2018 június 25., hétfő
A kép illusztráció - Fotó: fszek.hu

Emléktáblát lepleztek le Hollmann Gábor, az 56-os forradalom felvidéki vértanúja tiszteletére Rozsnyón

Share

Emléktáblát lepleztek le pénteken a felvidéki Rozsnyón a helyi származású Hollmann Gábor főhadnagy tiszteletére, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc során halt hősi halált az Üllői úti Kilián laktanyában lezajlott harcban.

Az emléktábla elhelyezését a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége (POFOSZ) kezdeményezte. Az általuk adományozott, kétnyelvű (magyar és szlovák) szöveget tartalmazó fekete márvány emléktáblát, Rozsnyó belvárosában, a Csemadok rozsnyói központjának falán helyezték el egy, a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezete által rendezett és Magyarország kassai főkonzulátusa által is támogatott emlékünnepség keretében.

Szalay Zoltán, a POFOSZ budapesti elnöke az emléktábla-avatáson mondott beszédében felidézte az 1956-ban az Üllői úti Kilián laktanyában történteket, illetve a rozsnyói születésű főhadnagy azokban vállalt szerepét, majd az áldozatokra, a “szabadság hőseire” való emlékezés fontosságáról beszélt. Kiemelte: minden nemzedék kötelessége felidézni a múltat, mert a múlt emlékei és tanulságai nélkül nincs tudatos jövő. Emlékeztetett, hogy az 1956-os forradalom indította meg a bolsevista világrendszer bomlását, s a forradalom áldozata segítette hozzá a Kárpát-medence népeit szabadságukhoz, a most elhelyezett emléktábla pedig az ő közös szabadságvágyuk jelképe lesz.

Hollmann Gábor személye – aki életét adta az elnyomó kommunista rezsim felszámolásáért folytatott harcban – konkrét kapoccsal köti 1956-hoz a rozsnyóiakat is, akik ugyancsak megszenvedték ennek a rendszernek az évtizedeit – jelentette ki Haraszti Attila kassai főkonzul. Elmondta: az Üllői úti Kilián laktanyában történteknél a szintén felvidéki származású, eperjesi születésű Maléter Pál, későbbi hadügyminiszter is ott volt, az ő emlékére nemrégiben tartottak emlékkonferenciát Eperjesen (Presov), ahol jövőre neki is szeretnének egy emléktáblát állítani.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Orbán Viktor levélben gratulált a török államfőnek

Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogannak Törökország elnökévé történt újraválasztásához – tájékoztatta Havasi …

Egy hozzászólás van

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    Ez a politika az igazi, mert az ott élő magyarok, nem szlovákok, csak szlovák állampolgárok! Végre eljutottunk oda, hogy a magyar ünnepelheti a vértanuit az elrabolt magyar területen Szlovákiában.Ezt Orbánnak köszönhetjük, mert nemzetpolitikája ok, nem úgy, mint a hazaáruló gazember komcsi-zsidó söpredéknek, akik elárulták a hazátol külföldre szakított magyar testvéreinket. Vigyázz magyar! A komcsi zsidó ellenzék most is ezt teszi, de nem csak a külföldi magyarral, hanem veled is, mert az EU parlamentben is a haza ellen dolgoznak. Ezek hazaáruló komcsi zsidó libsi gazemberellenzék! Le velük! Amen. Isten áldja a böcsületes magyart és szeretett székely testvéreinket midenütt a világon, valamint édes szülőhazánk Nagymagyarországot és népeit mindörökké.Amen. Áldassék Isten és ajándéka Jézus mindörökké. Amen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.