2018 július 17., kedd
A kép illusztráció (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Egy németországi város megtiltotta a menedékkérők beköltözését

Share

A város túlterheltsége miatt nem engednek beköltözni több menedékkérőt a németországi Salzgitterbe.

Hétvégi sajtójelentések szerint Salzgitter az első németországi település, amely megtiltja menedékkérők beköltözését. Az Alsó-Szászország tartományi város vezetésének döntése “precedenst teremthet”, más települések is követhetik példáját – emelik ki a tudósítások.

Az új szabályozás szerint menedékkérők csak rendkívüli esetben költözhetnek a városba. A már ott élők rokonaira nem vonatkozik a korlátozás, amelyet legkorábban 2019 augusztusában vonhatnak vissza.

A kereszténydemokrata (CDU) városvezetés arra hivatkozik, hogy a menedékkérők – főleg szíriaiak – koncentrációja meghaladja a település integrációs képességét. A 106 ezer lakosú városban 5700 menedékkérő él. A ZDF országos köztelevízió beszámolója szerint egyes óvodákban 60-70 százalék a nem német gyerekek aránya.

A városháza szerint a munkaerőpiaci helyzet is korlátozást indokol: míg a tartomány egészében a munkakeresők között 0,6 százalék a menedékkérők aránya, ez Salzgitterben 1,8 százalék.

A tartomány szociáldemokrata (SPD) vezetésű belügyminisztériuma támogatja a döntést, és 11 millió euró (3,4 milliárd forint) sürgősségi támogatást biztosít Salzgitternek a tartományi integrációs alapból. További 9 millió euróval támogatják a szintén nehéz helyzetbe került Delmenhorstot és Wilhelmshavent, ahol 1,4 százalék, illetve 1,3 százalék a menedékkérők aránya a munkakeresők között.

A három város főleg azért vonzza a menedékkérőket, mert viszonylag olcsón lehet lakást bérelni.

A tartományi gyűlésben (Landtag) ellenzékben lévő CDU szerint az egyszeri támogatás csak “tűzoltás”, helyette az egész tartományra kiterjedő szabályozásra van szükség. Az SPD-vel kormányzó Zöldek a választási kampánynak tulajdonítják Salzgitter és a belügyminisztérium lépését, szerintük az ésszerű integrációs politikát helyettesítő kampányfogásról van szó.

Alsó-Szászországban október 15-én tartanak Landtag-választást.

Németországba 2015-ben 890 ezer menedékkérő érkezett, tavaly pedig 280 ezer, és az idén augusztus végéig további 124 ezer. A közös terheket a tartományok között elosztó rendszer alapján Alsó-Szászországnak a menedékkérők mintegy 10 százalékát kell befogadnia.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Ezért nem kíváncsiak az ellenzékre a szavazók

Miskolcon, Sopronban és Veszprémben is a Fidesz-KDNP jelöltjei nyerték az időközi önkormányzati választást vasárnap – …

2 hozzászólás

  1. Dékány Ilona

    Könyörgöm ! Ha az ovodában 60–70 % –a a gyerekeknek muszlim , húsz év múlva / persze az ő szokásuk szerint 14 év múlva !/ milyen arányú lesz a lakosság összetétele a városban ? 106 ezer lakosra 5700 migránst betelepíteni ? Ésszel élnek a németek ? A saját fajukat akarják kiirtani kb. 20 év alatt ? ELKÉPESZTŐ !

  2. Dávid Szaniszla

    Jó lenne, ha minél több német és egyéb nyugateurópai állam városai követnék ezt az egyszem német várost! A migránsoknak otthon van a helyük. Ott azt tehetik, amit akarnak. Erőszakoskodhatnak, lophatnak, rabolhatnak és autóval gázolhatnak is, (már ha van autó arrafelé). Nagyon helyeselném, ha a kötelező kvótákat átiratnák ezekbe az elhagyott országokba. Kedves gyarmatosítók, gondoljátok el, mennyivel könnyebb lenne tovább is gyarmati sorba tartani ezeket az országokat. Ez talán Soros úrnak is több pénzt hozna a konyhájára!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.