2021 január 16., szombat
A tavaly Széchenyi-díjjal kitüntetett Tőkéczki László történész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Művelődéstörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense budapesti otthonában 2017. május 9-én (MTI Fotó: Czimbal Gyula)

Elhunyt Tőkéczki László, Széchenyi-díjas történész

Share

Életének 67. évében elhunyt Tőkéczki László, Széchenyi-díjas történész hétfőn.

Tőkéczki László 1970-1972 között a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem, 1972-1975 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészkarán tanult, és történelem-német szakos tanári oklevelet szerzett. 1978-ban került a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Pedagógiai Kutatócsoportjához, 1989 óta volt az ELTE Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Művelődéstörténeti tanszékének docense, tanszékvezetője.

A Duna Televízió alapító kuratóriumának is tagja volt, az 1998-ban alapított Református Tehetséggondozó Alapítvány elnökeként és a Magyar Protestáns Tanulmányi Alapítvány alapító tagjaként is tevékenykedett, de betöltötte a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) alelnöki tisztét is. Részt vett a Protestáns Közművelődési Egyesület megalapításában, 2002-től a Dunamelléki Református Egyházkerület világi főjegyzője, 2009-től főgondnoka volt.

Kutatási területe a sajtó-, eszme- és neveléstörténet, a protestáns egyház története, kismonográfiát publikált Prohászka Lajosról, 2000-ben jelent meg Tisza István eszmei, politikai arca című monográfiája. Tőkéczki László 2014-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést vehette át, 2017-ben pedig Széchenyi-díjjal tüntették ki “a magyar és az egyetemes történelem, illetve az eszme-, művészet- és művelődéstörténet területén egyaránt kimagasló tudományos és oktatói pályája, különösen Tisza István életművével kapcsolatos hiánypótló kutatásai és publikációi, valamint széles körű történelmi ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként”.

Tőkéczki Lászlóra a közmédia a Szerelmes földrajz című sorozat Abaúj: A reményteljes múlt című epizódjával emlékékezik hétfőn. Az M5-ön 21.10 perctől, a Duna Worldön 0.10-től.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

2 hozzászólás

  1. Dávid Szaniszla

    Nagyon sajnálom, hogy az ország megint szegényebb lett egy nagyszerű emberrel. Tőkéczki László egy igaán jó ember volt, sokat veszített vele az ország.
    NYUGODJÉK BÉKÉBEN! jUTALMAZZA MEG iSTEN A MENNYEI BOLDOGSÁGGAL! Megérdemli!

  2. Dékány Ilona

    Sajnos egy jó magyar EMBERREL lettünk kevesebben ! A magyar történelemben méltó helyet fog kapni , a református közösség nehezen fogja pótolni Őt . Mindíg összeszorul a szív , ha olyan valaki “távozik ” , akit közelről ismert az ember . DE: ISTENNEK HÁLA , HOGY ISMERHETTEM ! LEGYEN BÉKÉS AZ A MÁSIK ÉLETE !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.