2018 május 26., szombat

Érdekességek a Szakmák Éjszakájáról

Share

Miért pont zöld, sárga, kék? – Ki a SZÉJ Baba? – Hol volt a legsikeresebb a SZÉJ? – Melyik volt az első csatlakozó a határokon túlról? – A siker titka

A Szakmák Éjszakájáról talán már a legtöbb ember tudja, hogy ez a legnagyobb pályaorientációs rendezvény Magyarországon, hogy közép-európai jógyakorlattá vált, hogy az „éjszaka”-jellegű rendezvények közül ez kínálja a legtöbb programot és rendezik meg a legtöbb településen, de vannak olyan „titkai” amelyekről csak mi tudunk, akik dolgoztunk annak sikerén. Ebből nyújtunk át egy csokrot mai bejegyzésünkben.

Miért pont zöld, sárga, kék?

A programokat a könnyebb átláthatóság kedvéért a programokat típus szerint (szakmakipróbáló: zöld, interaktív: sárga, bemutatók: kék) különböző színekkel jelöltük. De miért pont ezek a színeket választottuk? A választ a Szakmák Éjszakájának története adja meg: először úgy terveztük, hogy pilot jelleggel csak a Szegedi Szakképzési Centrum rendezi meg, ezért a kategóriaszínek megegyeznek a Centrum logójának színével. Bár már első alkalommal országosan rendeztük meg a Szakmák Éjszakáját, az eredeti színeket megőriztük, egy apró kiegészítéssel: 2017-től kezdve az üzemlátogatásokat lila színnel rakjuk ki a honlapunkra, de ennek már nincs története, egyszerűen egy olyan színt választottunk, amely a legjobban különbözik a már használt háromtól.

A Szegedi Szakképzési Centrum színei…

…és a programtípusok színei

Ki a SZÉJ Baba?

A Szolnoki Szolgáltatási SZC Ruhaipari Középiskolája, Általános Iskolája és Kollégiuma vezetőjének pont az első Szakmák Éjszakájának napján, a programok kezdetekor (2016. április 15) született meg az unokája, így ő lett a SZÉJ Baba – az érdeklődők fejlődését egy külön blogon követhetik nyomon.

Hol volt a legsikeresebb a SZÉJ?

Nos, erre a kérdésre nem tudjuk a választ, de azt igen, hogy a lakosságszám arányában hol látogattak el legtöbben 2016-ban a rendezvényünkre: Győr-Moson-Sopron és Csongrád megyében a lakosság közel 1%-a vett részt a Szakmák Éjszakáján (9,7 és 8,8 ezreléke)!

Miért hatágú a csillag a logóban?

Erre két magyarázat is van: az első, hogy a magyar heraldika nem szereti az ötágút (nem csak 1945 óta!), a hagyományos csillag Magyarországon mindig hatágú – a másik, s ez szerencsés egybeesés, hogy a kisfiút, akitől a Szakmák Éjszakájának ötlete származik, Salamonnak hívják, s a hatágú csillag Salamon pecsétjeként is ismert.

Hol lesz a legtöbb program idén?

Bár idén már letisztultabb programkínálattal várjuk a látogatókat a tavalyi kísérletezés után, (azaz még „csak” 4570 programot készítettünk elő a tavaly megtartott 4862 helyett), de érdekes, megnézni, hogy melyik iskolák várják a legtöbb programmal a látogatókat.

Az előkészített programok száma intézményi szinten, alapján az első a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, ahol a kollégák 55 programot készítettek elő! (Két helyszínen tartják meg a programokat: 4400 Nyíregyháza, Dugonics utca 10-12. és Vay Ádám krt. 4-6.)

Az egy helyszínre jutó programok száma Martfűn, a Szolnoki Szolgáltatási SZC Damjanich János Szakképző Iskolája és Kollégiumában (5435 Martfű, Gesztenye sor 15.) a legmagasabb: ott 50 programmal várják majd a látogatókat!

Melyik volt az első csatlakozó a határokon túlról?

Az I. hely itt is megosztott: a csatlakozási szándékát először a székelykeresztúri Zeyk Domokos Technológiai Líceum jelezte, de elsőként a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskolával zártuk le a programok minőségbiztosítását.

De ne feledkezzünk el az első újvidéki csatlakozóról, az adai Műszaki Iskoláról sem!

Melyik lesz a legizgalmasabb program 2017-ben?

Erre a kérdésre, bevallom, nem tudom a választ… Ahogy minőségbiztosítás közben olvasgattam a tervezeteket rengeteg programnál éreztem, hogy igen, ezen jó lenne ott lenni – de nem tudnék választani. Ezért hamarosan megjelenik programajánló kiadványunk, amiben minden Szakképzési Centrum egy-egy izgalmasnak tűnő programját ismertetjük, hogy segítsünk a választásban!

De a „leggonoszabb” program címére azt hiszem ez lenne az esélyes: „Amiről minden kémia órán álmodunk, avagy robbantsuk fel az iskolát!” 🙂

Érdemes megkeresni a honlapunkon: http://szakmakejszakaja.hu/index.php

És végül: miért sikeres a Szakmák Éjszakája?

Valószínűleg sokan elgondolkoztak azon, hogy lehet, hogy egy egyszerű kisfiú ötletéből ilyen hamar sikeres, az egész országot megmozgató rendezvény kerekedett?

A siker titka nagyon egyszerű: akik csinálták, a több, mint nyolcezer pedagógus, szívvel, lélekkel és hittel készült és készül most is erre az éjszakára. Az ő hitük és lelkesedésük a siker titka és kulcsa!

/Rozványi Dávid/

Előzmény: Szakmák Éjszakája 2017 – egy álom folytatódik

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Kereszténydemokrácia az illiberális rendszeren túl – terítéken a IV. Orbán kormány

„Orbán Viktor kereszténydemokráciát épít, nem illiberális demokráciát” – Jelentette ki Stefka István, a Pesti Srácok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.