2020 június 2., kedd

Elképesztően megerősödött a Fidesz

Share

A teljes előző ciklusban nem volt olyan népszerű a Fidesz-KDNP, mint 2018 júniusában – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készített felméréséből.

A kormánypártok már májusban is jóval az áprilisban elért 47 százalékos belföldi listás eredményt meghaladó népszerűséggel rendelkeztek, a mostani 55 százalék pedig 2014 óta minden korábbinál magasabb mért érték. A teljes népességen belül ugyan nem változtak az erőviszonyok, viszont az ellenzéki, kiemelten a Jobbik-szimpatizánsok aktivitása csökkent, így tudták növelni előnyüket a kormánypártok a legvalószínűbb listás eredmény tekintetében.

A felmérés alapján a teljes felnőtt népesség körében 42 százalék szimpatizál a kormánypártokkal. Ez az arány a Jobbik esetében 11, az MSZP-nél pedig 6 százalék. A DK és az LMP tábora 3-3 százalékos. A Momentum Mozgalom 2 százalékon, a Kétfarkú Kutya Párt pedig 1 százalékon áll.

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz-KDNP-re 55 százalék szavazna. Egyrészt, tehát jóval többen, mint amennyire az ellenzéki pártokra összesen, másrészt többen, mint a 2014-es választások óta bármikor.

Jobbikot 18 százalék választaná, tehát a választások óta csökkent a párt támogatottsága. Az adatfelvétel még a Mi Hazánk mozgalom párttá alakulása előtt történt, ezért az új párt esetleges népszerűségnövekedése még közvetlenül nem jelent meg a pártpreferenciákban, azonban a Jobbik szimpatizánsainak inaktivizálódásában már szerepet játszhatott.

Az MSZP-Párbeszéd listára jelenleg a biztos szavazóknak 9 százaléka voksolna, tehát Tóth Bertalan pártelnökké választása után sem állnak a parlamentbe való bejutásukhoz szükséges 10 százalékos szint fölött. Az LMP-re 6, a DK-ra pedig 5 százalék szavazna, népszerűségük nem sokat változott a választások óta. A Momentum szavazataránya 4 százalék, míg a Kétfarkú Kutya Párté 2 százalék lenne a biztos szavazók körében.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2018. június 03-22. között készült 2000 fő személyes megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 2000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 2,2 százalék.

forrás: Nézőpont Intézet

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

3 hozzászólás

 1. ELKÉPESZTŐ ? Hála Istennek ! Végre ébredeznek azok is , akik eddig “tébolyogtak ” , vagy játszották a közömböst .! Ha sikerülne kevesebb hibát elkövetni a továbbiakban , még jobb eredmények születhetnek . REMÉNYKEDJÜNK !!!

 2. Dávid Szaniszla

  Nem kell csodálkozni. A FIDESZ-KDNP erősödése szorosan összefügg Orbán Viktor miniszterelnö úr népszerűségével. S ez a népszerűség lenulláz mindenki mást az egész világon!

 3. A LÁTSZAT MINDIG IS CSAL/T – HÁT MÉG A NARANCS KIPÁS HAZAÁRULÓK ESETÉBEN!!!
  ORBÁN KILAKOLTATOTT ORSZÁGA⚠️⚠️⚠️🚸👨‍👩‍👧‍👦
  TUDD, HOGY KINEK A KÖLYKÉT FOGADOD A HÁZADBA…HAZÁDBA‼️‼️‼️🤥😱
  Az Alkotmánybíróság szerint a hatályos jogot alapos ok nélkül figyelmen kívül hagyó bírói ítélet nem fér össze a tisztességes bírósági eljárással‼️‼️‼️👩‍⚖️👨‍⚖️
  Az Alkotmánybíróság 2 éve közzétett határozatában kimondta: a bírói függetlenségnek nem korlátja, hanem biztosítéka a törvényeknek való alávetettség, a bírónak a határozatait a jogszabályok alapján kell meghoznia‼️‼️‼️🥰
  A jogszabályokat figyelmen kívül hagyó bíróság visszaél saját függetlenségével, amely a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelmét okozza/okozhatja‼️‼️‼️👏

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.