2018 június 22., péntek
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egy Úrnapja, ami más mint a többi – Budapest 2020.

Share

Nekünk, katolikusoknak, az Úrnapja, amikor az utcákon, körmenetben ünnepeljük Krisztus valóságos jelenlétét az Oltáriszentségben, az egyik leglátványosabb ünnepünk. Sajnos idén, az időjárás nem fogadott minket a kegyeibe, lógott az eső lába, de legalábbis, a mi falunkban egyetlen esőcsepp sem esett, amíg körbejártuk az ófalut.

Szép ünnep, már csak emiatt is érdemes beszámolnom róla, de az idei ünnep, nekünk magyar katolikusoknak, különösen kedves volt: az előesti Szentmisén hirdették az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.

az elsőáldozók szórták a virágszirmokat

Jegyezzük fel a dátumot: 2020. szeptember 13. és 20. között, 1938 után először Budapest ad otthont a katolikusok e legnagyobb rendezvényének. Érdemes felkeresni a rendezvény honlapját: http://www.iec2020.hu//.

Tudom, az idei év az 500 éves évfordulóé, annak emlékére, hogy Luther doktor fél évezrede hirdette meg 95 pontját, de érdemes elgondolkoznunk azon, hogy mit jelent majd ez a rendezvény a világnak és Magyarországnak.

Az oltároknál imádkoztunk

1938-ban a Kongresszus a vörös és barna veszedelem árnyékában zajlott: Magyarország a nemzeti és a nemzetközi szocializmus között tett hitet a Krisztushoz való hűségről.

A háború hamarosan kitört, s látszólag elpusztított mindent, amiről a kongresszus szólt – de talán nem véletlen, hogy két leendő pápa is Budapesten volt az ünnepségen: Eugenio Pacelli, aki XII. Pius néven vezette az egyházat a II. Világháború és az 1956-os forradalom idején és Giovanni Battista Montini, aki a II. Vatikáni Zsinat egyik vezetőjeként hozzájárult a katolikus Egyház megújulásához.

Nekünk, magyaroknak az 1938-as év a nemzeti feltámadást és a nemzethalált hozta el: hamarosan visszatértek elszakított területeink, hogy újra elveszítsük, s egy minden korábbinál véresebb háborúban veszítsünk és fél évszázadra elveszítsük nemzeti önrendelkezésünket.

Vajon mit hoz majd 2020 a magyarság, a katolikusság és a világ életében? A jövő csírái már éledeznek, s hogy nemzethalál vagy feltámadás lesz-e, háború vagy béke, azon is múlik, hogy milyen imádságos lélekkel tudunk ünnepelni.

Mert mi magyarok mindig történelmi időket élünk és bár nem akarjuk, sokszor világtörténelmet is írunk.

Adja az Úr, hogy 2020 a feltámadás és a béke kezdete legyen! S hogy igaz legyen Pio atya jóslata, s nemzetünk áldássá váljon a világnak.

Fényképek a solymári úrnapi körmenetről itt érhetők el

Solymáron a közterületek neveit három nyelven írják ki: magyarul, németül és a helyi sváb dialektusban

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Önmagukat jelentik fel Németországban a hazatoloncolástól rettegők

Magukat bűnelkövetőnek valló emberek is kérnek menedékjogot Németországban, akik gyakran azért mondják magukat állítólagos vagy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.