző a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola tanszékvezető docense, az MTA-BTA Bolgár-Magyar Történész Vegyesbizottság beválasztott tagja

A sorozat hamarosan kezdődik, csak a PolgárPortálon!

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.

Dr. Zsebők Csaba

Dr. Zsebők Csaba PhD (kelet-európai történelem szakterület) A szerző a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola docense, az MTA-BTA Bolgár-Magyar Történész Vegyesbizottság beválasztott tagja
Share

Esetleg más?

Brockhauser Edit: Én kérek elnézést!

Természetesen a hajléktalanokat nem fogják „kitiltani” egyik közterületről sem. Akár valamely szerencsétlen sorsból, vagy pusztán …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.