2018 július 16., hétfő
az új magyar állampolgárok száma már elérte a félmilliót ( A kép illusztráció)

Erősödik a nemzetmentő kapocs

Share

Egyre élőbb és erősebb a kapocs a határon túli magyarok érdekében tevékenykedők között: nemcsak a kormányzatok, illetve a politikai szervezetek, de a különböző kutatócsoportok és intézmények között is, mondta Szilágyi Péter államtitkár.

A magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Lakitelek Népfőiskolán zajló Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetemen szerdán kiemelte: a magyar kormányzat célja a Kárpát-medencére, valamint a diaszpórára ható programok további erősítésével megállítani és megfordítani a népességfogyást. Kitért arra, hogy a nemzetpolitika legfontosabb irányát a 2011-ben elfogadott alaptörvény határozza meg, amelynek szövegét a korábbi Magyarország „felelősséget érez” helyett a „felelősséget visel” formára változtatták a határon túli magyarsággal kapcsolatban, ami mindenkit cselekvésre ösztönöz.

Kiemelt jelentőségűnek nevezte az állampolgársági törvény módosítását is. Az egyszerűsített honosításnak köszönhetően ugyanis már egymillió új magyar állampolgár él a határokon túl.

Csak Csíkszeredában már 200 ezren kérvényezték a magyar állampolgárságot – jegyezte meg. Szilágyi Péter arról is beszélt, hogy a jogszabályok ugyan számos lehetőséget biztosítanak a magyarságnak Erdélyben és Székelyföldön, a jogalkalmazásban visszalépés tapasztalható. Példaként említette a szimbólumhasználatok korlátozását, a köztéri székely zászlók tiltását vagy a különböző nyelvi jogok használatának akadályozását, ami miatt magyar feliratokat és táblákat távolítottak el.

Szlovákiában tiltott a kettős állampolgárság, és a kevés gyermekre hivatkozva számos magyar iskola bezárását fontolgatják; Kárpátalján mind a nyelvi jogok, mind az oktatás területén szintén visszalépés tapasztalható; Horvátországban és Szlovéniában pedig nem a kormányzati politikával van gond, hanem az ott élő közösségek létszámával – sorolta a problémákat a helyettes államtitkár. Kivételként Szerbiát említette, ahol jelenleg nemzetpolitikai kérdésekben nagy az egyetértés a belgrádi és a budapesti kormány között.

A hétfőn megkezdődött Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetemet a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, valamint a Nemzeti Fórum szervezte. A találkozón bemutatják az értékfeltáró kollégiumok tapasztalatait is. Az elmúlt három évben tizennyolc értékfeltáró kollégium működését teremtették meg. 2017 tavaszán három új kollégium kezdte meg a munkáját a Kiskunság, Vasvár és Kisvárda térségében. Ősszel továbbiak kezdik meg működésüket. Az eddigi terepmunka során összesen 300 település értékeit tárták fel a Kárpát-medencében.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

2019-ben erősödik a szociális biztonság

A 2019-es költségvetés nyomán tovább erősödik a szociális biztonság Magyarországon – jelentette ki az Emberi …

2 hozzászólás

  1. Peta Dragunovics

    Igen, erősödik, mert a választás meg közeledik, és igen nagy szükség van a határontúliak szavazataira, különben ’98-2002 között miért nem volt fontos ez a “kapocs-kérdés”?
    Nem kell a mese, annak ideje lejárt!

  2. Dékány Ilona

    Tekintettel arra, hogy 2000 óta intenzíven járok Erdélybe , ahová nem csupán látogatóba megyek , tudom , hogy a jóérzésű magyarok soha nem mennek üres kézzel . Az erdélyben élő testvéreink , akik ott szeretnék leélni életüket , minden anyaországit szeretettel látnak . Egyet nem tudnak elviselni , ha átverik , ha megalázzák őket . Orbán Viktornak akár kormányon volt , akár nem , szívügye volt az elszakított területeken élők segítése , amit nagyra értékelnek valamennyien . Hála Istennek , hogy azok is észhez tértek , akiket az un. szélsőjobb egy ideig hülyíteni tudott ! Rájöttek , hogy nincs tisztességes szándék a nagy duma mögött . Emiatt volt a széthúzás is az erdélyiek között . REMÉLHETŐLEG ENNEK VÉGE !Akik pedig nem segítenek , azok ne ártsanak se ott , se itthon !!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.