2020 október 29., csütörtök
Forrás: mandadb.hu

Egzisztenciális kármentésben az ellenzék

Share

Három hónappal a választások után sem sikerült megkapaszkodniuk az ellenzéki pártoknak – derült ki a Medián kutatásából. A két egykori miniszterelnök-jelölt, Szél Bernadett és Karácsony Gergely népszerűsége egyaránt csökkent, Vona Gábor lemondásával és Dúró Dóra kizárásával pedig épp azokat a politikusait veszítette el a Jobbik, akiket ismertek a választók.

„Nagyon mély problémákról van szó az ellenzék esetében. Teljesen világossá vált, hogy azok a témák, amelyekkel az ellenzéki pártok előjöttek – többek között, hogy Orbán Viktornak mennie kell – még a tisztes vereséghez sem elegendő, nemhogy a győzelemhez” – fogalmazott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Galló Béla.

A politológus hozzátette, minden felmérés azt mutatja, hogy a választások után is durva előnye van a Fidesznek, hiszen a nagyobbik kormánypárt növelte népszerűségét, a párt támogatottságát bőven 50 százalék fölött mérik, ami jelzésértékű.

Nem elég a médiapolitizálás

Galló Béla szerint az ellenzéki pártoknak nagyon alaposan át kellene gondolniuk az eddigi létezésüket, és egyáltalán nem elég a médiapolitizálás. Rávilágított: kétféle üzenetet közvetítettek az elmúlt években az ellenzéki pártok a választók felé, ebből az egyik a Jobbik és az LMP módszere, amelynek lényege az elitellenes hangok képviselete, az úgynevezett eliten belüli ellenzéki pártok pedig „teljesen beleragadtak az Orbán fóbiába” a szakértő meglátása szerint.

„Úgy látszik nem nagyon bántja őket az a gondolat, vagy az a paradigma, hogy amivel eddig politizáltak, az nem elég ahhoz, hogy ők valamilyen észlelhető teljesítményt nyújtsanak” – fogalmazott Galló Béla.

Elfogytak az üzenetek?

Túl a fentebb felsorolt hibákon az ellenzéki pártok egyfajta nyomkövető politizálást folytatnak, ami azt jelenti, hogy mindig a Fidesz által feldobott témákat próbálják meg a saját szájuk íze szerint feldolgozni, mutatott rá a politológus. Most azonban ez is hiányzik a szakértő szerint, hiszen nem csatlakoznak rá azokra a témákra, amelyek a Parlamentben felmerülnek. Hozzátette: nemcsak társadalmi üzeneteik nincsenek a pártoknak, de úgy látszik, parlamenti politikai üzeneteik sincsenek.

„Amit tapasztalhatunk az ellenzéki pártok részéről (….) az egzisztenciális kármentés. Mindenki helyezkedik, próbálja minimalizálni azokat a veszteségeket, amelyeket elszenvedett” – magyarázta.

Politikai talentumra lenne szükség

A politológus felhívta figyelmet: közvetlenül a parlamenti választások után azonban jön az önkormányzati választás és az EP választás. „Lenne itt politikai tematika, csak ehhez kellene politikai talentum is” – kommentálta.

Azzal kapcsolatban, hogy az EP-választásokra összefoghatnak-e az ellenzéki pártok, a politológus úgy vélekedett: az ellenzéki pártok legnagyobb problémája, hogy súlyos identitászavarban vannak, amelyen nem tudnak túllépni. A politológus úgy látja: ezt az „összefogósdival” akarták leplezni, ami „nem volt az igazi”.

Kossuth Rádió / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.