2018 december 17., hétfő
Mihai Tudose - Fotó: Octav Ganea/Reuters

Román miniszterelnök: A székelyek a zászlóik mellett fognak lógni

Share

Mihai Tudose miniszterelnök szerdán a Realitatea TV egyik műsorában az erdélyi magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatban kijelentette „hogyha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak akik kitették azt. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet…” – idézi a miniszterelnököt a transindex.ro.

RMDSZ ügyvezető felszólította Mihai Tudose-t, vonja vissza a nyilatkozatát, és kérjen bocsánatot

A magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozata visszavonására és bocsánatkérésre kérte Mihai Tudose román miniszterelnököt Porcsalmi Bálint, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke.

Az egyik közösségi portálon tett román nyelvű bejegyzésében Porcsalmi Bálint felelőtlennek és a miniszterelnöki tisztséghez méltatlannak minősítette a román kormányfő szerdán késő este tett nyilatkozatát. Úgy vélte, hogy “a primitív és középkori viszonyokra jellemző” nyilatkozatával a miniszterelnök “leplezetlenül megfenyegette” a székelyföldi magyar közösséget.

“A miniszterelnök vagy nem tájékozott, vagy semmit nem értett meg az RMDSZ arra vonatkozó javaslatából, hogy kezdődjön őszinte párbeszéd a románokkal az autonómiáról” – fogalmazott Porcsalmi Bálint. Hozzátette: Mihai Tudose jelezheti, hogy nem ért egyet egy nyilatkozattal vagy egy politikai projekttel, “de nem küldheti akasztófára azokat, akik nem értenek egyet vele”.

A politikus arra utalt, hogy időközben a Dcnews.ro portál közzétette a miniszterelnök teljes nyilatkozatának a leiratát. Ebben azok a részek is szerepelnek, amelyek a szerda esti tévéadásban a rossz telefonkapcsolat miatt alig voltak kivehetőek. E leírás szerint a kormányfő a következőket is mondta: “Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.

A miniszterelnök azt is megemlítette, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a magyar pártok felvetését, alábecsülni sem kell, de túlságosan nagy jelentőséget sem kell tulajdonítani neki. Úgy vélte, hogy az autonómianyilatkozatnak csupán az a célja, hogy román-magyar marakodással teljen el Erdély és Románia egyesülése kinyilvánításának a centenáriumi éve.

Mihai Tudosét azzal kapcsolatban kérdezte szerdán a Realitatea hírtelevízió, hogy kedden a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös állásfoglalást írt alá az erdélyi magyar autonómiaelképzelések összehangolásáról.

Borboly: a székely zászló identitásunk kifejezésének egyik fő eleme, amelyről nem mondunk le

Az RMDSZ Borboly Csabának, a szövetség Országos Önkormányzati Tanácsa elnökének a tiltakozó állásfoglalását is eljuttatta csütörtök este az MTI-hez. Borboly Románia alkotmányát idézte, melynek 6. cikkelye kimondja: az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez. “Márpedig a székely zászló identitásunk kifejezésének egyik fő eleme, amelyről nem mondunk le” – jelentette ki a politikus, aki a székelyföldi Hargita megye önkormányzatát vezeti.

Forrás: transindex.ro / MTI / Polgárportál

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lélek Sándorné: Adjon az Isten áldott vasárnapot mindenkinek!

“Embertelen lelkivilág volt, amibe minket belekényszeríttettek, amikor magunk se tudtuk, hogy most már emberek vagyunk, …

2 hozzászólás

  1. Karácsony Márti

    Semmi reakció? ?????????? Azonnal le kellett volna mondatni! Románok mindig kimutatják a foguk fehérét, hogy leghőbb vágyuk a magyarok – akármilyen – eltüntetése az “ősi román földről” hátha egyszer mégis vissza kell adni a lopott holmit… sajnos fogynak nagyon az erdélyi és a csángó magyarok, egy esetleges népszavazásnál már nem is nagyon kellene tartani az eredménytől..Egyébként aki “szépen” kéri az autonómiát, azt semmibe veszik..véres terror, mint az IRA, ETA, stb, úgy látszik, csak az segithet-ne…

  2. Karácsony Márti

    Még egy… úgy látszik, minél kevesebbel beérik a székelyek-magyarok, annál nagyobb az ellenállás..Csak azt engedjék meg, hogy magyar helységnevet kiirhassunk, hogy magyar utcanevet is, hogy a székely zászlót kitehessük..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.