2020 október 26., hétfő
A Regnum Marianumot 1931-ben szentelték fel, és 1951-ben rombolták le.

Emlékhely lesz a Regnum Marianum helyén

Share

A Liget Budapest program keretében alakítják ki: a tervek szerint feltárják az altemplomot, ott létrehoznak egy emlékhelyet, és egy pályázat útján kiválasztott emlékjellel magát a helyszínt is megjelölik – számolt be a projekt miniszteri biztosa.

 

 A Regnum Marianumot 1931-ben szentelték fel, és 1951-ben rombolták le.

 

Baán László emlékeztetett rá, hogy a katolikus templom – a Damjanich utca tengelyében – keresztbe állt volna az ötvenes évek legelején kialakított felvonulási téren, ezért is bontotta el a Rákosi-rezsim. “Fontos pontja a Liget Budapest programnak, hogy az egykori Regnum Marianum-templomnak méltó emlékhelyet állítsunk és ebben szívesen vesszük az érdeklődő civil szervezetek közreműködését is, néhány napja egyeztettem például a Magyar Patrióták Közösségével” – idézte fel a Szépművészeti Múzeumot is vezető Baán László.

 

A tervek szerint feltárják az altemplomot, ott létrehoznak egy emlékhelyet, és egy pályázat útján kiválasztott emlékjellel magát a helyszínt is megjelölik – számolt be az elképzelésről. Baán László hozzáfűzte, hogy régészeti feltárást természetesen nem terveznek, hiszen nem régészeti emlékről van szó: a Regnum Marianumot 1931-ben szentelték fel, és 1951-ben rombolták le. Ehelyett az altemplom egy részében egy olyan emlékhelyet rendeznek be, amely emlékeztet a templom történeti múltjára, építésének és lerombolásának korára.

 

Regnum Marianum emléktábla

 

A miniszteri biztos kiemelte: külön figyelmet fordítottak arra, hogy a Liget Budapest projekt során megvalósuló múzeumi beruházások ne érintsék a Regnum Marianum egykori helyét. Az emlékhely és az emlékjel létrehozásának költségei Baán László becslése szerint néhány százmillió forintot tesznek majd ki.

 

mti

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.