2019 szeptember 18., szerda
Mi vagyunk a többség – újabb tüntetés a demokráciáért! címmel meghirdetett demonstráció résztvevői Budapesten, a Szabad sajtó úton 2018. április 21-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Egységes ellenzéki összefogást sürgetett ismét a “többség”

Share

Egységes ellenzéki összefogást, civil szerveződést, azonnali közös cselekvést sürgettek a kormány leváltása érdekében a demokráciáért tartott fővárosi tüntetés szónokai szombaton.

A szervezők szerint – hiába a kormánypártok kétharmados győzelme – valójában ők a többség. Új választási törvényt követeltek, valamint sajtószabadságot és demokráciát a szombati tüntetésen. A felhívásukban az ellenzéki pártokat is bírálták: úgy fogalmaztak, azokra is jut feladat, és szintén „sárosak abban, hogy idáig jutottunk”.

A tüntetésen több ellenzéki párt képviseltette magát.

A megjelent szimpatizánsok nemzeti színű, uniós, szivárványszínű zászlókat és árpádsávos lobogókat, valamint maguk készítette transzparenseket tartottak a magasba. Az Együtt aktivistái, ugyanúgy, ahogy múlt héten, a párt vezetőinek gyűjtöttek adományokat, hogy vissza tudják fizetni a költségvetésnek a párt kampányköltségét.

Az M1 több ízben is élőképpel kapcsolta a helyszínt a Híradóban. A műsorban elhangzott: az ellenzéki tüntetés résztvevői öt óra körül kezdtek gyülekezni a Kossuth téren. A tüntetők hat óra előtt nem sokkal indultak el a Kossuth térről, a Bajcsy-Zsilinszky úton át haladtak a Szabad Sajtó útja felé.

A Szabad Sajtó útján a felszólalók arról beszéltek, hogy a kormányt csak a félelem tartja a helyén, ezért a gyűlöletkampány és a hazugságáradat megszüntetésére,  szolidaritásra, valamint a megosztottság helyett az egységes Magyarország visszaállítására van szükség.

A szervezők szerint Magyarországnak sok problémája van, a kormány azonban ezek helyett a civil szervezetek ellehetetlenítésével van elfoglalva. Az első felszólaló Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója volt, aki arra kérte a közönséget, hogy hallassák a hangjukat, és segítsenek a civil szervezetnek fennmaradni.

„Mindenki megtalálja a testhezálló feladatot. Akár a fákat akarja megmenteni, akár a nők egyenlőségéért kiállni, akár a szólásszabadságát akarja megvédeni, van kihez csatlakozni. Úgyhogy válassz ki te is egy szervezetet! És már hétfőn jelentkezz önkéntesnek, légy aktív, utalj támogatást, adód egy százalékát…” – mondta a pódiumon.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely ellenzéki összefogással megválasztott polgármestere azt mondta: a magyar nép megérdemel egy olyan ellenzéket, amely nem ázsiai diktátorok oldalán képzeli el a jövőt. A nép a választáson leváltotta az ellenzéket, és igaza volt, mert a saját érdekükből sem voltak képesek az összefogásra – tette hozzá. Kijelentette: az új ellenzéket tüntetés résztvevői és szimpatizánsaik jelentik.

Egyetlen pártnak sincs annyi tagja, mint ahányan támogatják a demonstrációt – tette hozzá a politikus. Márki-Zay Péter szerint békésen megfér egymás mellett minden ellenzéki erő, amelyet összeköt a demokrácia, a jogállam, a piacgazdaság és az európai integráció.

Unyatyinszky György, a Magyar Nemzet újságírója azt mondta, hogy a kormány annak köszönheti a létét, hogy minden lehetséges úton megosztotta az embereket, ezért a kormánynak kiszolgáltatott embereket türelemmel meg kell hallgatni, a mesterséges ellentéteket el kell tüntetni.

Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament tüntetéseinek szervezője azt mondta: hinni kell, hogy elég ez a tömeg a változáshoz, amely az utcán kezdődik, de nem ott ér véget. Az összegyűlt közösség sok kérdésben nem ért egyet, de fejlődő, demokratikus, korrupciótól mentes állam polgárai szeretnének lenni – hangsúlyozta.

Homonnay Gergely író, újságíró, tanár úgy fogalmazott: „a Fidesz sáskaként rabolja le az országot, és elveszi a jövő generáció esélyét”.

Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetés szervezője bejelentette, hogy május 8-án a parlament alakuló ülésekor ott lesznek a Kossuth téren.

A demonstrálók a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásától indultak, és a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Károly körutat és az Astoriát érintve az Erzsébet híd lábához vonultak.

A tüntetésen több ellenzéki párt képviseltette magát. A megjelent szimpatizánsok nemzeti színű, uniós zászlókat és Árpád sávos zászlókat, valamint maguk készítette transzparenseket lengettek.

A szervezők közlése szerint a demonstrálók tömege az Erzsébet híd pesti hídfőjétől egészen az Astoriáig állt.

forrás: M1 Híradó, MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

6 hozzászólás

 1. NEM !!! A belvárosi kisebbség a többség!
  Lehet hazamenni és kitakarítani a fürdőszobát,vagy a klozettet. Terápiás munkának tökéletesen megfelel.
  Ja? Ez feltételez némi munkakedvet? Sajnálom. Meg kell szoknotok,hogy dolgoznotok KELL! Ilyen örök vesztes pofák,amik itt bócorogtak a tüntikézésen,jobb ha megszokják,hogy “nincs ingyen ebéd !”

 2. Hová lett a ” Véleményem “?

 3. Dávid Szaniszla

  “TÖBBEK”! Nem tudom matematikából hányast kaptatok, de nálunk nem az a több, amit ti most kitaláltok. Szeretném, ha végre felhagynátok Sorossal és elhinnétek, hogy demokratikusan lett megválasztva a jelenlegi kormány, s hiába kekeckedtek, a Magyarok Nagyasszonya, Szent István, Szent László, az összres megyer szentek és mindenki az Árpádháziak közűl és még utána is mellettünk állnak és hiszitek vagy nem, mi vagyunk a TÖBBSÉG! Jó lenne, ha nemcsak hangoskodnátok, hanem csendesen beletörődnétek a változtathatatlanba. Nektek is jobb lenne, ha nem a felbujtó és nekünk rosszat akaró Soros és bandájára hallgatnátok. Ne akarjatok itt Magyarországon Ukrajnát, Montenegrót, Romániát, Szlovákiát és a többi bosszúálló népfelkelést eröltetni. Mi békességet akarunk és nem veletek való veszekedést. Nekünk elég volt az évszázados harcokból. Hagyjátok békében ezt az Országot. Ti menjetek haza, a határon túlra és itt Magyarországon is az otthonotokba. Mi békében akarjuk élni életünket. menjetek a migránsok közé és éljetek boldogan, ha tudtok! Csak ennyit akartam mondani nektek. HAJRÁ MAGYAR ORSZÁG! Legyen végre béke és nyugalom!

 4. Dávid Szaniszla

  NA ÉS? Ez is valami?

 5. EZ NEM AZ ELSŐ ESET ! Miért törlik le szinte azonnal a hozzászólást ? Nem volt benne sem hazugság , sem drasztikum ! Konkrétan írtam minden megnyilvánuloval kapcsolatosan , amit én gondolok .
  AKKOR MIÉRT NEM KÖTÖLTÉK ?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.