2019 szeptember 19., csütörtök
Alsóbodok, 2017. szeptember 16. Az Esterházy János felvidéki magyar mártír politikus hamvait tartalmazó urna a zoboralji Alsóbodokon, a Szent Kereszt Felmagasztalása-kápolnában 2017. szeptember 16-án. MTI Fotó: Komka Péter

Esterházy János szimbolizálja a 20. századi magyar sorsot

Share

Esterházy János mártírhalált halt felvidéki politikus szimbolizálja a 20. századi magyar sorsot – erről beszélt Zsigmond Barna Pál, a Fidesz határon túli magyar ügyekért felelős igazgatója az M1 aktuális csatornán szombaton.

Mint mondta, példaértékű személyisége beépült a magyar köztudatba. A második világháború idején mentette a magyarokat, lengyeleket zsidókat, a háború végéig tagja volt a szlovák parlamentnek és szembeszegült például a zsidótörvényekkel. A háború alatt a fasiszták, a háború után a kommunisták üldözték – tette hozzá. Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára elmondta, az Esterházy János Emlékbizottsággal évről évre megemlékeznek a felvidéki magyarság ikonjáról.

Esterházy Jánost a második világháború után a szlovák kormány kiadta a Szovjetuniónak, ahol koholt vádak alapján kényszermunkára ítélték és a Gulágra küldték. Eközben távollétében egy szlovák bíróság a fasizmussal folytatott együttműködés hamis vádjával halálra ítélte, 1957. március 8-án egy morvaországi börtönben hunyt el. Szlovákiában mindmáig nem rehabilitálták.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Úrnapja (Postcommunio – áldozás után)

Köszönöm, hogy áldozhattam, s mint méltatlanra nem sújtott le rám haragod.   Köszönöm a csendet, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.