2019 április 23., kedd
Granit Xhaka - Fotó: EPA

Égjen Belgrád! – Kisebbségi provokációk az orosz foci-VB-n

Share

Domagoj Vida a házigazda oroszok elleni negyeddöntő-sikerből góllal vette ki részét. A mérkőzés után nem kicsi politikai felhangot megütve Ukrajnát dicsőítette (Oroszországban!!!), az angolok elleni elődöntő előtt ha lehet, még ennél is keményebbet szólt.

Az oroszországi világbajnokság egy dologban mindenképpen különlegesnek számít: a nemzeti, esetleg kisebbségi felhangok olykor a vártnál erősebben kerülnek felszínre – írja a m4sport.hu.

Már a vb elején, a csoportkör második fordulójában megrendezésre került, egy elsőre pikánsnak egyáltalán nem nevezhető összecsapás: Szerbia-Svájc.

A mérkőzést a svájciak nyerték 2-1-re, Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri találatával. A két gólszerző érdekes módon ünnepelte, miután megrezdült a háló, kezükkel a albán címerállatot, a kétfejű sast formálták meg, mivel mindketten koszovói albán származásúak. A nemzetközi szövetség (FIFA) végül nem büntette meg a két játékost, bár megnyilvánulásuk keveseknek nyerte el a tetszését.

A következő döbbenetet keltő megnyilvánulás a Horvátország-Oroszország negyeddöntő-mérkőzés után hangzott el. A horvátok az összecsapást tizenegyespárbajjal nyerték meg. A meccs hosszabbításban az egyik hős Domagoj Vida volt, aki a 101. percben gólt fejelt, majd ő is értékesítette a maga büntetőjét a párbajban.

A védő a találkozó után nagy ünneplésbe kezdett, miközben kicsusszan t a szájából egy “Slava Ukraini” felkiáltás: “Dicsőség Ukrajnának!”… Mindezt Oroszországban tette, mindössze négy évvel az orosz-ukrán konfliktus után. Ekkor volt ez az ukránok jelmondata. A horvát játékos 2013-tól egészen ez év januárjáig a Dinamo Kijev labdarúgója volt, ezért erős kötödése lehet az ország iránt, de talán nem a legszerencsésebb egy ilyennel előhozakodni egy világbajnokságon, pláne nem Oroszországban.

Vida viszont újabb merész, kicsit sem provokatív kijelentéssel hozakodott elő: “Égjen Belgrád!” (Belgrad gori ajmo), vagyis a szomszédos Szerbia fővárosa.

A ’90-es évek elején (1991-ben) kitört Délszláv háború folyamán elvileg a két, akkor még nem is létező ország Szerbia és Horvátország megegyezett a felosztandó területekben az ex-Jugoszláviában, de a Slobodan Milosevic (szerb) és Franjo Tudman által meghatározott tervek végül meghiúsultak és kirobbant egy tízéves háború, melyben főleg az első négy volt heves. A két ország között nehezen csitultak az indulatok, de a többi, korábban Jugoszláviához tartozó területhez tartozó kisebbség is aktívan részt vett a csatározásokban.

Forrás: m4sport.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 27.: Múzeum tárgyak nélkül (Zsidó Kiválóságok Háza, Balatonfüred)

Az Aranyember szelleme kísért Balatonfüred utcáin, úgy kering, mint a szél… Néha felkapja a múltat, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.