2018 október 23., kedd
Ékes Ilona - Fotó: Oszlányi Gyöngyvér

Ékes Ilona: A biztonságunkért, a megmaradásunkért dolgozunk

Share

Tízéves az ERGO Európai Regionális Szervezet

„Igent mondunk az életre, a családra, az időn és téren átívelő összetartozásra” – így fogalmazta meg hitvallását tíz évvel ezelőtti megalakulásakor a budapesti székhelyű ERGO Európai Regionális Szervezet. A kitűzött céljainak megfelelően azóta is az egészséges életkezdet, az ifjúság, a család, az emberi jogok védelme és a mindezt károsan befolyásoló tényezők elleni küzdelem szolgálatában álló, a Kárpát-medence és a világ magyarságára egy egységként tekintő szervezet elmúlt évtizedéről és jövőbeni terveiről Ékes Ilona elnök asszonyt kérdeztük.

– Milyen alapvető célokkal alakult meg az ERGO 2007-ben?

– Kezdetben Civil Egyeztető Fórum volt a neve. Amikor 2010-ben az elnökséget átvettem, az arculatváltás mellett a nevünket is ERGO Európai Regionális Szervezetre módosítottuk. A célunk az, hogy megteremtsünk egy olyan polgári réteget a társadalomban, amelynek tagjai érzékenyek egymás problémáira, kíváncsiak egymás életére, segítik egymást, különös tekintettel az emberi jogokra és a hiteles információkhoz való hozzájutásra. Nagyon hangsúlyosan segítjük a családokat, azok motorjait: a nőket, a gyermekeket és a fiatalokat. Ahogy a honlapunkon is olvasható, „azért fogtunk össze, hogy megismerve egymás életét, gondjait, problémáit, erőt merítsünk a találkozásból, hogy reményt, biztatást, örömet vigyünk otthonainkba, kisebb és nagyobb közösségeinkbe. Hogy a kapcsolatok, mint kis patakok, csermelyek, behálózzák a Kárpát-medencét – Európát”.

– Milyen aktivitások voltak jellemzők a szervezet életében az elmúlt tíz év alatt?

– Munkánkat azzal kezdtük, hogy összegyűjtöttük és kapcsolatokat építettünk a magyarországi civil szervezetekkel, hogy egyáltalán tudjunk egymásról. Ez az időszak meglehetősen forráshiányos volt, emiatt nehéz volt a működésünk. A kormányváltás után nagyobb lehetőségek tárultak fel előttünk, attól kezdve tudtunk jelentősebb programokat, projekteket megvalósítani.

Magyar nők a nagyvilágban címmel 2014-ben a Magyar Parlament felsőházi termében konferenciát szerveztünk, amelyre 17 országból érkeztek magyar hölgyhonfitársak. Ezzel is szerettük volna demonstrálni, hogy összetartozunk, hogy fontosak számunkra a világban szétszórtan élő magyar nők és családok. Meg akartuk ismerni, hogyan élnek, milyen örömeik és nehézségeik vannak, miben tudjuk egymást segíteni. A konferencia utódkiadványaként egy könyvet is megjelentettünk és azonos címmel kéthavi hírlevelet is szerkesztünk azóta.

A Rejtett kincs Európában: az aktív nő európai uniós programba hét ország kapcsolódott be. Konferenciánkat ezúttal a Magyarság Házában tartottuk. Ebben az időszakban indult el a Nyitott szemmel az ifjúság védelmében projektünk, amely a prostitúció megelőzésének, fiatal lányok megsegítésének a fontosságára hívta fel a döntéshozók figyelmét, törvénymódosítást is elérve. Az egészséges életkezdettel összefüggő törekvéseink jegyében többek között Áldás, népesség-konferenciát szerveztünk 2015 júniusában a Lakiteleki Főiskolán és 2017 októberében Torockón a Duna Házban. Programjainkhoz kapcsolódóan kiadványokat is rendszeresen megjelentetünk.

Elfogadta meghívásunkat és ez év májusában eljött hozzánk a test teológiájának egyik világhírű előadója, Christopher West; Budapesten a Jégpalotában tartott, Isten, szex és az élet értelme című hatalmas sikerű előadását kétezer fiatal hallgatta.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy elnyertük az ENSZ ECOSOC státust. Ez a kiemelt konzultatív státus feljogosít arra, hogy részt vegyünk az ENSZ civil munkájában és ajánlásokat fogalmazzunk meg. Idén májusban ott voltunk New Yorkban az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságának 61. ülésén. Sok hasznos kapcsolatot építettünk hasonló értékrendű civil szervezetekkel – reméljük, hogy a későbbiekben ez gyümölcsözővé is válik.

–  A női egészség és családtervezés kérdésével kiemelten foglalkozott az október eleji torockói Áldás, népesség-konferencia is. Önök mire gondolnak, amikor az egészséges életkezdet fontosságára igyekeznek ráirányítani a figyelmet?

– A szülés a szülő nő életének és családjának kivételes eseménye, amelynek körülményei a gyermek életkezdését és a nő anyává válásának folyamatát, lelki egészségét alapvetően befolyásolják. A szülés kimenetele, a szülést követő, kórházban töltött időszak és a kapott ellátás a szoptatás sikere, vagyis a csecsemő egészsége szempontjából is meghatározó. Az apák kötődését, a család összetartozását, a nők gyermekvállalási kedvét is nagyban befolyásolja a szülés milyensége. A szülés éppúgy misztérium ma, mint ezer évvel ezelőtt. A háborítatlan szülés támogatói szem előtt tartják a tiszteletet a születés csodájával, az anyasággal, vagyis az Élettel szemben. A szülés bizonyítottan akkor zajlik a legnagyobb eséllyel komplikációk nélkül, ha a szülő nő biztonságban érzi magát, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő körülmények megteremtése, valamint hogy azok a személyek legyenek mellette és lássák el, támogassák, akiket ismer és akikben megbízik. Fontos olyan szülészetek kialakítása, ahol tiszteletben tartják a nők, a gyermekek és a család jogait, támogatják a vajúdás és szülés természetes élettani folyamatát. Az egészséges életkezdetet ez jelenti, továbbá annak az alapelvnek a követése, hogy az édesanya és a kisbaba elválaszthatatlan egységet alkot egymással, érdekeik nem választhatók szét, nem lehet őket külön kezelni.

– És ez a kötődés kettejük között a továbbiakban erősödik, szélesedik, legalábbis erősödnie-szélesednie kell…

– A korai kötődés már a születés, szülés előtt, illetve a szül(et)és pillanatában megkezdődik. Elengedhetetlen, hogy a gyermek és az anya elválasztását meggátoljuk az élet első pillanataiban, óráiban, napjaiban. A korai kapcsolat támogatása alapvető fontosságú minden gyermeknél. Az anya és gyermeke közötti bőrkontaktus elősegíti a szülővé válást és az újszülött egészséges fejlődését. Ez ragaszkodást eredményez, ami a biztonságos, szeretetteljes érzelmi kötődés alapja a családokban és a társadalom egészét is szolgálja. Nincs még egy olyan bensőséges egység, mint az anyáé és a gyermeké, születés előtt és után is jó ideig. Amit a gyermek ekkor tanul, az kapcsolatban bontakozó tudás.

Az apa rendszeres, aktív részvétele a gyermek életében – legyen az fiú vagy lány – előrevetíti a szociális viselkedésbeli, pszichológiai és kognitív fejlődés pozitív kimenetelét. Ily módon tehát az anyaság és az apaság nem két elválasztható, jól meghatározható pszichológiai minőséget jelent, de nem is azonos vagy felcserélhető. Átfedik és kiegészítik egymást.

– Mindezek tükrében vajon milyen megvalósítások határozzák majd meg az ERGO tevékenységét az elkövetkező időszakban, években?

– Sikerült Magyarországra hoznunk a TeenSTAR nemzetközi szexuálpedagógiai személyiségfejlesztő programot, amely segítséget nyújt a fiataloknak kérdéseik megválaszolásában, családi kereteken kívül. A TeenSTAR a szexualitást a testi, lelki, szellemi hatások egységeként közelíti meg, és célja, hogy a fiatalok felismerjék a női és férfi termékenység jeleit, megértsék fizikai és érzelmi hatásait. Mivel a TeenSTAR tanfolyam a pozitív testképen és a termékenységünk nagyra értékelésén alapul, ezért az érési folyamat lépésenként, az életkornak megfelelően érthető meg, és könnyebbé teszi, hogy a személyiség részévé váljon. Így jutnak el a fiatalok a nemi identitásukhoz és készülnek fel a felelősségteljes szexuális életre. A Linzi Egyházmegye például különösen is támogatja a program iskolákba való eljuttatását. A német nyelvű tananyag nagy részét már lefordítottuk. A program keretében 9-től 19 éves korú fiatalokkal foglalkozó oktatókat képzünk. A tanfolyamokat négy korosztályra bontva ajánljuk fiúknak és lányoknak: gyermekeknek 9-től 11 éves korig – itt több szülői találkozót is szervezünk, hogy tájékoztatást adjunk a képzés felépítéséről, témaköreiről és megerősítsük a szülőket a felelősségteljes nevelésben –, 12–14 éves és 15–17 éves fiataloknak, valamint 18 évesnél idősebb fiatal felnőtteknek. A képzés nyílt légköre hozzájárul a szülők és gyermekeik közötti párbeszéd elősegítéséhez is.

Szeretnénk tehát a TeenSTAR-t kiépíteni és megszilárdítani magyar nyelvterületen. Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről már eddig is többen bekapcsolódtak, és abban bízunk, hogy a program pozitívumait a közeljövőben erdélyiek is felfedezik. Kifejezetten transznacionális pályázatot nyújtottunk be erre, osztrák, német, szlovákiai és romániai partnerekkel. Ha sikerül a támogatást elnyernünk, az elkövetkező években ez jelenti majd a tevékenységünk legfőbb területét.

Addig is 2017. december 4-én Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián a The Centre for the Study of New Security Challanges Ltd (UK) szervezettel közösen Az emberkereskedelem aktuális kérdései, különös figyelemmel a magyar helyzetre címmel nemzetközi konferenciát szervezünk, amelyre ezúton is hívjuk az érdeklődőket.

Összességében azt mondhatom, hogy a biztonságukért, a megmaradásunkért dolgozunk. Erre pedig nagy szükség van, mert hagyományos értékeink, amelyek az emberiséget és abban nemzetünket eddig a pillanatig megtartották, napjainkban komoly veszélyben forognak.

Szerző: Varga Gabriella

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Orbán Viktor részt vesz a Sargentini-jelentés vitáján

A magyar miniszterelnök személyesen vesz részt szeptember 11-én az Európai Parlament plenáris ülésen, melyen a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.