2019 szeptember 18., szerda
Fiatalok a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén, a Pont Ott Parti rendezvényen a Rio Budapest szórakozóhelyen (MTI/Balogh Zoltán)

EMMI: A magyar fiatalok minden eddiginél több támogatást kapnak

Share

A kormány folyamatosan bővíti azon támogatások, lehetőségek körét, amelyek a fiatalok továbbtanulását, családalapítását, otthonteremtését, nyelvtanulását, elhelyezkedését segítik. A gazdaság dinamikus növekedésének, a béremeléseknek és a munkahelyteremtéseknek köszönhetően a magyar fiatalok előtt stabil és tervezhető jövőkép áll – írja az EMMI a Polgárportálnak eljuttatott közleményében.

Az idei évben a fiatalok minden eddiginél több támogatást kapnak. A kormány január 1-je óta – adott értékhatárig – minden 35 év alatti fiatalnak utólagosan megtéríti egy sikeres közép- vagy felsőfokú komplex nyelvvizsga díját, július 1-től pedig a 20 év alattiak számára – adott értékhatárig – a KRESZ tanfolyam és vizsga árát is. Az intézkedések népszerűek, július 31-ig közel 14.000 kérelem érkezett be a nyelvvizsga-díjak utólagos megtérítésére, míg mindössze 1 hónap alatt közel 400 fiatal élt az ingyenes KRESZ tanfolyam és vizsga díjának visszatérítési lehetőségével. Január 1-je óta hazánkban a legalacsonyabb az Európai Unión belül az internetezést terhelő általános forgalmi adó, miután a kormány kezdeményezésére a parlament 18-ról 5%-ra csökkentette azt.

A magyar fiatalok családalapítása, gyermekvállalása, otthonteremtése kiemelt fontosságú. A kormány számukra is biztosítja többek között a Családi Otthonteremtési Kedvezményt – amelyre a 2019-es költségvetés a 242 milliárd forint értékű otthonteremtési programmal minden eddiginél többet fordít -, az első házasok adókedvezményét és a családi adókedvezményt. 2018-tól a diplomás GYED már a gyermek kétéves koráig jár az érintett szülőnek, valamint gyermekvállalás esetén a kormány felfüggeszti, mérsékli, vagy teljes egészében elengedi az édesanyák diákhitel-tartozását.

A kormány a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak is igyekszik minden lehetőséget és támogatást megadni. A Diákhitel1 esetében a felvehető összeget havi 70.000 forintra emelte, kamatmentessé tette a Diákhitel2-t, és a külföldi tanulmányokat folytatók számára az igényelhető maximális összeg is növekedett, elérve a havi 140.000 forintot. Mindezeken kívül szeptember 1-től 40%-kal emelkednek a szociális alapú felsőoktatási ösztöndíjak.

A kormány továbbra is kiemelt hangsúlyt helyez a fiatalok foglalkoztatásának elősegítésére. Az Ifjúsági Garancia programnak köszönhetően már több mint 110.000 fiatal kapott állásajánlatot, a pályakezdők foglalkoztatását továbbra is adókedvezménnyel támogatjuk, az „Önkéntesség személyre szabva” projektben a 18-21 év közti fiatalok gyűjthetnek hasznos tapasztalatokat a pályakezdés megalapozásához, míg többek között a Lépj! a Piacra és a Fiatal Gazda programok a vállalkozóvá válást segítik. 2018 áprilisa és júniusa között a fiatal (15-24 éves) foglalkoztatottak aránya 28,7% volt, a munkanélküliség pedig már 9,5%-ra csökkent a körükben. Ez utóbbi adat nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, hiszen jóval az európai uniós átlag alatt van, amely 2018 augusztusában 15,2% volt.

Az ENSZ közgyűlése 1999-ben nyilvánította augusztus 12-ét a Fiatalok Nemzetközi Napjává. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok jogaira, kötelességeire, társadalomban betöltött szerepeire valamint azokra a kihívásokra, melyekkel korunkban találkozhatnak.

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Reméljuük élnek is ezzel a támogatással, s nem felejtik el, hogy mivel tartoznak enmnek az országnak. Nem a pénz az ami fontos, hanem a hazaszeretet és minden ami ehhez tartozik. Kedves Fiatalok! Csak itt ebben az országban lehettek szabadok és élhetitek azt az életet, amiért érdemes volt megszületni!
    HAJRÁ MAGYARORSZÁG! HAJRÁ MAGYAR FIATALOK! TIÉTEK A JÖVŐ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.