2018 december 17., hétfő

Egyre többen tanulnak magyar nyelvet Kárpátalján

Share

Míg az ukrán kormány foggal-körömmel védi a kisebbségellenes oktatási törvényt, addig Kárpátalján nagy népszerűségnek örvend az ukránok körében a magyar nyelv elsajátítása. Az elmúlt évben több ezer ukrán jelentkezett a beregszászi főiskola által szervezett ingyenes nyelvtanfolyamokra – derült ki az M1 délutáni műsorából.

„A magyar nyelv elsajátítása olyan hidat épít Ukrajna és Magyarország között, amelyet még a politikusok is csak ritkán tudnak felépíteni” – mondta egy idei nyári rendezvényen Grezsa István kormánybiztos, amikor magyarnyelv-tanfolyamok sikeres elvégzéséről szóló okleveleket nyújtott át több mint kétezer ukrán anyanyelvű hallgatónak a beregszászi főiskolán.

Több mint kétezren kaptak oklevelet Beregszászban arról, hogy Kárpátalja egész területén magyarul tanulnak a többségi nemzet részéről. Én azt gondolom, hogy ez elismerés Magyarországnak, büszkeséggel tölthet el minden magyart – fogalmazott a kormánybiztos.

Grezsa István szerint annak ellenére, hogy a magyar nem divatnyelv, Magyarország számára nagy megtiszteltetést jelent, hogy ilyen sokan jelentkeztek a főiskola által koordinált képzésekre. Brenzovics László rendkívül fontosnak tartotta, hogy a magyar kormány támogatásával a nem magyarok számára nyelvtanfolyamok indulhattak.

Példát mutat a jelenlegi ukrán törvényhozóknak és a vezetőknek is, hogy nem erővel, szigorításokkal, a másik jogainak a megvonásával kell a nyelvtudást elősegíteni, hanem például ilyen tanfolyamok létrehozásával. Én nem hallottam olyat, hogy az ukránul nem tudó magyarok számára az ukrán állam nyelvtanfolyamokat szervezett volna – mondta el Grezsa István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetkezet (KMKSZ) elnöke.

A tanfolyamok Ungvártól a szórvány vidékekig 52 helyszínen zajlottak, összesen 226 csoport és 117 tanár részvételével. Az őszi tanfolyamokra több mint 4000-en jelentkeztek.

Kárpátalján a helyiek körében egyáltalán nem jelent gondot akár három nyelven megszólalni. A legtöbb magyar beszél ukránul és oroszul is, de az itt született többségi nemzethez tartozók számára is természetes a többnyelvűség. Kárpátalján a legtöbben éppen ezért utasítják el a jogfosztó új ukrán oktatási törvényt is, melyet, ha alkalmaznának, azzal ellehetetlenítenék a kisebbségi nyelven történő tanítást a nemzetiségi iskolákban.

forrás: M1 Ma Délelőtt / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Résztvevők vonulnak a Székelyek nagy menetelésén Kovászna megyében, Réty és Szentivánlaborfalva között 2013. október 27-én. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére két háromszéki falu, a Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggő menetoszloppal tiltakoznak Románia tervezett közigazgatási átalakítása ellen, és egyúttal Székelyföld területi autonómiáját is követelik. MTI Fotó: Beliczay László

Centenáriumi székely nagygyűlés készül

Centenáriumi székely nagygyűlésre hívja november 18-án 13 órára Sepsiszentgyörgy főterére a székelyeket és a velük …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Az igazság mindig győz. Úgy látszik, ha tiltanak valamit, az mindig édes. Nem is rossz ez a taktika az ukránok részéről. Lehet, hogy felsüljenek a nagy tiltással. A magyar nyelv különlegesen szép nyelv, még az ukránokat is csábítja. És ez így bvan jól.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.