2021 október 16., szombat
A bukaresti kormány képviselői talán büntetni próbálják a magyar közösséget amiért "rosszul viselkedett" az elnökválasztáson.

Egy sepsiszentgyörgyi lobogó eltávolítására szólította fel a polgármestert a prefektus

Share

A sepsiszentgyörgyi központi parkban kitűzött székely zászló eltávolítására szólította fel hivatalos átiratban Kovászna megye prefektusa Antal Árpádot, a város polgármesterét, akinek minden egyes nap késlekedésért a minimálbér 20 százalékával egyenlő bírságot helyezett kilátásba – közölte csütörtöki sajtóértekezletén a polgármester.

 

A bukaresti kormány képviselői talán büntetni próbálják a magyar közösséget amiért "rosszul viselkedett" az elnökválasztáson.Marius Popica prefektus az Agerpres román hírügynökségnek elmondta: egy jogerős bírósági ítéletnek próbál érvényt szerezni. Megemlítette, hogy hasonló bírósági végzés született Uzon és Kézdivásárhely esetében, de ott nem volt szükség bírságra, mert a polgármesterek eleget tettek a zászló eltávolítását célzó ítéletnek.

 

Antal Árpád az MTI érdeklődésére kijelentette: ő nem “székelyzászló-begyűjtő”, és a kifogásolt zászlót nem fogja levenni.

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa emlékeztetett rá, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) már bevonta azt a 2013. június 4-i trianoni megemlékezésen felvont székely lobogót, amelynek eltávolítását a brassói táblabíróság elrendelte, és a jelenlegi zászlót egy másik ünnepségen, ugyancsak az MPP helyezte ki a központi parkban.

 

“A 21. század Európai Uniójában nem ezzel kéne foglalkoztasson egy polgármestert, hogy megbüntetik, ha nem gyűjti be naponta a városból a székely zászlókat” – jegyezte meg a polgármester. Kijelentette: a következő napokban nemzetközi intézményeknél – az Európai Parlamentnél és uniós országok nagykövetségeinél fog panaszt tenni a székely közösség hatósági zaklatása, jelképeinek üldözése miatt.

 

Megemlítette: egy korábbi hasonló panasz nyomán az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma a Romániáról szóló jelentésében tételesen kitért arra, hogy a székely közösséget diszkriminálja a román állam azáltal, hogy nem teszi lehetővé a székely zászló szabad használatát.

 

Az MTI kérdésére, hogy véletlennek tartja-e a Kovászna megyei prefektus utóbbi napokban megfigyelhető aktivizálódását a román és magyar nemzeti jelképeket érintő ügyekben, Antal Árpád úgy vélekedett: a bukaresti kormány képviselői talán büntetni próbálják a magyar közösséget amiért “rosszul viselkedett” az elnökválasztáson. A polgármester arra utalt, hogy a magyar többségű megyék választóinak 80 százaléka nem Victor Ponta szociáldemokrata kormányfőre, hanem ellenfelére, az államfővé választott Klaus Iohannisra voksolt novemberben.

 

Megjegyezte: az új elnök még nem tette le az esküt, ezért “semmit nem lehet számon kérni rajta”, de kifejezte reményét, hogy az elnöki hivatal támogatni fogja a székelyföldi jelképüldözés lezárását.

 

mti

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lángok martaléka lett a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota

Romániai médiajelentések szerint szombaton késő este kigyulladt, és szinte teljesen leégett a Nagyvárad főterén álló …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.