2019 május 20., hétfő
Forrás: 777blog.hu

Elégedettek, de Románia jövőjét illetően pesszimistábbak az erdélyi magyarok

Share

Románia teljes lakosságához képest több vonatkozásban is elégedettebbek helyzetükkel az erdélyi magyarok, az ország jövőjét illetően azonban pesszimistábbak – derült ki az RMDSZ által rendelt közvélemény-kutatásból, amelynek az eredményeit csütörtökön ismertették Kolozsváron.

A közvélemény-kutatás adatairól Barna Gergő és Kiss Tamás szociológus, illetve Porcsalmi Bálint, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke számolt be sajtótájékoztatón. A Maszol.ro hírportál pedig átfogó, grafikonokkal is illusztrált beszámolót közölt.

A 2017. december 9. és 2018. január 12. között végzett – 1636 magyar és 1433 román nyelvű kérdőíven alapuló – kutatás három célcsoportra, az erdélyi magyarokra, az erdélyi románokra és az ország teljes lakosságára összpontosítva hasonlította össze a különböző kérdésekre adott válaszokat.

Az erdélyi magyarok több mint fele vallotta magát elégedetlennek

Az erdélyi magyarok a többségi lakosságnál nagyobb arányban gondolják úgy, hogy csökkenni fog a demokrácia szintje és az életszínvonal, nőni fog a korrupció és a kivándorlás mértéke. Az elvándorlás erősödését például a teljes lakosság 51 százaléka és a magyarok 75 százaléka valószínűsíti. Jelenlegi életszínvonala tekintetében azonban a magyar válaszadók 53 százaléka vallotta magát elégedettnek, miközben az országos átlag csak 41 százalék. Iskolázottságukkal, egészségi állapotukkal és munkahelyükkel is elégedettebben nyilatkoztak a többségnél a magyar válaszadók.

A románoknál nagyobb arányban (83 százalék az 59-hez képest) utasítják el az erdélyi magyarok a nem európai bevándorlókat, és a többségnél kisebb arányban (37 százalék az 55-höz képest) bíznak az Európai Unióban. Barna Gergő ez utóbbi adatot azzal magyarázta, hogy a csatlakozás nem váltotta be a hozzáfűzött gazdasági reményeket, az unió nem vállalja fel az elvárt szinten a kisebbségi ügyeket, de a magyar kormány Brüsszel-ellenes üzenetei is befolyásolhatják az eredményt.

Hatalmas változás másfél évtized alatt

A felmérés szerint hatalmas változás ment végbe az utóbbi másfél évtizedben az erdélyi magyarok médiafogyasztási szokásai terén: míg korábban a magyar nyelvű tévéműsorokat 25 százalékuk követte, ez az arány mára 75 százalékra emelkedett, a román nyelvű műsorok nézettsége pedig 50-ről 10 százalékra csökkent körükben.

Politikai opciókra is kitér a kérdőív

A kutatás az erdélyi magyarok politikai opcióira is kitért, és nem sok változást mutatott ki 2010-hez képest: ha most rendeznének országos választást, az erdélyi magyarok 51 százaléka járulna az urnákhoz, 89 százalékuk az RMDSZ-re, 4 százalékuk az Erdélyi Magyar Néppártra (EMNP), 3 százalékuk pedig a Magyar Polgári Pártra (MPP) szavazna.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

SZATMÁR ÉS SZILÁGY MEGYÉBEN TURNÉZIK AZ OSONÓ SZÍNHÁZMŰHELY

Szeptember 16. és 20. között a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával tíz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.