2020 október 29., csütörtök

Egy-két gondolat a vasárnapi nyitva tartásról

Share

 

Manapság a közbeszéd része, hogy vasárnap nyitva tartsanak-e a boltok. Sokan a gazdasági növekedést féltik ettől, sokan a munkahelyek miatt aggódnak.

Mint közgazdász azt mondom, a gazdasági növekedésre ez csekély hatással lesz, hiszen a vásárlások többsége legfeljebb időben strukturálódik át szombatra vagy hétköznapra, ami elveszhet, az a vasárnapi impulzusvásárlásokból adódó forgalom. Ennek mértékét nehéz megbecsülni, mivel pontos kutatásokról nincs tudomásom, de nem hiszem, hogy a minimális mértéket meghaladná ennek nagysága – főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az impulzusvásárlás egyéb napokon is ugyanígy jelentkezik majd ezután is.

Előreláthatólag a forgalom péntek délutánra, szombatra tevődik át, amennyiben az üzletek a rendelkezésre álló munkaerőt ezekre a napokra csoportosítják át, nem kell a munkahelyek miatt aggódnunk. Igaz, hogy így lenne logikus, azonban bennem is él az aggodalom, hogy a kereskedelmi vállakozások felhasználják az alkalmat arra, hogy munkavállalóik egy részétől megváljanak, hiszen, mint üzleti vállalkozások, a profitban érdekeltek.

 

Azonban van még egy szempont: a családoké.

10-15 évvel ezelőtt hétfő reggelente alig lehetett tanítani az iskolákban, a gyerekek el akarták mondani, hogy a családdal mit csináltak hétvégén. Manapság ez megváltozott: a gyerekek többsége csak a vásárlásról tudna mesélni… Plazák, hipermarketek… Talán, ha zárva vannak az üzletek, a családok kitalálnak maguknak programokat.

Közgazdaságilag ez azt is jelentheti, hogy változatlan kiskereskedelmi forgalom mellett a családok anyagi terhei nőhetnek, hiszen a programok jó része is pénzbe kerül – de szerencsére ez már nem általános. Ugyanis az elmúlt 10-15 évben nem csak a kiskereskedelem fejlődött, hanem az ingyenes programok piaca is: kis utánajárással gyakorlatilag minden településen, ahol hipermarketek is vannak, elérhetők ezek is.  

Gyermekkoromban azt tanultuk hittanon, hogy a vasárnapot Istennel és a családdal kell tölteni. Isten már sajnos kikopott a többség életéből, de a család még jelen van.

Tegyünk azért, hogy erősödjenek – és akkor talán Istenhez is vissza tudunk találni. 

 

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.