2018 november 15., csütörtök
Kocsis Máté: Visszataszító és morálisan elfogadhatatlan Balogh István viselkedése
Kocsis Máté / MTI fotó

Elutasították a Helsinki bizottság keresetét Kocsis Máté Facebook-posztja ügyében

Share

Elutasította a Fővárosi Törvényszék kedden, megismételt elsőfokú eljárásban a Magyar Helsinki Bizottság keresetét abban a személyiségi jogi perben, amelyet a VIII. kerületi önkormányzat és Kocsis Máté fideszes polgármester ellen indítottak egy Facebook-bejegyzése miatt, miután migránsok jelentek meg 2015 nyarán a józsefvárosi II. János Pál pápa téren. Az ítélet nem jogerős.

A törvényszék az MTI-vel azt közölte: a Magyar Helsinki Bizottság keresetében annak megállapítását kérte, hogy az önkormányzat és a polgármester zaklatást követett el a Magyarországra érkező migránsokkal szemben. A civil szervezet szerint a Facebook-bejegyzéssel megsértették a migránsok emberi méltósághoz fűződő jogát. Kocsis Máté 2015. augusztus 5-én azt írta a közösségi oldalon:

“A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkre tették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen… Meg fogjuk védeni a közvagyont, és minden törvényes eszközzel garantálni fogjuk a józsefvárosiak biztonságát.”

A felperes szervezet “elégtétel adására” is kérte kötelezni az alpereseket, vagyis kezdeményezte, hogy az általa meghatározott bocsánatkérő szöveget tegyék közzé a Facebook-on, az önkormányzati honlapon és a helyi lapban. Az alperesek ezzel szemben arra hivatkoztak, hogy a Facebook-bejegyzést nem az önkormányzat, hanem Kocsis Máté tette magánszemélyként, az oldalt ő maga üzemelteti, ez a profil nem a polgármesteri tevékenységéhez kapcsolódik, a bejegyzés pedig véleménynyilvánítás, egy közügyhöz kapcsolódó politikai vitában kifejtett álláspont volt.

A perben a törvényszék 2016. november 8-án meghozott elsőfokú ítéletében elutasította a Magyar Helsinki Bizottság keresetét, de a döntést a Fővárosi Ítélőtábla 2017. április 13-án hatályon kívül helyezte és kötelezte az elsőfokú bíróságot a per újabb tárgyalására, valamint újabb határozat meghozatalára. A megismételt eljárás végén hozott – ismét elutasító – ítéletet a törvényszék azzal indokolta: a bejegyzésnek vannak olyan elemei, amelyek nem sértik az emberi méltóságot, például az, hogy a migránsok szemetelnek vagy az alperes polgármesterként megteszi a szükséges intézkedéseket.

A bejegyzésnek azok a részei viszont, amelyekben kifejti, hogy a migránsok “őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak”, alkalmasak az emberi méltóság megsértésére. Ezeknek a kifejezéseknek egy része ugyanis bűncselekmény elkövetésére utal, más része pedig lealacsonyító, függetlenül attól, hogy van-e valóságalapja. A bíróság álláspontja szerint ezek egyértelműen tényállítások és nem tekinthetőek véleménynyilvánításnak. A Fővárosi Törvényszék hozzátette, a perben nem tartotta szükségesnek a valóságbizonyítást, a zaklatás ugyanis egyaránt megvalósítható valós és valótlan kijelentésekkel.

“A bíróság megállapította, hogy a perbeli Facebook-bejegyzés szövegének teljes egésze eleve nem valósít meg zaklatást” – írták. A törvényszék álláspontja szerint a kommentek, a megosztások és a like-ok száma alapján nem mutatható ki, hogy kifejezetten ennek a bejegyzésnek bármilyen konkrét hatása lett volna a migránsok helyzetére. A kommentek között legalább ugyanannyi vette védelmébe őket, mint amennyi ellenük szólt – áll a közleményben.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Orbán Viktor részt vesz a Sargentini-jelentés vitáján

A magyar miniszterelnök személyesen vesz részt szeptember 11-én az Európai Parlament plenáris ülésen, melyen a …

2 hozzászólás

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    Ez a Soros -féle Magyar Helsinki Bizottság a magyar haza ellen külföldön ügyködő söpredék! Isten verje őket.Amen.

  2. Kováccs Margit

    Magyarországon egy civil szervezetnek sem kellene működni, pláne ilyen Soros bérenc szervezeteknek. Mi jogon képzelik magukat törvényen felülieknek, akiknek nem kötelező bevallaniuk, hogy miből gazdálkodnak. A civil szervezetek sajnos nem az igazi feladatokat végzik, hanem a mecénásuk álmait valósítják meg bele szólva a politikába. Csak a migrációt pártolják és a migránsok és a bűnözők emberi jogaiért harcolnak míg a tisztességes magyar állampolgárokért nem tesznek semmit, sőt nyúzzák a tisztességes adófizetőket ezekkel az állandó feljelentésekkel, mert elmarasztalás esetém azt a tisztességesen adózó állampolgároknak kell kifizetni. Ez a liberális Soros féle eszme már régen is megbukott, mert libi fasizmus az egész és az egyének ellen van. Továbbá nem kérte senki a magyar állampolgárok közül, hogy ilyen hamis civil szervezetek alakuljanak és nincs szükség rájuk. Önmaguknak alakultak csupán, hogy jó fizető munkahelyük legyen. A polgároknak elegük van a sok idegen érdekeket, libi fasizmus eszmét támogató Magyarországi Szervezetekből. Vagy irányt váltanak, vagy ki mennek az országból, ha nem akkor a polgárok kergetik ki őket lemeztelenítve. Olyan tagjai vannak, akik a liberális demokráciára törekvő előzetes próblkozásokat nem is ismerik valójába sajnos. Nincs szükségünk ilyen Helsinki bizottsági civil szervezetre, aki Brüsszel, az UNIÓ fasizmus kottájából játszik. Ez ami most folyik a földön az nem demokrácia. Az igazi demokrácia nem ilyen. A földön sehol nincs. A gazdasági érdek a fontos , a pénz és nem az egyéni állampolgár sajnos.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.