2020 augusztus 9., vasárnap
A kép illusztráció - Fotó: fszek.hu

Emléktáblát lepleztek le Hollmann Gábor, az 56-os forradalom felvidéki vértanúja tiszteletére Rozsnyón

Share

Emléktáblát lepleztek le pénteken a felvidéki Rozsnyón a helyi származású Hollmann Gábor főhadnagy tiszteletére, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc során halt hősi halált az Üllői úti Kilián laktanyában lezajlott harcban.

Az emléktábla elhelyezését a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége (POFOSZ) kezdeményezte. Az általuk adományozott, kétnyelvű (magyar és szlovák) szöveget tartalmazó fekete márvány emléktáblát, Rozsnyó belvárosában, a Csemadok rozsnyói központjának falán helyezték el egy, a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezete által rendezett és Magyarország kassai főkonzulátusa által is támogatott emlékünnepség keretében.

Szalay Zoltán, a POFOSZ budapesti elnöke az emléktábla-avatáson mondott beszédében felidézte az 1956-ban az Üllői úti Kilián laktanyában történteket, illetve a rozsnyói születésű főhadnagy azokban vállalt szerepét, majd az áldozatokra, a “szabadság hőseire” való emlékezés fontosságáról beszélt. Kiemelte: minden nemzedék kötelessége felidézni a múltat, mert a múlt emlékei és tanulságai nélkül nincs tudatos jövő. Emlékeztetett, hogy az 1956-os forradalom indította meg a bolsevista világrendszer bomlását, s a forradalom áldozata segítette hozzá a Kárpát-medence népeit szabadságukhoz, a most elhelyezett emléktábla pedig az ő közös szabadságvágyuk jelképe lesz.

Hollmann Gábor személye – aki életét adta az elnyomó kommunista rezsim felszámolásáért folytatott harcban – konkrét kapoccsal köti 1956-hoz a rozsnyóiakat is, akik ugyancsak megszenvedték ennek a rendszernek az évtizedeit – jelentette ki Haraszti Attila kassai főkonzul. Elmondta: az Üllői úti Kilián laktanyában történteknél a szintén felvidéki származású, eperjesi születésű Maléter Pál, későbbi hadügyminiszter is ott volt, az ő emlékére nemrégiben tartottak emlékkonferenciát Eperjesen (Presov), ahol jövőre neki is szeretnének egy emléktáblát állítani.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Egy hozzászólás van

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    Ez a politika az igazi, mert az ott élő magyarok, nem szlovákok, csak szlovák állampolgárok! Végre eljutottunk oda, hogy a magyar ünnepelheti a vértanuit az elrabolt magyar területen Szlovákiában.Ezt Orbánnak köszönhetjük, mert nemzetpolitikája ok, nem úgy, mint a hazaáruló gazember komcsi-zsidó söpredéknek, akik elárulták a hazátol külföldre szakított magyar testvéreinket. Vigyázz magyar! A komcsi zsidó ellenzék most is ezt teszi, de nem csak a külföldi magyarral, hanem veled is, mert az EU parlamentben is a haza ellen dolgoznak. Ezek hazaáruló komcsi zsidó libsi gazemberellenzék! Le velük! Amen. Isten áldja a böcsületes magyart és szeretett székely testvéreinket midenütt a világon, valamint édes szülőhazánk Nagymagyarországot és népeit mindörökké.Amen. Áldassék Isten és ajándéka Jézus mindörökké. Amen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.