2017 szeptember 20., szerda
A kép illusztráció (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Egy németországi város megtiltotta a menedékkérők beköltözését

Share

A város túlterheltsége miatt nem engednek beköltözni több menedékkérőt a németországi Salzgitterbe.

Hétvégi sajtójelentések szerint Salzgitter az első németországi település, amely megtiltja menedékkérők beköltözését. Az Alsó-Szászország tartományi város vezetésének döntése “precedenst teremthet”, más települések is követhetik példáját – emelik ki a tudósítások.

Az új szabályozás szerint menedékkérők csak rendkívüli esetben költözhetnek a városba. A már ott élők rokonaira nem vonatkozik a korlátozás, amelyet legkorábban 2019 augusztusában vonhatnak vissza.

A kereszténydemokrata (CDU) városvezetés arra hivatkozik, hogy a menedékkérők – főleg szíriaiak – koncentrációja meghaladja a település integrációs képességét. A 106 ezer lakosú városban 5700 menedékkérő él. A ZDF országos köztelevízió beszámolója szerint egyes óvodákban 60-70 százalék a nem német gyerekek aránya.

A városháza szerint a munkaerőpiaci helyzet is korlátozást indokol: míg a tartomány egészében a munkakeresők között 0,6 százalék a menedékkérők aránya, ez Salzgitterben 1,8 százalék.

A tartomány szociáldemokrata (SPD) vezetésű belügyminisztériuma támogatja a döntést, és 11 millió euró (3,4 milliárd forint) sürgősségi támogatást biztosít Salzgitternek a tartományi integrációs alapból. További 9 millió euróval támogatják a szintén nehéz helyzetbe került Delmenhorstot és Wilhelmshavent, ahol 1,4 százalék, illetve 1,3 százalék a menedékkérők aránya a munkakeresők között.

A három város főleg azért vonzza a menedékkérőket, mert viszonylag olcsón lehet lakást bérelni.

A tartományi gyűlésben (Landtag) ellenzékben lévő CDU szerint az egyszeri támogatás csak “tűzoltás”, helyette az egész tartományra kiterjedő szabályozásra van szükség. Az SPD-vel kormányzó Zöldek a választási kampánynak tulajdonítják Salzgitter és a belügyminisztérium lépését, szerintük az ésszerű integrációs politikát helyettesítő kampányfogásról van szó.

Alsó-Szászországban október 15-én tartanak Landtag-választást.

Németországba 2015-ben 890 ezer menedékkérő érkezett, tavaly pedig 280 ezer, és az idén augusztus végéig további 124 ezer. A közös terheket a tartományok között elosztó rendszer alapján Alsó-Szászországnak a menedékkérők mintegy 10 százalékát kell befogadnia.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Egyhangú szavazással elítélte az Országgyűlés az ukrán oktatási törvényt

Egyhangú szavazással fogadta el az Országgyűlés kedden azt az ötpárti határozati javaslatot, amely “a jogtipró …

2 hozzászólás

  1. Dékány Ilona

    Könyörgöm ! Ha az ovodában 60–70 % –a a gyerekeknek muszlim , húsz év múlva / persze az ő szokásuk szerint 14 év múlva !/ milyen arányú lesz a lakosság összetétele a városban ? 106 ezer lakosra 5700 migránst betelepíteni ? Ésszel élnek a németek ? A saját fajukat akarják kiirtani kb. 20 év alatt ? ELKÉPESZTŐ !

  2. Dávid Szaniszla

    Jó lenne, ha minél több német és egyéb nyugateurópai állam városai követnék ezt az egyszem német várost! A migránsoknak otthon van a helyük. Ott azt tehetik, amit akarnak. Erőszakoskodhatnak, lophatnak, rabolhatnak és autóval gázolhatnak is, (már ha van autó arrafelé). Nagyon helyeselném, ha a kötelező kvótákat átiratnák ezekbe az elhagyott országokba. Kedves gyarmatosítók, gondoljátok el, mennyivel könnyebb lenne tovább is gyarmati sorba tartani ezeket az országokat. Ez talán Soros úrnak is több pénzt hozna a konyhájára!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.